Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28805282
   « Vissza

A rendőrök szabadidejükben is dolgoznak

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. április 18.
 
A március végi testületi ülésen döntöttek úgy a képviselők, hogy április 1-jétől az úgynevezett szabadidős rendőrök munkáját a kerület saját költségvetéséből finanszírozzák. A döntés egyhangú volt, és ezúttal a napirendi pont szakmai vitáját sem árnyékolták be a politikai csatározások. Az indok egyszerű volt: nagy a baj! Félreértés elkerülése végett nem csak a kerületben, hanem az egész fővárosban. Mert azt tudtuk, hogy a BRFK háza táján létszámhiány tapasztalható, de a jelen állás szerint körülbelül 1000 betöltetlen munkahely már nem nevezhető átlagos munkaerőhiánynak. A XVI. kerületben a létszámhiány az év eleji 35 százalékról pillanatok alatt 50 százalékra kúszott fel. Ennek persze nem az az oka, hogy nem vonzó a Kertvárosban rendőrnek lenni. Rendőri szempontból a XVI. kerület az egyik legideálisabb munkahely, ahol ugyan a nagy távolság miatt sokat kell talpalnia (autóznia) a rendőröknek, ám szerencsére még mindig nálunk történik a legkevesebb bűncselekmény. A problémát a vidéki fiatalok hazatérése, a nyugdíjrendszer változása miatt megnövekedett nyugdíjaztatási igény, a szülési szabadságok, illetve a tartós betegállományok jelentik. No meg az, hogy szinte megszűnt az utánpótlás. Az idei 50 százalékos munkaerőhiányt idén a BRFK mindössze két(!) fiatal rendőr ideirányításával próbálja pótolni. Sajnos, tudomásul kell venni, hogy ma már a kerületi rendőrkapitányságok nem tudnak meglenni a helyi önkormányzatok támogatása nélkül. Sok kerület már megtette a szükséges lépéseket, itt jól is működik a rendőrök szabadidős foglalkoztatása, így a XVI. kerületi önkormányzat egy már jól bevált módszerrel orvosolhatja a helyi rendőrség legnagyobb problémáját.
A szabadidős rendőrök ünnepélyes munkába állása a Jókai úti Szakrendelő előtt, mellettük Kovács Péter polgármester, Dr. Balázs Norbert rendőrkapitány és Kovács Raymund alpolgármester A szabadidős rendőri tevékenység bevezetésére már januárban kezdeményezéseket tett az akkor még csak megbízott, ám azóta már kinevezett kerületi kapitány, dr. Balázs Norbert. Ezt a kezdeményezést első körben a Közlekedési, Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság is abszolút többséggel támogatta, ami előrevetítette, hogy a testület is az ügy mellé áll. Ez így is volt, ám ehhez szükséges volt a szabadidős tevékenység anyagi hátterét megteremteni. Kapóra jött azonban, hogy az önkormányzat amúgy is elégedetlen volt a négy saját közterület-fenntartójával, akiknek a munkáját megköszönte, és a szolgálatra fordított összeg egy (nagyobbik) részét, 11 millió forintot átcsoportosított a rendőrök finanszírozására. Ezzel jelezve, hogy a szabadidős rendőrök a jövőben a közterület-fenntartók munkáját is átveszik. Dr. Balázs Norbert kapitány lapunknak elmondta, hogy ez nem áll messze a tevékenységüktől, hisz a rendőröknek eddig is kötelességük volt minden fajta jogsértés ellen fellépni. Márpedig ebbe a kategóriába nemcsak a bűnüldözés, illetve a közlekedési morál javítása tartozik bele, hanem az illegális szemétleraká­sok megakadályozása, a szelektív hulladékgyűjtők védelme, a tilosban való parkolások felszámolása, illetve a közterületi alkoholfogyasztás tiltása is. Az önkormányzat először a BRFK-val kötött szerződést, majd a kerületi kapitánysággal egyezett meg abban, hogy hány rendőr foglalkoztatását vállalja fel. A végeredmény három rendőr szabadidős tevékenysége volt. A rendőrök hivatalosan 12 órás szolgálat – 24 órás pihenés – 12 órás szolgálat – 48 órás pihenés –rendszerben dolgoznak. Nos, a szabadidős tevékenységre a második, hosszabb pihenőjük alkalmával kerülhet sor. Az önkéntes alapon kiválasztott három rendőr reggel 7-től este 7 óráig, tehát ismét 12 órában ugyanolyan jogosítvánnyal rendelkezik majd, mintha szolgálatban lenne. A munkájához az eszközöket a rendőrség biztosítja. Ami plusz, hogy a szabadidős rendőrök egy-egy videokamerát is magukkal visznek, amivel az illegális szemétlerakókat, kábelégetőket filmre vehetik. Mint mondtuk, az önkormányzat három rendőr munkájának finanszírozását vállalta át, egyelőre 2008. január 31-ig, ám azzal a kitétellel, hogy negyedévente hallani szeretne erről a rendőri tevékenységről, és amennyiben kifogása lenne a szabadidős rendőri munka ellen, ez az együttműködés azonnali hatállyal felbontható legyen. Ahogy azt a kerületi kapitányságvezetőtől megtudtuk, egyelőre nagy az igény a szabadidős foglalkoztatás iránt. Ez a kedv a tapasztalatok alapján idővel csökkenni fog, ám a BRFK-val kötött szerződés szerint szabadidős rendőrként a jövőben, ha a helyzet úgy kívánja, nemcsak kertvárosi, hanem más kerületi rendőr is foglalkoztatható.
Munkában a szabadidős rendőrök: az erzsébetligeti szelektív hulladékgyűjtő állapotát rögzítik éppen kamerájukkal. Az új munkakör kialakításának köszönhetően természetesen nem oldódott meg a létszámhiány, ám legalább nőtt a közterületi rendőri jelenlét. Eddig ugyanis naponta két járőrautó (összesen négy rendőrrel) cirkált a kerület utcáin, április 1-től azonban ez a szám megduplázódott, s immár négy autó nyolc rendőre óvja a közbiztonságot a kerületben. (A három szabadidős rendőr mellé a negyedik főt egy belső átszervezéssel biztosították.) Dr. Balázs Norbert ugyanis elmondta, hogy a szabadidős rendőrök elsődleges feladata mindenképpen a bűncselekmények megakadályozása, ám a kerületi önkormányzati rendeletek betartására is nagy hangsúlyt fektetnek. Ez utóbbi anyagokat be is kérték a kerület jegyzőjétől, és ezeket szinte minden reggel az eligazítás során ismertetik az aznap munkába álló rendőrökkel. A szabadidős rendőri munka hatékonyságáról ennyi idő után még nem tudunk véleményt mondani, annyi azonban bizonyos, hogy eddigi munkájuk során már több körözött bűnözőt, illetve a mátyásföldi repülőtéren több illegális kábelégetőt is sikerült elfogniuk. (M)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez