Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663026
   « Vissza

Wagner-Gyürkés Viktória – túl a csúcson

 « Cikkek és hírek 
2021. március 16.
 

   Február végén rendezték a Fedettpályás Országos Atlétikai Bajnokságot a BOK Csarnokban, mely versenyen Wagner-Gyürkés Viktória, az Ikarus BSE sportolója esélyeshez méltó módon 1500 és 3000 méteres futásban is aranyérmes lett. Ez volt a kertvárosi atléta 25. és 26. felnőtt országos bajnoki címe.

   – Az elsőséghez sosem lehet hozzászokni – mondta Viki nem sokkal a verseny után. – Az országos bajnokság a legnagyobb presztízzsel rendelkező verseny itthon, így azon nyerni még 25-26. alkalommal is komoly jelentőséggel bír.

  Viki közel két évtizedes atlétikai pályafutása során sokszor bizonyította már tehetségét. 2007 óta rendszeres résztvevője a világversenyeknek. Járt már ifi világbajnokságon, melyen 800 méteren döntője is volt, volt már majdnem érmes (5.) az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, futott junior világbajnokságon, felnőtt mezei futó Európa-bajnokságon több alkalommal vett részt Universiaden, sőt legnagyobb sikerét 2017-ben éppen egy ilyen versenyen aratta, melyen 3000 méter akadályon ezüstérmes lett.

kepfile

  A felnőttek között volt már döntős Európa-bajnokságon 3000 akadályon, illetve az előző fedettpályás EB-n 3000 méteren 9. lett, és az utóbbi években a felnőtt világbajnokságokon vitézkedik. Két dolog azonban eddig elkerülte őt: az országos csúcsbeállítás, illetve az olimpiai részvétel lehetősége.
  – Fiatal koromban sosem sikerült korosztályos csúcsot futnom, így ez a lehetőség már felnőtt pályafutásomra maradt – mondta az országos bajnokságot megelőzően de már a lengyelországi Torun-ban megrendezett nemzetközi atlétikai viadal után, melyen egy 33 éve fennálló magyar csúcsot sikerült 3000 méteren megdöntenie. – Az igazság az, hogy egy csúcs már fűződik a nevemhez, hisz 2000 akadályon is enyém a legjobb magyar idő, de a 2000 méter akadály nem számít olimpiai versenytávnak, így ez a 3000 méter az első komoly rekorbeállításom. (Mely eredménnyel Viki nem mellesleg első európaiként negyedik lett a rangos versenyen.)
3000 méteren a korábbi csúcsot – 8:55.99-et – Ágoston Zita futotta 33 évvel ezelőtt. Viki pedig csak öt évvel később született meg. Majd 2021. februárjában ugyanezen a távon 8:55.45-öt futott.
  – Természetesen ismerem Ágoston Zitát, hisz sokszor elkíséri a fiát az atlétikai versenyekre. A Torun-i versenyt követően pedig gratulált nekem, ami nagyon jól esett. Csak érdekesség, hogy nagyjából fél éve annak a Babinyecz Józsefnek az irányításával készülök, aki anno Ágoston Zitát is trenírozta.
  Szóval Viki egyik nagy vágya, az országos csúcs már megvalósult. És közel áll hozzá, hogy másik vágya, az olimpiai részvétel is teljesüljön.
  – Az idei esztendő fő célja az olimpiai szereplés lesz. A részvételre az új szabályok alapján két módon van lehetőségem: vagy megfutom a kvalifikációs szintet, amely igen erős, a tokiói részvételért ugyanis 9.30-on belül kell futni – azaz legalább 15 mp-cel gyorsabban, mint kellett a riói olimpia előtt. Nekem jelenleg 9.34 a legjobbam, így nem állok messze ettől az eredménytől. De ha nem sikerülne, akkor is olimpikon lehetek, sőt fél lábbal már az is vagyok, mert a világranglistáról is lehet kvalifikálni Tokióba, ebben a rangsorban ugyanis nagyon jó helyen állok.
  Az idei olimpián 45 versenyzőnek lesz majd lehetősége 3000 méter akadályon megmérettetnie magát. Ebből jelenleg 18 atléta rendelkezik már ötkarikás szinttel. Viki 19. helyen áll ezen a ranglistán, ő az első a szintet még el nem érők között. Ami azt jelenti, ha tartani tudja eddigi formáját, biztos olimpikon lesz. Erre pedig az anyaegyesületénél, az Ikarus BSE-nél is nagyon számítanak, hisz a klub történetében eddig csak Kiss Dánielnek sikerült olimpián részt vennie (neki kétszer is), és Viki lehetne a kertvárosi klub második olimpikonja.
  – Az olimpiáig még sok fontos verseny van hátra. Előbb márciusban egy Európa-bajnoksággal zárjuk a fedettpályás szezont, amely verseny is része a szabadtéri felkészülésnek, de persze, mégiscsak egy kontinensviadal lesz, melyen szeretne az ember jó eredményt elérni. Jó ómen lesz számomra, hogy az Eb-t szintén Torun-ban rendezik majd, mely városhoz immár jó emlékek fűződnek. Aztán kezdődnek a szabadtéri versenyek, mi pedig az edzőmmel megpróbálunk egy olyan programot összerakni, amely végén az olimpián is eredményes tudok majd lenni.

 Cikkünk megírását követően rendezték szintén Torun-ban a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságot, amely eseményen Viki képviselte a kerületi színeket. A kontinensviadalon csak 3000 méteres futásban állt rajthoz. A remek elődöntőt követően harmadik legjobb eredménnyel jutott a döntőbe, ám a fináléban már nem sikerült megismételnie első futását, és végül a 10. helyen ért célba.
                                                                                                                                                       Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez