Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659201
   « Vissza

Kié az utcai gyümölcsfa termése?

 « Cikkek és hírek 
2022. június 9.
 

    Roskadozik a cseresznyétől a képen látható fa az Ikarus sporttelep közelében, a mögötte lévő kisebb fa termése pedig már szinte egészében a földön (részben az úttesten) van. A kerítés mögötti ingatlan láthatóan épül, az új tulajdonosoknak nincs gondjuk arra, hogy az építkezés közben még cseresznyét is szedjenek, jóllehet annak kilója jóval több ezer forintnál, és ezen a jó nagy fán legalább százezer forint ára termés készül elrohadni. De kié is az utcai fák gyümölcse?

kepfile

   A fa annak a tulajdona, akinek a földjébe bele van gyökerezve, a fa a föld sorsában osztozik. Utcai fáról lévén szó, annak tulajdonosa az önkormányzat. De ez egy olyan tulajdonos, amelyik nem törődik a fája termésével, s mivel az az utcán található, a termés úgynevezett uratlan dolog.

  Ezek a fák a legkülönfélébb módon kerültek ki a közterületre, jellemzően az ottani ingatlantulajdonosok ültették ki a portájuk elé. A legtöbb helyen a fát ültetők gondoskodnak a fa ápolásáról, permetezéséről, és ők szedik le a termést is. Ha innen valaki szüretelni próbál, akkor abból általában konfliktus keletkezik – amit viszont jogi úton nem lehet feloldani, tehát sem a rendőrség, sem a bíróság nem tud a kérdésben igazságot szolgáltatni. A fát gondozó ottlakónak a szedéshez éppen annyi joga van, mint egy arra járónak. Az ilyen konfliktusokat a normális emberi belátás, vagy a túlerő (például egy véletlenül kéznél lévő vasvilla) tudja megoldani.

 A gazdátlanná vált fák ügye már reménykeltőbb. Aki szemet vetett a termésre, például körbejárhatja a közeli ingatlanos tulajdonosait, megtudakolva, hogy számít-e valaki az éppen beérőben lévő cseresznyére. Ha nem, akkor akár gondozásba is veheti a fát: permetezheti, gondozhatja, mintha az övé lenne, majd leszüretelheti a termést, gazdagítva ezáltal a családi befőttállományt. Ezzel a környéken lakókat is megkímélhetik attól, hogy bokáig járjanak a fáról lehullott termésben...

 Hogy a termés ne vesszen kárba, egyes vidéki önkormányzatok még azt is megszervezik, hogy az idősek által lakott portán lévő fákat felesben valaki leszedi, és akkor a tulajdonosnak is jut a termésből, a leszedésre vállalkozó pedig a munkájáért megkapja a termés felét. Ez egy kiváló ötlet, érdemes lenne ezt valamelyik civil szervezetnek felvállalni a Kertvárosban, mivel itt is eléggé sok idős lakik, aki nem bír a kertjével.

  A gyümölcsfék termése egyébként eléggé bonyolult jogi kérdés lehet. A szomszéd telekről áthajló ágak termése a fa tulajdonosát illeti meg, és még azt is meg kell engedni nekik, hogy a termés leszedése érdekében (kártalanítás ellenében) a szomszéd telkét használja. Speciális eset, ha a fa közvetlenül két telek határán gyökerezik: ebben az esetben a termésen a két tulajdonos fele-fele arányban osztozik, de természetesen közösen viselik a fa fenntartásával, ápolásával kapcsolatos költségeket is.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez