Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656739
   « Vissza

Csöndes megemlékezés a Magyar Sport Napján

 « Cikkek és hírek 
2020. május 15.
 

   A kormány 2000-ben döntött úgy, hogy május hatodikát a Magyar Sport Napjának nyilvánítja. Ezzel a gesztussal kívántak emlékezni Európa első szabadtéri versenyére, melyet 1875-ben ezen a napon a Magyar Athleticai Club rendezett Budapesten.

kepfile

A biztonságos védőtávolság ellenőrzése az Erzsébetligeti uszoda előtti csöndes megemlékezésen

   A XVI. kerületi Önkormányzat 2008. január 25-én adta át a nagyközönségnek az első kerületi uszodát az Erzsébet-ligetben, melynek homlokzatán a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör kezdeményezésére 2009. május 6-án a kertvárosi olimpikonok tiszteletére egy emléktáblát avattak. Arra a táblára még csak olyan nevek kerülhettek fel, akik az épek olimpiáján vettek részt, illetve akik a 2008-as, a pekingi olimpián vagy a korábbi ötkarikás játékokon képviselték a Kertvárost.
  Az első tábla avatása óta viszont már két nyári-, két para-, három téli- és három ifjúsági olimpiát rendeztek, melyeken a XVI. kerület is szép számmal képviseltette magát. Ennek eredményeképpen az önkormányzatnak és a baráti körnek az elmúlt tíz évben újabb két táblát kellett avatnia.
   A harmadik tábla ünnepélyes leleplezésére tavaly került sor, amikor a kertvárosi ifjúsági olimpikonok mellett a nem sokkal korábban hosszas betegséget követően elhunyt Rátonyi Gábornak, a kerületi uszodák első igazgatójának emlékére is avattak egy emléktáblát. Az önkormányzat ráadásul a Varjú Vilmos Baráti Kör javaslatára róla nevezte el a létesítményt, melyet tavaly április 30. óta Erzsébetligeti Rátonyi Gábor Uszodának hívnak.
   A baráti kör idén is komoly tervekkel várta a Magyar Sport Napját. A táblák hagyományos megkoszorúzása mellett ugyanis szerették volna bemutatni a kerület lakosai számára azokat a sportolókat, akik a Kertvárost képviselni fogják a tokiói olimpián. A koronavírus-járvány azonban durván közbeszólt. Leginkább azzal, hogy az egész világon megbénította az életet.
  Az egészségügyi helyzet a sportvilágot is tétlenségre kényszerítette, amit csak tetézett, hogy sok más sport­esemény mellett az olimpiát is elhalasztották egy évvel. Így idén az olimpikonok bemutatására és a sportnapi közös ünneplésre sem kerülhetett sor.

kepfile

Koszorút helyez el Kovács Péter polgármester

   Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke és Kovács Péter XVI. kerületi polgármester azonban úgy vélték, még ebben a nehéz helyzetben is fontos, hogy megemlékezzünk az elhunyt olimpikonokról. Ezért május 6-án az egészségügyi előírások szigorú betartásával szűk körben megkoszorúzták az erzsébetligeti emléktáblákat. Az eseményen rajtuk kívül részt vett, és koszorúzott is Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, illetve Cserna Sándor, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója.                                                                                                                                                                                                             Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez