Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659218
   « Vissza

Régóta esedékes felújítások, karbantartások – Mi folyik a kerületi uszodákban...

 « Cikkek és hírek 
2020. május 15.
 

  Cserna Sándor, az önkormányzat által meghirdetett uszodaigazgatói pályázat nyertese nem sokkal azelőtt foglalhatta el beosztását, hogy mindkét uszodát be kellett zárni a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A gépészeti végzettséggel is rendelkező új igazgató a szükségből erényt kovácsolt: jó ideje elmaradt karbantartásokat végeztek el saját erőből, kevés külső segítséggel.

kepfile

   Mint megtudtuk, az uszoda dolgozói valamennyien állományban maradtak, sőt azok az alkalmi munkavállalók, akik hosszabb ideje dolgoznak ott, ők is részt kaptak a feladatokból. A tavaszi időszakban elvégezték a strand gyepének felújítását, átszellőztetését, elvégezték az ilyenkor szokásos kerti munkákat, az Otthon alapítvány bevonásával.

  Évek óta tervezték a strand több száz méteres kerítésének újrafestését. Egy külső vállalkozóval végeztették el a rozsdamentesítést – Cserna Sándor itt megemlíti, hogy a járvány időszakában egyáltalán nem könnyű olyan vállalkozót találni, aki hajlandó is dolgozni. A festést (rozsdagátló festékkel) az uszoda dolgozói végezték el, és az nagyon jól sikerült.

kepfile

Rozsdagátló festést kapott a hosszú kerítés is

   Saját erőből alga­mente­sítették a medencéket, és kijavították a téli felfagyásokat – helyükre kerültek a kimozdult csempék. Rendbe tették a gyermek játszóteret, a mellette lévő csúszdát lekezelték, lefestették, ugyancsak lefestették a szellőzőket, kerékpártárolókat, forgalomterelő bójákat.

kepfile

Megtörtént a medencék kitisztítása

kepfile

Lefestették a kerékpártárolókat, a szellőzőket és a terelőket

   A kerület két uszodája már 12 éve működik folyamatosan, és eddig nem került sor átfogó gépészeti karbantartásra. A járványügyi kényszerszünetben most ezt is elvégezték – tájékoztatta lapunkat az uszodák igazgatója. Megbontották azokat a kötéseket, ahol szivárgást tapasztaltak, s elvégezték a nyomáspróbákat is. Ennek eredményeként kiderült, hogy a kazánokat karbantartani kell, a hőcserélő tartályok szerencsére hibátlanok, csupán csak a tömítések öregedtek el, azok eredményezték a nyomásvesztést. Kicserélték hát a szükséges tömítéseket, elvégezték a vízkőmentesítést, ahol kellett, és eképpen a gépészeti rendszerek karbantartása is megtörtént. (Mivel ez a munka speciális szakértelmet is igényel, ezért szerződéses partnerek és külső szakemberek segítségét is igénybe vették természetesen.)

kepfile

  Egy uszodában, strandon víz és klór egyaránt bőven jelen van, és ez alaposan meglátszott az alkatrészek korrózióján. Egyes csavarok, egyéb kötőelemek az idők során szó szerint elfogytak, alig marad bennük anyag. Ezeket a kötőelemeket jó minőségűekkel pótolták.
   A krómozott felületek felújításában egy vegyész-gépészeti végzettséggel rendelkező kolléga segített. Ő korábbi munkahelyéről ismert egy speciális salétromsavas folyadékot, ami percek alatt leoldja a felületekről a vízkövet. Ezt követően a krómozott részeket úgynevezett protektor olajjal kell áttörölni, és ettől a kezeléstől olyan lesz, mint az új. A kolléga kidolgozta az uszodai dolgozók részére a technológiai utasítást, és így mindkét uszoda és a strand krómozott felületei teljesen megújultak, csillogva várják a vendégeket.

                                          kepfile    kepfile

Foszforsavas vízkőmentesítés: előtte – utána

   Ezen túlmenően elvégezték az öltözők, fürdők teljes nagytakarítását fertőtlenítését, Ehhez nagynyomású mosót használtak, ami az odatapadt öreg szennyeződéseket is hatékonyan eltünteti. Felújították a padokat, amelyeket letisztítva újraalapoztak, majd gondosan le is festettek.
    Mikor indul az uszoda? Jósolni nem lehet, de remélhetőleg nemsokára eljön az idő, amikor megnyithat a strand az Erzsébetligetben. A beléptetési renden bizonyosan fognak változtatni, három pénztár üzemel majd a biztonságos távolságtartás érdekében, és már most beszereztek olyan kontakt nélküli hőmérőket, amelyekkel a vendégek hőmérsékletét belépés előtt ellenőrzik – ez nem probléma, hiszen a strandot a szabályok szerint csak egészséges ember látogathatja. Külön fertőtlenítő pontokat állítanak fel, és arra is felkészülnek, hogy a strandon lévő tárgyakat, korlátokat, öltözőket, mosdókat, zuhanyozókat meghatározott, rövid időszakonként fertőtlenítsék. A nyitás előtt sor kerül majd egy hatósági ellenőrzésre, ennek során határozzák majd meg az üzemeltetési feltételeket.
   A biztonságos működés betartása mind a vezetőkre, mind a dolgozókra többlet-feladatokat ró majd, például azt, hogy az úszók között betartassák az előírt két méteres távolságot – az úszómesterek feladata lesz, hogy minden fürdőzőre négy négyzetméteres vízfelületet biztosítsanak.
   Ha enyhül a járványügyi helyzet, akkor idővel a beltéri medencéket is lehet majd üzemeltetni, most egyelőre csak a kültéri vízforgató rendszerrel rendelkező medencék használatára van esély, mégpedig az élményelemek és a csúszdák használata nélkül. Műszaki szempontból gondot okoz, hogy a teljesen leállított gépészeti berendezéseket milyen módszerrel lehet majd újraindítani, ebben is lehet némi bizonytalanság, de a célunk az – mondta Cserna Sándor –, hogy a strandot június elsejére üzemképes állapotba helyezzük.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez