Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663564
   « Vissza

Egy rákosszentmihályi SPORTEMBER

 « Cikkek és hírek 
2022. október 12.
 

A Rákosszentmihályon élő Hajdu Péter (véletlenül sem az ismert műsorvezetőről van szó) augusztus 21-én a Dohány utcai nagy zsinagóga elől indulva egészen Münchenig futott. Ő és izraeli futótársa 12 nap alatt 560 km-t tettek meg. Szeptember 2-án délután 16 órára érkeztek meg a müncheni olimpiai faluba, ahol lerótták tiszteletüket az ötven évvel ezelőtti terrortámadás 11 izraeli áldozata előtt.

kepfile

Célba érés Münchenben, a kép bal oldalán Hajdu Péter

  – Sokan kérdezik tőlem, hogy a sportélmény vagy az emlékezés miatt vágok inkább bele az ilyen nagy kalandokba. Nos, csak azt tudom mondani, hogy mindkettő miatt. Szeretném ugyanis felhívni a figyelmet az emlékezés fontosságára, és arra a tényre, hogy bőrszíntől, vallástól és gondolkodástól függetlenül mindnyájan emberek vagyunk, amely tényt tisztelni kellene, ezt pedig leginkább ezzel az extrém sportteljesítménnyel tudom kifejezni. Ezeket a futásokat el is neveztem „Run to remember”-nek (emlékfutásnak).
   Hogy mennyire extrém dolog Budapestről Münchenig futni, azt néhány adattal magunk is alátámasztanánk. Az 560 km-es táv átlagban napi 46,5 km-t jelent, négy km-rel többet, mint egy maratoni táv. Ahogy Péter elmesélte, a távot nem lehetett ilyen szabályosan felszabdalni, azaz volt olyan nap, amikor két szállás között 55 km-t, máskor meg „csak” 43-t kellett futniuk.
   – Volt egy kisérőautónk, melyben két barátom ült. Ők gondoskodtak a frissítésekről, vitték a csomagjainkat, ahol kellett, navigáltak bennünket.

   Látszólag tehát egyszerű egy ilyen program megszervezése. Le kell foglalni 12 szállást, rá kell beszélni néhány havert, és már indulhatunk is. Nos, 560 km lefutása azért ennél jóval több előkészületet igényel.
   - 2017-ben volt az első nagy futásom. Akkor Budapestről, a Clark Ádám térről indulva nyolc nap alatt Auschwitzba futottam. Akkor még nem tudtam, mire vagyok képes, ezért nagyon megszerveztem a felkészülésemet. Fél évig csak erre az egy futásra készültem, minden hónapban csináltam egy-egy nyolcnapos etapot, eleinte félmaratoni távokkal, majd fokozatosan növelve a terhelést. Aztán megtapasztaltam, hogy amit elhatároztam, azt meg tudom csinálni.

   – Így a következő nagy futásomra Prágából Budapestre – 2019-ben tíz nap alatt 540 km – már nem készültem külön, hanem csak a szokásos módon, azaz mindennap futottam. Évek óta havi 3-400 km-t futok a kerületben, amely mennyiség elegendőnek tűnik számomra az ilyen extrém távok teljesítéséhez is.
   Péter már 2017-ben, az Auschwitz-i futást követően elhatározta, hogy 2022-ben egy hasonló futással adózik majd a müncheni terrortámadásban elhunyt sportolók emléke előtt. Így szó sem lehetett arról, hogy idén másfelé vegye az irányt.

   – 2020-ban szerettem volna elfutni Budapestről Srebrenicába, hogy az ott kivégzett 8500 bosnyák civil áldozat emléke előtt is tiszteleghessek. Már minden le volt szervezve, az Élet Menete Alapítvány is az ügy mellé állt (ők támogatták az Auschwitz-i futást is), ám a COVID ezt is felülírta. Tavaly ismét a járvány miatt maradt el a boszniai túra, idén pedig, mint mondtam, az ötvenéves évforduló miatt München elsőbbséget élvezett. Így tehát jövőre tervezem lefutni ezt az 550 km-es távot, mely futást úgy időzítenénk, hogy a július 11-i nemzetközi megemlékezésre odaérjek Boszniába. Más célokban már nem gondolkozom (pedig ebben 5-600 km sugarú körzetben bőven lenne, mire emlékezni), hisz magam is immár 68 éves vagyok, tisztában vagyok vele, mit bírok el, s hogy mennyire lehet terhelni a szervezetemet.

  A 2017-es Auschwitz-i futás volt az első extrém távja, melyet egyedül teljesített. A Maccabi VAC Hungary felkérésére 2019-ben is egyedül futott az első európai Maccabi Játékok (1929) prágai helyszínéről az az évi budapesti helyszínre. És valószínűleg Münchenbe is egyedül futott volna, ha nem csatlakozik hozzá a 2019-es mexikói Pánamerikai Maccabi Játékokon megismert izraeli Asaf Stolarz, akinek köszönhető volt, hogy Izraelben legalább tudomást szereztek erről a futásról, és az ottani médiában foglalkoztak ezzel a teljesítménnyel.
  Pétert és izraeli futótársát Münchenben sem sokan várták, de legalább díszvendégként részt vehettek azon a nemzetközi megemlékezésen, amely a bajor fővárosban az ötven évvel ezelőtti olimpiai áldozatokra emlékezett. Ezt követően autóba ült, és hazajött, azóta pedig a rákosszentmihályi polgárok hétköznapi életét éli.
                                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez