Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.05.04. szombat
Mónika, Flórián
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28889211
   « Vissza

Komposzthagyó mélymulcsos művelés a csömöri tankertben

 « Cikkek és hírek 
2024. április 24.
 

 

   A csömöri önkormányzat két éve hozta létre a Palotai úton a Tankertet a helyi általános iskolába járó gyermekek számára. Patakosné Tóth Emese, a Tankert gondnoka mesélt a dr. Gyulai Iván-féle komposzthagyó mélymulcsról, erről a talajregeneráló, vízgazdaságos módszerről és a folyamat eredményeiről az önkormányzat által létrehozott tankertben.

   – Két éve vágtatok bele a mélymulcsos kertművelésbe, mit láthatunk, ha most kilátogatunk a Tankertbe?
  – A magaságyások és a csemetekert mellett fura, szabálytalan hurkák, dombok láthatók, ezek a mélymulcsos ágyások, amelyek harminc centiméteresre estek össze. A tankertben már van keleti sün, kék fadongó, cinkék fészkelnek és csomó gombafaj is megjelent.
   – Mit jelent ez a módszer a gyakorlatban?
  – A mélymulcs a talaj felszínére vastagon halmozott, nagy mennyiségű szerves anyag sík komposztálása, ahol az anyag korhadása 6 hónap alatt megy végbe, és májusra elkészül a humuszban gazdag, puha televény talaj, amelybe lehet ültetni. A mélymulcs a veteményesen túl élőhelyek, növények, állatok és paránylények, gombák és baktériumok rendszere is, szükséges hozzá a bevonzott állatkák elviselése, rengeteg türelem, „nem csinálás” és a természet rendjébe vetett bizalom..

kepfile

A Tankertben a csömöri  iskolások elsajátíthatják a környezettudatos kertgondozás technikáit

   Csak arra kell figyelni, hogy kizárólag nedves talajt szabad betakarni. Megvárunk egy kiadós esőt vagy belocsoljuk a leendő kertrészt, tehát sem felásni, sem gazolni nem kell. A takarás alatt néhány mindenre elszánt növényen, például apró szulákon kívül fény hiányában maguktól eltűnnek a gyomok. A tankert is sűrű gyökérzettel átszőtt tarackosként került hozzánk, mégis, ma már művelhető.
   – Milyen anyagból állíthatjuk össze a mélymulcsot?
   – Bármilyen szerves anyag keveréke jó, ha közeli, könnyen hozzáférhető és  ingyen van. A zöldhulladékok közül a falevél fűnyíróval tovább aprítva, a nyírt fű, a szalma, a széna, a csalán, a 24 órás istállóalom, a faforgács. Az összekeverésnél 4 szempontot kell figyelembe venni, ez a komposztálás szabálya is: egy egységnyi nitrogénben gazdag anyagra 30-35 egységnyi szén jusson, elegendő oxigén a korhadáshoz, 40-60% nedvességtartalom és 1-2 milliméter átmérőjű szemcseméret.
   A művelés első évében 60 cm magasan rakjuk meg a mulcsot, ez a fagytól is megvédi a talajt, és alatta a mikroorganizmusok is tudnak dolgozni. Télen a folyamatok lelassulnak, aztán márciusban beindul a bomlás, majd az anyag májusra fog annyira összeesni, hogy lehet bele vetni, palántázni. Az első évben még nem tökéletes, de paradicsomot, tökfélét, mángoldot, burgonyát sikerrel ültethetünk bele. A mulcsot innentől minden évben meg kell újítani.
   – Hogyan védekezünk a kártevők ellen?
  – A mélymulcsos állat- és növénykertben mindenkire élőlényként, segítő társként tekintünk. Szemléletváltás is szükséges, mert éveket kell szánni arra, hogy beérjenek az önszabályozó folyamatok. Semmilyen vegyszert, tápoldatot, még csalánlevet sem használunk. Azt valljuk, hogy az a növény, amely kívülről minden szükséges anyagot megkap, nincs rászorulva a többi növénnyel való összekapcsolódásra.
  Ma már ez nem új, hogy a növények is kommunikálnak, gombafonalakon keresztül jelzik egymásnak a szükségleteiket. A talajban lakó paránylények, a rovarok, a csigák, mint minden élőlény, egy körforgás részei, egymás számára eleséget jelenthetnek a táplálékláncban.
   A kölcsönös nagylelkűséget gyakorolhatjuk, amikor terményünk egy részét megosztjuk más élőlényekkel. A javak megosztása, az egymásra utaltság és egymás felé fordulás egy ideális társadalom értékei is egyben. Ha egy magára hagyott kertbe benézünk, amelyhez nem nyúlt emberi kéz, magas a fű, fajokban gazdag, madarakat, rovarokat, változatos élővilágot láthatunk.
   A legtöbb, amit tehetünk magunkért, a növényeinkért, ha kiteszünk egy padot a kertbe, és csendben szemlélődünk, így kísérve a folyamatokat. A mélymulcs etikus hozzáállása nem csupán a környezetvédelem legmagasabb szintjét jelenti, hanem az emberi természet védelméről is szól, az emberi sokféleség megismerésén és az elfogadás szándékán keresztül megvalósítva. KG

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez