Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658546
   « Vissza

Atlétikai csarnok az Ikarus pályán

 « Cikkek és hírek 
2021. július 14.
 

Szülinapi ajándék

kepfile

Az Ikarus BSE eredményeit méltatta Gyulai Miklós, az atlétikai szövetség elnöke

Kettős évfordulóhoz érkezett idén az Ikarus BSE Atlétikai Szakosztálya, amely szeptemberben fennállásának 45. születésnapját, októberben pedig a Kertvárosi Atlétikai Centrum tízéves évfordulóját ünnepelheti. A kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából nem mindennapi ajándékot kaphat a kétszeresen jubiláló szakosztály. Június 8-án ugyanis sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a Bátony utcai sporttelep hamarosan egy fedett atlétikai munkacsarnokkal fog gazdagodni.

   – A Magyar Közlönyben megjelentek alapján egy kétezer négyzetméter alapterületű atlétikai csarnok tervezésére biztosít 50 millió forint értékű forrást a kormány, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint, amit meg tudtunk tervezni, az általában meg is épült – jelentette be Szatmáry Kristóf, a kerület országgyűlési képviselője.
   Az új csarnok a sporttelep Bátony utca – Margit utcai sarkára lett tervezve, nem messze attól, ahol 2010 előtt a legendás Ikarus tornaterme és klubháza állt.
  – A beruházás várhatóan egy-másfél évet vesz majd igénybe – mondta Kovács Péter polgármester, aki fiatal korában maga is az atlétikai szakosztály sportolója volt, majd polgármesteri pályafutása egyik első állomásaként elindította a szakosztályt a fejlődés útján.

   Az Ikarus BSE mátyásföldi sporttelepe ugyanis a gyár egyéb létesítményeihez hasonlóan a rendszerváltást követő zavaros időszakban magántulajdonba került. 2003-ig ez nem igazán befolyásolta az egyesület működését, ám akkor új tulajdonosa lett a létesítménynek, aki viszont nem sportcélra kívánta hasznosítani a területet. Az önkormányzat ezt megakadályozta ugyan. ám ennek köszönhetően egyre inkább elmérgesedett a viszony a sportolók és a tulajdonos között.

kepfile

A kétezer négyzetméteres atlétikai csarnok a Margit utca és a Bátony utca sarkánál épül fel

   A viszály 2005-re olyannyira kiéleződött, hogy már az Ikarus BSE léte is veszélybe került. Tavasszal közel négyszázan tüntettek a Polgármesteri Hivatal épülete előtt az Ikarus BSE és a sporttelep megmentéséért. Az akkori önkormányzat tűzoltásképpen a 8 hektáros terület kétharmadát – közel 5 hektárt – megvásárolta a tulajdonostól, ám pont azok a kiszolgáló helyiségek (a klubház, a tornacsarnok, az öltözők és a vizes blokkok), melyek a működéshez kellettek volna, a magántulajdonban levő 3 hektáron maradtak. Így az az ellentmondásos helyzet alakult ki, hogy az ikarusos sportolók edzhettek ugyan, ám sem mosakodni, sem öltözni nem tudtak a sporttelepen.

  Kovács Pétert 2006-ban választották meg először kertvárosi polgármesternek. Első lépéseinek egyikeként megpróbált egyezségre jutni a tulajdonossal, ám ez neki sem sikerült. Ekkor konténereket hozatott, melyeket a sporttelep önkormányzati felén helyezett el. Így biztosítva alkalmi helyet az ikarusos sportolóknak a mosakodásra és az öltözésre. A barakkvilág három évig tartott. Nagyjából ezen időszakban élte fénykorát Kiss Dániel, a mátyásföldi klub első legendája.
   – Fantasztikus látni, hogy miként fejlődik a klub – mondta az Európa-bajnoki bronzérmes, kétszeres olimpikon gátfutó. – Mi még salakon edzettünk, hóban, sárban készültünk a versenyekre, a mostani fiataloknak azonban már szerencsére sokkal jobbak a körülményeik.

   És valóban így van. Az önkormányzat 2010-ben komoly fejlesztésekbe kezdett. Előbb felépíttette a hajó alakú klubházat, amely magában foglal egy rövid futófolyosót, illetve az öltözőket, vizes blokkokat is. Majd 2011-ben felavatták a Budapesten egyedülálló nyolcpályás rekortán futókört, amely már rangos hazai és nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmassá tette a létesítményt. Azóta pedig mobil lelátóval, műfüves futballpályákkal, dobókörrel egészült ki a sporttelep, amely ma már kedvező lehetőségeket biztosít a sportolni kívánó gyerekek számára.
   – A fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi 120-130 fős létszámunk 400 főre emelkedett – mondta a június 8-i sajtótájékoztatón ifjabb Tomhauser István, az atlétikai szakosztály vezetőedzője. – Ma már nem igazán akad olyan család a kerületben, amely valamilyen módon ne kötődne az atlétikához.
   Az Ikarus BSE a hazai sportéletben is egyre meghatározóbb szerepet tölt be. Ezt erősítette meg Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke is, aki hozzátette: – A fejlesztések az állami támogatások és az önkormányzati akarat mellett nagyban köszönhetők Tomhauser Pista bácsinak, aki rengeteget küzdött, és lobbizott az általa alapított szakosztály érdekében.

   Az ünnepélyes sajtótájékoztatón Deutsch Péter, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója kiemelte, 2023-ban Magyarország lesz a házigazdája az atlétikai világbajnokságnak, mely eseményen remélhetően egy erős magyar csapat fog majd részt venni.
  – Ehhez viszont az szükséges, hogy a fiatal atlétáink ilyen körülmények között fejlődhessenek, mint, amilyen körülmények a Bátony utcában is vannak.

   A klub saját nevelésű sportolói közül Wagner-Gyürkés Viktória eséllyel pályázik a tokiói szereplésre. Ő és Kiss Dániel példaként állíthatók a mai nemzedék elé. akik között nagyon sok kiemelkedő tehetség akad. Néhányan közülük akár már a 2023-as világbajnokságon is szerepet kaphatnak majd.
                                                                                                                                                           Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez