Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663618
   « Vissza

Forgács Gyula, a Kertvárosi Vasember

 « Cikkek és hírek 
2021. október 14.
 

kepfile

3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás, majd egy maratonfutás (42,2 kilométer). Kimondani is sok, hát még teljesíteni! Ráadásul gyakran 30 fok feletti hőségben, merthogy a magyarországi Ironman triatlonversenyeket mindig az augusztusi nagy melegben rendezik a Somogy megyei Nagyatádon. Immár 32 éve. Így volt ez idén is, és a résztvevők között 19. alkalommal ott volt a Centenáriumi lakótelep egyik lakója, Forgács Gyula is.

   – Idén Bíró Bandi (elhunyt sportbarátom) emlékére versenyeztem. Lélekben végig velem volt, és segített a nehéz percekben – elevenítette fel az augusztusi történteket a 19-szeres kertvárosi Ironman. – Bandi erőssége a kerékpár volt, nagyon tudta nyomni a pedált. Amikor 90 kilométernél erősen görcsölt a combizmom, és én gondban voltam, olyannyira, hogy az is felmerült bennem, hogy fel kell adnom a versenyt.
   – Ekkor Banditól kértem tanácsot és erőt, hogy kibírjam a nehéz perceket. Azt mondta, semmi gond Gyula, tekerj erőltetés nélkül, egyél, igyál eleget, és el fog múlni a görcsölés. És igaza lett, a második 90 kilométert, igaz lassabban, de végig tudtam tekerni. A futásom is meglepően jól sikerült, pedig a 35 fokos meleg igencsak kikészített. Az, hogy sokat gondoltam Bandira a hosszú úton, sokat segített, keményebbnek, erősebbnek éreztem magamat. Célba éréskor pedig meghatódva és boldogan mondtam köszönetet neki.

   Forgács Gyula pár hét múlva lesz 71 éves. Ennek tükrében kell az ő Ironman eredményét is értékelni. Augusztus 14-én az említett 35 fokos melegben 1:37:23-as idővel úszta le a 3,8 km-es távot, majd fájós combbal 7:24:06-os idővel tekerte le a 180 km-t, hogy aztán a végére kicsit elfáradva egy 5:49:13 másodperces maratont produkáljon. Ez összesen 14:57:22-es időt jelentett, amely a 324. helyhez volt elegendő.
   – Szerintem elfogadható ez az idő, év közben sokáig sérüléssel bajlódtam, egy ideig futni se nagyon bírtam, így annak is örültem, hogy ott lehettem a rajtnál. Ehhez képest majd egy órával jobb időt teljesítettem, mint tavaly hetven évesen.
   Forgács Gyula természetesen korábban ennél jobb időket is elért már. 2010-ben például 11:23:02 másodperces idővel fejezte be ezt az emberpróbáló versenyt.
Az Ironman-en végigmenni, és ezt az utat évről évre megismételni már nemcsak sportteljesítmény, hanem egyenesen életforma. A nagyatádi résztvevők jól ismerik egymást, évközben is sok versenyen találkoznak, a Somogy megyei településről pedig csak akkor hiányoznak, ha nagy baj van. Mint a már említett Bíró Bandival is történt.
   – Hogy telik egy napom? Délelőtt általában kerékpározom egy nagyot, általában Isaszeg felé, arrafelé ugyanis kellőképpen dombos a táj. Délben úszni szoktam a szentmihályi uszodában, ahol van, hogy egyedül rovom a hosszokat, majd délután futok egyet. Télen nehezebb kimozdulni, ilyenkor otthon (a lakótelepi lakásban) edzek, de a hideg időben is megpróbálok minden versenylehetőséget kihasználni.

   Forgács Gyula pont harminc éve lakik a feleségével a Centenáriumi lakótelepen. Egészen 2006-ig minden reggel hajnalban kelt, hogy a szolgálati busszal beérjen a cinkotai garázsba, s hogy aztán egész reggel és egész délelőtt a 32-es busszal szállítsa az utasokat. Forgács Gyula 35 évet töltött a BKV-nál, ebből három évtizedet a 32-es busz volánja mögött. Mind a mai napig még álmából felébredve is sorolni tudja a megállókat.
  – Sosem voltam sportos alkat, mígnem 1994-ben részt nem vettem egy Balaton átúszáson. Mindössze csak kipróbáltam magamat, és nem gondoltam, hogy ezzel egy új korszak kezdődik az életemben.
   Az 1994-es próbatételt ugyanis újabbak követték. A mátyásföldi buszvezető először csak az úszásba, majd a futásba is belekóstolt. 1997-től pedig már a BKV Előre igazolt sportolójaként versenyzett.
   – Az úszás, a futás és a kerékpározás három olyan sport, amely bárki által űzhető. Nagy tudás nem kell hozzá, ezért népszerűek az amatőrök körében. Innen pedig már csak egy ugrás a triatlon, mely éppen erre három alapsportágra épül.

kepfile

   Forgács Gyula az évek során egyre komolyabb eredményeket produkált. A Balaton átúszásokból és a maratoni futásokból mára egy tizenkilencszeres vasember lett. Megszámolni is nehéz lenne, hogy emellett hányszor úszta már át a „magyar tengert”, és a maratoni távot is majd félszázszor teljesítette már.
    A hazai versenyeken kívül lefutotta már a Monte Carlo-i, a római, a párizsi és a ferrarai maratonit is, 2007-ben részt vett a győri Duatlon-világbajnokságon, 2009-ben a budapesti Duatlon Eb-n és a 2010-es budapesti triatlon világbajnokságon is. Egyesületében, a BKV Előrében pedig többször választották meg a legjobb sportolónak, illetve a triatlonszövetség elismerését, az „Év Szenior Triatlon Versenyzője” címet is többször kiérdemelte már.

   – Sokszor kérdezik tőlem, hogy meddig lehet ilyen elánnal sportolni. Nos, nekem már többször volt alkalmam a külföldi országok versenysportjába belekóstolni, és minden esetben azt tapasztaltam, hogy a nálunk nyugatabbra levő országokban kortalanok a versenyzők. Megpróbálok én is eszerint élni. Így máris a következő nagy feladatra koncentrálok: jövőre szeretném huszadik alkalommal is teljesíteni az Ironman-t. Eddig a sportnak köszönhetően elkerültek a komolyabb betegségek, remélem, a jövőben is így lesz majd!
                                                                                                                                                               Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez