Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.06.20. csütörtök
Rafael, Dina, Polett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 29174844
   « Vissza

Sosem fogjuk megtudni, mitől gyulladt ki az uszoda

 « Cikkek és hírek 
2023. augusztus 25.
 

kepfile

A szentmihályi uszoda medencetere, közvetlenül a tűz eloltása után

 Nagysokára elkészült a tűzvizsgálati jelentés a rákosszentmihályi uszoda kigyulladásának körülményeiről. Eredetileg két hónap állt rendelkezésre a tűzvizsgálatra, ám ezt a határidőt folyamatosan meghosszabbították, például arra hivatkozva, hogy a videórendszer képét rögzítő szerverről informatikai szakértő segítségével le tudják hívni az adatokat (tudnivaló, hogy a tűzben a szerver is megsérült). Nos ez végül sikerülhetett is, mivel a tűzvizsgálati jelentés hivatkozik az egyik térfigyelő kamera felvételére. Ennek ellenére a tűzvizsgálati jelentés nem ad választ arra, hogy mi is okozhatta a tüzet.

   A jelentés megállapítja, hogy a tűz 2023. január 28-án hajnali negyed kettőkor keletkezett a uszoda szaunájának közvetlen közelében. A tűz először a szauna és a jakuzzi térre terjedt át, kb. 40 négyzetméterre, majd továbbterjedt a nagy- és kismedence térre, kb. 1000 négyzetméterre, majd ezután az uszoda többi helyiségeire és a tetőszerkezetre is átterjedt, összesen mintegy 1500 négyzetméterre. A tüzet a kiérkező tűzoltók oltották el.

   A tűz eloltása után a tűzvizsgálat következett. Megállapították, hogy a legnagyobb károsodás a szauna és jakuzzi helyiséget és a medenceteret érintette. A szauna helyiségében nagy mennyiségű égésmaradvány és törmelék volt található – keveredve deformálódott tartóprofilokkal. A szaunakályha tetején lévő kövek egy része a fűtőszálak közé zuhant. A szaunakályháról a festés leégett, a bekötő elektromos vezetékek szigetelése szintén leégett, majd pár méter után a csupasz rézkábel is megszűnt létezni (valószínűleg megolvadt és szétfolyt a nagy hőben). A kályhát, a kábelmaradványt, valamint a szauna falán lévő összeégett hőfokszabályozó dobozt a tűzvizsgálók lefoglalták.
  A szemle során rögzítésre került, hogy az uszoda elektromos főkapcsolója lekapcsolt állapotban volt. A kismegszakítók közül a vészvilágítás, a pezsgőfürdő és a szauna biztosítékai lekapcsolt állapotban voltak.

   Az ügyeletes (éjszakás) gépész tanúként elmondta, hogy kb. fél kettőkor megszólalt a tűzjelző, és egy nagy durranást hallott. Az uszodatérbe érve látta, hogy a szaunából nagy lánggal tör ki a tűz. A gépész által elmondottakat a kamerafelvételek is megerősítik – állapítja meg a tűzvizsgálati jelentés – mivel a felvételeken látható lángok először a szauna közvetlen környezetében észlelhetők.
   A tűzvizsgálati jelentés befejezésül a következő megállapításokat tette: „A tűzvizsgálat során beazonosított égésnyomok, a tanú által elmondottak és a kamerafelvételen látottak alapján a tűz az uszoda szaunájának közvetlen környezetében keletkezett. A felvételeket elemezve megállapítható, hogy a tűz egyértelműen a szauna közvetlen környezetében keletkezett és terjedt az uszodatér irányába. A vizsgálat során beszerzett bizonyítási eszközök értékelése során megállapítható volt, hogy az elektromos áram gyújtóhatásán kívül más gyújtóforrás, tűzkeletkezési ok nem volt a szauna környezetében. A 9-es kamera felvételén és indexképén látottak az uszoda napi rutinjának megfelelően történtek.”

    A tűzvizsgálatnak az a dolga, hogy meghatározza a tűz kiváltó okát, még akkor is, ha az meghatározhatatlan. Ha a főkapcsoló és a kismegszakítók (biztosítékok) le voltak kapcsolva, akkor a szaunatérben egyáltalán nem folyt az áram. De miután az összes többi gyújtóhatást, tűzkeletkezési okot kizárták, maradt az elektromos tűz – mert az nem kétséges, hogy az uszoda kigyulladt, annak ellenére, hogy az uszodában mindent teljesen szabályosan csináltak, ahogy azt a kamerafelvételek is bizonyítják.
Hogy ilyen körülmények mellett miként keletkezhetett tűz a szaunában, az a rejtélyek kategóriájába tartozik, és valószínűleg soha nem is fog kiderülni.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. május 22.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez