Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28825113
   « Vissza

Megújult a Nagyhalacska Óvoda

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. április 18.
 
Az Ó-Mátyásföldi Diósy Lajos utcában egy patinás küllemű, szépen felújított ház áll a 12. szám alatt. Nemrégiben pontosan a felújítás kapcsán kapott díjat az épület, mivel a helyi védettségű, műemlék jellegű egykori iskolát sikerült olyan ízlésesen és eredetihez hűen felújítani, hogy ez még a helyi hagyományok ápolásával foglalkozó Cor­vini Do­mi­ni figyelmét is felkeltette. Kívül a múlt, belül a jövő: a Nagyhalacska Alapítványi Óvoda működik a hatalmas, füves kertben álló épület falain belül.
A két csoportszoba 44-46 négyzetméteres, s fél szint választja el őket egymástól. Lefelé haladva viszont a szuterén szintre érünk, ahol egy sokablakos, szintén 46 négyzetméternyi tornaszobát találunk, meg egy szertárt, ahol kényelmesen elférnek a tornaeszközök: labdák, karikák, zsámolyok, babzsákok, szalagok és egyéb mozgásos fejlesztő eszközök. A csoportszobák melletti mosdók is rendkívül tágasak, s még az EU-szabvány szerinti mozgássérült WC sem hiányzik belőle. És hogy ne feledjem: minden vadonás új! A vezetékek a falban, az összes burkolat, szerelvény. Felújításkor szinte csak a csupasz, öreg, de jó erős falak maradtak érintetlenül. Az engedélyek utáni rohangászás a nyitás előtt két évvel kezdődött, és vagy fél évig el is tartott, akkor kezdődhetett csak a felújítás. Az előzőleg is gyerekintézményként üzemelő épület az Önkormányzat tulajdonából került magánkézbe, de az épületet műemlék jellege miatt a külső hangulatot eredeti állapotában megőrizve kellett felújítani, figyelembe véve az épület leendő funkcióját. A végeredmény lenyűgöző: tágas terek, ízléses burkolatok, esztétikus, de egyben praktikus gyermekbútorok, minden igényt kielégítő, csupa új játék, hangulatos színek – kellemes, barátságos összhatással. S egy különlegesség: a csoportszobákban festőművész által megálmodott és megalkotott falfestmények örökítik meg a névadó pikkelyest mesés környezetben.
A megújult környezetbe Kis Tímea, az óvoda vezetője nem csak tizennégy évnyi gyakorlatát, hanem az ez idő alatt kialakított, jól bevált szellemiséget is hozta magával. Az óvodapedagógusi végzettsége mellett megszerezte a drámapedagógusi képesítést is, mely nevelési módszer segítségével a gyerekek a teremtett világ, a mesevilágon keresztül, egy szerep mögé bújva tanulják meg az elengedhetetlenül fontos viselkedésmintákat, kapcsolatrendszereket. Ebben a formában sokkal könnyebben, természetesebben zajlik ez a tanulási folyamat. A 2006 szeptemberében egy csoporttal induló óvoda 2007 őszén újabb csopottal bővül – a szülők megelégedettsége azóta is töretlen. Itt ugyanis komoly hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre. A több évre visszatekintő szakmai kapcsolatok segítségével lehetősége van a gyerekeknek lovagolni, úszni, korcsolyázni, focizni és gyerek-aerobicozni. (Persze nem feltétlenül mindet egyszerre, kinek mihez van kedve, tehetsége.) Lovagolni Csömörre járnak Sasvári Sándor színművész rendkívül jól felszerelt lovardájába, ahol képzett szakemberek foglalkoznak a kicsikkel. Úszni is Csömörön lehet a Delfin uszodában, a tanuszoda szakmai színvonala és kulturáltsága ismert. Korcsolyázni a Műjégpályára mentek, ahol a legjobb oktatók foglalkoznak a gyerekek tanításával (pályázat útján igen kedvező áron vehetik igénybe a csoportos gyerekoktatást). A fociedző viszont házhoz jön, az aerobic oktató pedig háznál van, mivel Tímea és kolléganője is elvégezték az oktatáshoz szükséges képzést. (A nemrég lezajlott gyermek-aerobic versenyen a Nagyhalacska óvoda csapata ezüst minősítést szerzett.)De lehetőségük van a gyerekeknek az óvodában a néptáncra, agyagozásra, bábkészítésre, és játékos angol foglalkozásra is. A sporton kívül is különös hangsúlyt kap minden olyan program, ami a gyerekek testi, lelki, szellemi épülését szolgálja. A kirándulások, mint például az őszi, szentendrei almaszedési akció a gyerekeknek komoly élmény és tanulási folyamat: egész évben azt az almát eszik, amit ők szedtek. De mennek szőlőszüretre is, és a termést miniprésen maguk dolgozzák fel.
A sokoldalú fejlődés érdekében minden lehetséges programra elmennek. Nem hívják ki az óvodába a művészeket: megtisztelik őket azzal, hogy ők mennek el hozzájuk. De járnak múzeumokba minden évben, és rendkívül tanulságos látni, hogy ugyanaz az élmény évről évre mi újat nyújt a fejlődő gyermekeknek. A kétcsoportos óvodába maximum 20-20 gyermeket vesznek fel, de a délelőtti fejlesztő időszakra három csoportra bontva, kisebb létszámban foglalkoznak velük – így még több lehetőség nyílik az egyéni fejlesztésre. A Nagyhalacska óvodában a komplex fejlesztést tartják a legcélravezetőbb módszernek, mely lényege, hogy a gyermekek minél több oldalról tudják megtapasztalni a világot. Itt nem idegenkednek a „problémás” gyermekektől sem, akik másképp viselkednek, esetleg másképp gondolkodnak. Az ilyen „különc” gyerekekből ugyanis egyre több születik, és ha nehezen találják meg a helyüket a világban, nem biztos, hogy bennük van a hiba… Az egészséges táplálkozásra is különös hangsúlyt fektetnek. A ropogós péksüteményt minden nap frissen szállítják a közeli pékségből, az ebédet szállító cég pedig még a tej- és lisztérzékeny gyermekek számára is nyújt alternatívát. Napi négyszeri étkezés, sok gyümölccsel és zöldséggel. Tímeával beszélgetve megállapíthatom: az „egészséges életmód” nála nem divathullám, hanem mélyen gyökerező meggyőződés. És még valami. Tímea és munkatársai tudják, hogy mire van a gyerekeknek a legnagyobb szükségük: sok játékra, a személyes kon­tak­tusra, odafigyelésre, és ami a legfontosabb: sok, sok szeretetre! Szőke Kati Nagyhalacska Alapítványi Óvoda 1165 Diósy Lajos u. 12. • Tel: 06-70-3323-231 (Beiratkozás folyamatosan, felvétel az érkezés sorrendjében. Érdeklődni a lenti telefonszámon lehet.)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez