Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28780837
   « Vissza

Rezsibevállalás – kertvárosi módra

 « Cikkek és hírek 
2022. november 9.
 

kepfile

Kovács Péter polgármester a nyugdíjasok rezsinövekmény-támogatását személyesen ismertette az Idősek Napja kerületi rendezvényén az Erzsébet­ligeti Színházban. A támogatásra a költségvetésben 360 millió Ft-ot különítettek el.

  Ahogy a rezsiválság kezdett kibontakozni a maga teljes valójában, a XVI. kerületi önkormányzat igen jelentős támogatásról döntött: az átlag, vagy az alatti nyugdíjjal rendelkezők számára a rezsinövekmény felét átvállalja, egyenként évi 360 ezer forint összeghatárig. Az átlagnyugdíj 170 ezer forint, egy nyugdíjas házaspár esetében pedig kettőjük összjövedelme 340 ezer forint lehet a támogatás tekintetében.

   Kovács Péter polgármester ezt a támogatást személyesen ismertette az Idősek Napja kerületi rendezvényén az Erzsébet­ligeti Színházban. Elmondta, hogy bár a kormány a lakossági árú rezsivel jelentős támogatást nyújt a lakosságnak, sokaknak ennek ellenére megnőtt a rezsije, és őket sem szeretné az önkormányzat úgymond az út szélén hagyni. Aki belefér a jövedelemhatárba, és a rezsiszámlája eddig például 20 ezer forint volt havonta, és most 60 ezer forint lett, a növekmény 40 ezer forintnak a felét, 20 ezer forintot minden hónapban megkap az önkormányzattól, ha bemutatja az aktuális számláit. A támogatás felső határa évi 360 ezer forint.
    Aki nem fér bele a jövedelemhatárba, illetve nagyot nőtt a rezsije, de nem nyugdíjas, annak is próbál segíteni az önkormányzat, de másféle támogatással. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatás iránti kérelmeket október elejétől lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Szociális és Szociális Intézményi Irodáján.

  Müller Kingától, a Szociális és Szociális Intézményi Iroda vezetőjétől november elején arról érdeklődtünk, hogyan működik a rezsibevállalós rendelet a gyakorlatban. Az irodavezető elmondta, hogy nagyon sokan érdeklődnek a rezsitámogatás lehetősége iránt. Ez talán annak is köszönhető, hogy a többlakásos jegyzői igazolásokat itt az irodán adják át a kérelmezőknek, akik várakozás közben találkoznak a támogatási lehetőséggel a kirakott nyomtatványok között. Egyébként a támogatásról cikkezett az önkormányzati újság, és erről nyilvánosan is beszélt korábban a polgármester.
  Az érdeklődők egy része be sem adja a kérelmet, mivel a nyugdíjuk meghaladja az átlagot. Körükben az a tapasztalat, hogy náluk a rezsi nem nőtt jelentősen, mivel korszerű lakásokban élnek, magasabb színvonalon, arányosan a magasabb jövedelmükkel. A rezsi persze ettől még lehet magasabb, viszont nekik más támogatási formát javasolnak, ami segítséget adhat.

  A jogosan kérelmezők között többségben vannak, akik nem pazarolják az energiát, hanem olyan lakásban, házban élnek, amelynek korszerűtlenek a nyílászárói, nem szigeteltek a falai, és így nagyon sokat kell fűteniük, hogy elfogadható legyen a szobákban a hőmérséklet. Olyan is előfordult, hogy valaki nagyon sok áramot elhasznált, pedig nem is azzal fűt. Ilyet okozhat például, ha a házban oxigénpalackot kell használni egy beteg ellátására, mivel annak elektronikus vezérlése igen megterheli a villamos hálózatot. Ők más jogcímen kapnak ugyan állami támogatást, de ez nem elég a megnövekedett rezsi fedezésére.

kepfile

    A rendelet alapján havi 30 ezer illetve 50 ezer forint támogatás adható maximálisan, előbbit az átalányban fizetők kaphatják 12 hónapig, utóbbi a diktálósoknak járhat, amíg el nem érik az évi 360 ezer forint adható keretet, az aktuális havi számlájuk alapján.
  Fontos tudnivaló, hogy a támogatás a rezsi növekményére jár, s ennek eldöntésére szükség van a korábbi számlákra. Hogy a fizetendő összeg mennyit növekedett, ahhoz szükség van a legutóbbi elszámoló számlára, és az összes többire, amit azóta küldött a szolgáltató, a 2021. augusztus – 2022. július időszakra vonatkozóan. Müller Kinga elmondta: gondot okoz a kérelmek benyújtásakor, hogy az MVM gyakran több számlát állít ki ugyanarra az időszakra, illetve hogy sokan nem kapták kézhez a számláikat augusztus óta.
   Legrosszabb esetben számlamásolatot kell kérni a szolgáltatótól, például a Pillangó parki ügyfélszolgálaton (több órás sorban-állással), vagy telefonon (fél nap hívás után felveszik), illetve lehet ilyet kérni elektronikus úton is, és az igazolás pár nap után meg is érkezik. A kérelem beadásánál sok mindenre oda kell figyelni, általában nem sikerül elsőre minden szükséges mellékletet csatolni, de az iroda munkatársai szívesen segítenek a rászorulóknak.

   Az irodavezető szerint tapasztalni lehet, hogy sokaknak nehezedik a helyzete. Akik eddig így-úgy megoldották az életüket, most úgy érzik, hogy segítségre szorulnak. Ennek igen alkalmas módja lehet a rendkívüli települési támogatás, ami ugyan jövedelemhatárhoz kötött, viszont egyedi méltánylást igénylő esetben alpolgármesteri döntés alapján lehetőség van ennek felülbírálására, és a fizetendő támogatás összege is attól függ, hogy milyen kérelemmel fordulnak az irodához. A kérelmeket természetesen nagyon gondosan ellenőrzik, gyakran személyesen is meglátogatják a kérelmezőket, és megpróbálnak hatékony segítséget nyújtani.

 Ezen túlmenően a rendkívüli krízistámogatásért is folyamodhatnak a bajba jutottak Kovács Péter polgármesterhez, és itt a támogatásnak még szélesebb formája alkalmazható. A szociális irodához idén eddig több mint ezren fordultak különféle kérelmekkel, a rezsitámogatást igénylők száma már meghaladta a hatvanat.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez