Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28780725
   « Vissza

Továbbra sem lassít a hazai lakáspiac

 « Cikkek és hírek 
2021. október 26.
 

A már több, mint másfél éve megjelent koronavírus-járvány időszakában a magyar lakáspiacot leginkább a kettősség jellemezte. A piacon rekord szintre emelkedett az eladó lakások száma, azonban a kereslet nem tudott lépést tartani a pandémia gazdasági következményeivel. Ez rövid távon – azaz 2020. II. negyedévben – az ingatlanárak csökkenését idézte elő, azonban a mélypont után a korrekció vette át a szerepet.

Milyen tendencia jellemzi most a hazai lakáspiacot az új- és használt lakások esetén, és mi várható az idei utolsó negyedévre? Egy magyar ingatlanhirdető- és keresőportál most ezt a kérdést járta körbe az új- és használtlakás-piacot vizsgálva.

Lakáspiaci helyzet a covid-válság után 

A tavalyi évvel szemben a 2021-es év ez idáig már nem a korrekcióról, hanem sokkal inkább a kínálati árak rohamos drágulásáról szól. Ebben nagy szerepet játszott a járvány visszaszorulása, az eltelt hónapok rekordszámú adásvételi számot eredményeztek. A kereslet növekedésével párhuzamosan az eladó ingatlanok állománya is a tavalyi év azonos időszakához képest nagymértékben nőtt. Ingatlanpiaci elemzések az idei évre vonatkozóan -2 és +4% közötti ingatlanár-változást jósoltak, ám az év elején az előrejelzéseket túlszárnyaló drágulás vette kezdetét, amely az szeptemberre meghaladta a 8%-ot – derül ki az ingatlannet.hu aktuális ingatlanpiaci elemzéséből.

kepfile

Még mindig közel azonos az új- és használt lakások kínálati ára a fővárosban?

Az előző években az új építésű és használt lakások kínálati árait azonos árszínvonal jellemezte, addig a pandémiás időszak alatt ez egyre jobban távolodott egymástól. A budapesti használt lakások piacán az egyre növekvő adásvételi számokat 2021. harmadik negyedévére 6,12%-os áremelkedés követte átlagosan. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest 8,42%-os növekedést jelentett a hirdetési portál elemzése szerint. Az eddig rögzített adatok alapján a budapesti lakáspiacon január és szeptember között a használt téglalakások négyzetméterenkénti átlagára 4,38%-kal nőtt, míg a paneleké közel 8%-kal. Szeptemberben a portál a téglalakások esetében 877 ezer forintos, míg a panellakások esetén 625 ezer forintos átlagos négyzetméter árat regisztrált.

A Budapesten épült újlakások kínálati ára esetén az első negyedévben 5,8%-os átlagos emelkedést rögzítettek, azonban az előző év azonos időszakához képest ez 11%-os növekedést mutatott. A fővárosban az új építésű lakások átlagos négyzetméter ára 815 ezer forint volt az év első három hónapjában, majdnem 3 millió forinttal több, mint 2020 azonos időszakában.

kepfile

Országos tendencia a lakáspiaci árak emelkedése

Az aktuális statisztikák szerint országos szinten több, mint 11%-kal emelkedett a nem új építésű téglalakások átlagos négyzetméter ára a harmadik negyedévre, ezzel szemben a panellakások négyzetméterenkénti átlagára csupán 4,2%-kal nőtt. A portál szeptemberben rögzített adatai alapján országosan a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára 683 ezer forint volt, a paneleké pedig 447 ezer forint. Az utolsó negyedévben egyes előrejelzések szerint a drágulás üteme alább hagyhat, de enyhe emelkedés várható a lakáspiaci árak esetén.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez