Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658594
   « Vissza

A vírus és az immunrendszer

 « Cikkek és hírek 
2021. május 12.
 

 

…vagy beáll remetének, vagy beoltatja magát, vagy kihal.

   Alig több mint egy éve ha valaki megjövendöli azt a világméretű rettenetet, amit a Covid miatt átéltünk, ezerből egy, ha hitt volna neki. Nem csoda, ha mostanra mi lettünk a tízmillió virológus országa, megspékelve a Facebookkal. Ez utóbbi azért igen hasznos jószág, mert ha mondjuk 30 éve élt valahol egy futóbolond, akkor a sületlenségeket legfeljebb a szomszédok élvezhették, így viszont fénysebességgel terjednek a baromságok.

Leesik a karod

   Minap a Sashalmi piacon egy (fog)orvosnő kérdezte tőlem, hogy kaptam-e már oltást, és ha igen, hová. Mutattam neki a bal karomat, ahová Szputnyikot nyomták az Uzsokiban. Na, mondta, majd három hónap múlva elkezd lerohadni a csonthártyád a bal kezedről, fél év múlva pedig leesik az egész karod. Mondtam neki, hogy ha így lesz, akkor a leesett bal karomat a jobb kezembe véve fogom kergetni itt a piacon, amiért orvos létére képes ilyen hülyeségeket beszélni. Kedvenc asztalosunk pedig megsúgta a nejemnek bútorgyártás közben, hogy ő meg van győződve arról, hogy a vírusokat éjszakánként repülőgépről szórják az emberek közé, és ezzel sokan egyet is értenek.
   Az eddigiekből kiderül, hogy nem vagyok az oltás ellensége, sőt nagyon szívesen adok tanácsot azoknak, akik eddig távol tartották magukat a vakcinától – erre az is felhatalmaz, hogy zsenge ifjúkoromban állatorvosnak készültem. Tehát: minden élő szervezet úgy van felszerelve, hogy képes legyen az életben maradásra az ellenséges földi környezetben. Az ellenségek körébe tartoznak a vírusok, melyből több ezer létezik, és az embert közvetlenül közel kétszáz fajtája szokta megtámadni.
   Az immunrendszer dolga a behatoló vírusok elleni védekezés. Ez úgy történik, hogy ha bejut egy vírus a sejtbe, és azt átprogramozza vírusgyártóvá, akkor az immunrendszer észleli a rendellenességet, analizálja a behatolót, és nekilát az immunanyag termelésének. Eközben persze a vírus nagy ütemben szaporodik, és a menet ott dől el, hogy ki a gyorsabb.

Hogyan működik?

  A védőoltások működése azon alapul, hogy megismertetik az immunrendszert olyan vírusokkal, amelyek nem képesek az elszaporodásra. Ekkor a szervezetnek kockázat nélkül jut ideje arra, hogy kifejlessze a szükséges ellenanyagot, sőt meg is jegyezze a legyártás módját. Amikor bekövetkezik a tényleges megfertőződés, akkor azon nyomban elindul az ellenanyag termelése, és kis szerencsével pár óra alatt hatástalanítja az immunrendszer a behatolt vírust.
  Az oltás tehát információt visz be a szervezetbe arról, ami ellen védekezni szeretnénk. Aki nem oltatja be magát valamilyen ragályos betegség ellen (és itt nem csak a Covidról van szó), az életével, egészségével játszik, mint az orosz rulettben az egy golyót tartalmazó körbeadott forgópisztollyal. Aljegyzőnket eltemettük, a Cinkotáért egyesület elnökét oxigénpalackkal adták haza a kórházból, mivel a tüdejének túlnyomó része elhegesedett, majd a kórházba visszakerülve meg is halt, világhírű lövészünket két nap alatt küldte át a túlvilágra a vírus, ami túlzottan jól működik ahhoz, hogy emberi termék legyen – ilyen hatékony eszközt általában a természet alkot, vagy az Égi erők rendszere, már csak azért is, hogy beteljesüljön Ézsaiás próféta jövendölése: … megüresíttetik a Föld… Hát ilyen üresenek tényleg még soha nem láttuk a világ nagyvárosait, mint most, járvány idején.

Beindul a védelem

   Egyik fiam, egészségügyis lévén nagyon korán megkapta az oltást. Mikor a felesége megfertőződött, akkor rajta is megjelentek a jellegzetes tünetek, de másnapra ennek vége is lett: beindult a vírus ellen felprogramozott immunrendszere, és órák alatt kiütötte a Covidot.. Neje viszont nagyon rossz állapotba került, és olyan szövődmény is kialakult nála, ami várhatóan hosszan elkíséri (bár ő jobban járt, mint például azok, akiknek a vírus a veséjét tette tönkre, és életük végéig dialízisre kell járniuk).
  Közvetlen kolléganőm húgának családjába a gyerek vitte haza a Covidot a bölcsiből, a jól fertőző brit mutáns formájában, és meg is fertőződött apuka-anyuka, nagypapa-nagymama. Nagypapa időben regisztrált, addigra meg is kapta az első oltást (és élve jött ki a kórházból), a nagymama azonban halogatta a regisztrációt, úgy nyalta be a vírust – április végén temették.

   Neves hazai virológusunk (nem botcsinálta, hanem tanulta), nos ő úgy vélekedett, hogy ebben a járványhelyzetben egy embernek három választása van: vagy beáll remetének, vagy beoltatja magát, vagy kihal.
                                                                                                                                                                  Ferenci Zoltán


Eltemették dr. Erdőközi Györgyöt

kepfile

Mély részvét mellett temették el áprilisban dr. Erdőközi Györgyöt, a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét, aki 58 évesen lett a járvány áldozata

 

Elment a Lövészkirály

kepfile

Hollandi Pál két évvel ezelőtt büszkén mutatta be lapunknak, miként készül a szkander Európa Bajnokságra, holott nem sokkal korábban amputálták az egyik lábát. A Mátyásföldi Technocoop Lőegylet és Szkander Klub vezetője egész életében páratlan energiával szervezte maga és mások életét. Előbb súlyemelő, majd (autószerelő mesterként) autócross versenyző lett. A 90-es években szeretett bele a sportlövészetbe, később az Ikarus Lőegylet elnökévé választották. Számtalan díjat nyert, foglalkozott diákoktatással, majd később maga alakított sikeres lőegyletet. Sokan úgy emlegették, mint Magyarország lövészkirályát. Később a szkanderben ért el nemzetközi sikereket. Feleségével 40 év házasság alatt nevelték három gyermeküket. Palival pár nap alatt végzett a vírus. Temetése május 14-én 9:30-kor lesz a Cinkotai temetőben.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez