Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656704
   « Vissza

Az Év Orvosa a vírusjárványról

 « Cikkek és hírek 
2020. november 11.
 

   Dr. Becze Ádám háziorvos, a kertvárosi háziorvosok szakmai vezetője, az orvoskamara helyi küldötte kapta a kertvárosi Év Orvosa díjat november 5-én, a Szociális Munka Napja alkalmából tartott díjátadáson. Felvételünkön Kovács Péter polgármester, Szász József és Ács Anikó alpolgármesterek társaságában a díj átvételekor

    Dr. Becze Ádám 2011-ben végzett a Semmelweis Egyetem általános orvosi szakán, 2015-től háziorvos a Margit utcai rendelőben. Családja és munkája mellett számos szakmai projektben vesz részt, több tudományos munka került ki a keze alól, és ő a kertvárosi háziorvosok szakmai vezetője. Miután a vírusjárvány felszálló ágában járunk, megkértük, hogy adjon járványügyi tanácsokat olvasóinknak.

kepfile

Dr. Becze Ádám háziorvos, a kertvárosi háziorvosok szakmai vezetője, az orvoskamara helyi küldötte kapta a kertvárosi Év Orvosa díjat november 5-én, a Szociális Munka Napja alkalmából tartott díjátadáson. Felvételünkön Kovács Péter polgármester, Szász József és Ács Anikó alpolgármesterek társaságában a díj átvételekor

   Mint elmondta, a Covid 19 nevű vírus viszonylag új a vírusok népes családjában, és az vele a legnagyobb gond, hogy hatalmas iramban képes elterjedni. Ennek az lehet a következménye, hogy a folyton növekvő betegszám miatt megtelnek a kórházak, és ez súlyos terhet jelent az egészségügynek. Ezért a legfontosabb feladat a vírus terjedésének korlátozása, tehát hogy mindenki tegyen meg mindent azért, hogy ne fertőződjön meg.
   Hogyan tudták ezt megoldani a Margit utcai rendelőben – kérdeztük. Dr. Becze Ádám elmondta, hogy a rendelőben minimálisra csökkentették a betegekkel való személyes találkozást, és ha ilyenre sor került, akkor maszkot, szemüveget, plexi pajzsot viseltek, és igen gyakran szellőztettek, hogy kicserélődjön a levegő.
  Persze nem minden esetben lehet telefonon megoldani a gyógyítást, ezért tavasszal a rendelő előtti váróba helyezték ki a vizsgálóágyakat, és ott végezték el a feltétlenül szükséges vizsgálatokat. Nagy segítséget jelentett az elektronikus EESZT, a közismert felhőbe feltöltött e-recept, de az igazolásokat, beutalókat ki kellett nyomtatni, pecsételni, aláírni, tehát a személyes kontakt nem kerülhető el. Neki és kollégáinak eddig sikerült megvédeni magukat, a hat orvosból és a hat asszisztensből eddig még senkinél sem igazoltak Covid19 fertőzést. Ez nem azt jelenti, hogy senki nem volt beteg: mint elmondja, tavasszal kicsi lányával együtt egy hétig mindketten lázas betegek voltak, de a PCR teszt negatív lett...
   A vírusok elleni védekezésben nagyon fontos a maszkviselés, és a kéz rendszeres fertőtlenítése. Célszerű a szemet is védeni, mert a vírus a kötőhártyán át is bejuthat a szervezetbe – tanácsolja a doktor. Persze egyetlen vírus még nem okoz fertőzést, ahhoz jelentős dózis kell, és a vírus nyilván nem magában utazik, hanem az apró cseppekkel együtt hagyja el a fertőzött személy légutait, és a maszk alkalmas ezen cseppek kiszűrésére. A szervezetben a vírusok jelenléte egyébként természetes, minden ember környezetében több százezernyi különféle csoportba tartozó vírus található, ezekből mintegy száz különféle vírus okoz megbetegedést, ami sokszor nagyon hasonló tünetekkel jár: láz, izomfájdalom, levertség, köhögés, nátha, stb.

    A Covid 19 is hasonló tüneteket produkál, talán csak az ízlelés és a szaglás elveszítése tekinthető erre jellemző tünetnek, bár vannak más vírusok is, amelyek anozmiát okoznak (ez a szaglásvesztés hivatalos neve), de ez azért viszonylag ritka. Akik elkapták a fertőzést, néha egészen különleges dolgokról számolnak be (telefonon): nem érzik a saját parfümjüket, a fokhagyma szagát vagy a kávé illatát. A tavaszi járványhoz képest tudásban már sokkal jobb a helyzet; a Nemzeti Népegészségügyi Központ protokolljában pontosan szerepel, hogy milyen tünetek esetén merül fel a Covid-fertőzés gyanúja, amit aztán PCR-teszttel lehet igazolni.
    Bár a vírust sokan elkapják, a fertőzöttek többségénél az immunrendszer rendben legyőzi a kórokozót, és a beteg minden gond nélkül meggyógyul. A nagyon gyors terjedés ellen kell határozott lépéseket tenni, ezért kell a maszkot viselni, ezért kell a gyakori kézmosás, illetve ezért zárták be a szórakozóhelyeket, hogy el lehessen kerülni a vírus rohamos terjedését, és azt, hogy összeomoljon az egészségügy. Nagyon kellemetlen, hogy nem lehet találkozni a barátokkal, nem lehet bulizni, koncertekre járni, sokakat feszélyez a maszk állandó viselése, de csak ezeknek a szabályoknak a betartásával lehet megküzdeni a járvánnyal.
   Milyen tanácsokat tudna adni az enyhe fertőzés leküzdésével kapcsolatban? – kérdeztük dr. Becze Ádámtól. Előrebocsátotta, hogy más betegségekkel összevetve még mindig nagyon kevés tapasztalat áll rendelkezésre, de azért egyre pontosabbak a módszerek. Elsőként itt van a D-vitamin, amiről sokáig azt hitték, hogy csak a csontképzésben van szerepe, de kiderült, hogy valami hormonális hatás útján kihat az immunrendszer működésére is. Nagyobb esetszámot vizsgálva úgy néz ki, hogy aki rendszeresen szedi a D-vitamint, sokkal könnyebben gyűri le a fertőzést, ha egyáltalán elkapja. Nagyon aktív kutatások zajlanak a D-vitamin hatásával  kapcsolatban.
   Csecsemőknek 400 NE (nemzetközi egység) javasolható, gyerekeknek 1000 NE a napi szükséglet, felnőtteknél általában 2000 NE elegendő a téli időszakban, a túlsúlyosak, várandósok ennél többet is szedhetnek, de ezt meg kell konzultálniuk az orvosukkal, és időnként a vérben is ellenőrizni kell a mennyiséget.
   Ha a koronavírus megtámadja a tüdőt, ami bizonyos százalékban elő szokott fordulni, ott nagyon fontos az antioxidáns jelenléte, sokkal enyhébbek lehetnek a betegség lefolyásának tünetei. Az antioxidánsok nagyon elterjedtek, szinte már a közértben is be lehet őket szerezni. Én a C-vitamint javaslom – mondta dr. Becze Ádám –, mégpedig napi 1000 mg-os mennyiségben. Ez vízben oldódó vitamin, nem dúsul fel a szervezetben, a felesleg a vizelettel eltávozik.
    A cinknek van valamilyen vírusgátló hatása, talán azt lehetne mondani, hogy csökkenti a szaporodás ütemét, ebből is érdemes szedni a téli járványveszélyes időszakban naponta 25-50 mg-os mennyiséget. Ez sok felső légúti vírus szaporodását gátolja, ezért is hasznos.
Ezek természetesen statisztikai valószínűségeket jelentenek, tehát kisebb az esélye annak, hogy valaki megkapja a fertőződést, vagy könnyebben kiheveri, de nem egy egzakt dolog, mint mondjuk a gumikesztyű, vagy plexi pajzs az orvos arca előtt – itt csupán esélyekről lehet beszélni.
    Ám ha minden elővigyázatosság ellenére valaki megkapja a Covid 19 fertőzést, ha enyhe tünetei vannak (köhög, folyik az orra, lázas, végtagfájdalmai vannal, nincs szaglása), konzultáljon telefonon a háziorvosával, nehézlégzés esetén a mentőket hívja – fejezte be dr. Becze Ádám.
                                                                                                                                                         Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez