Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654293
   « Vissza

Így előzhetjük meg a vírusok terjedését

 « Cikkek és hírek 
2020. március 10.
 

kepfile

A hideg és változékony időjárás különösen kedvező feltételeket biztosít a vírusok terjedésének. Ebben az átmeneti időszakban fokozottan érdemes figyelni néhány szabály betartására. Az immunrendszer erősítése és a gyakori kézmosás pedig csak néhány ezek közül. 

A manapság nagy figyelmet kapó koronavírus mellett, ami valójában nemcsak egy kórokozót, hanem egy egész családot takar, több betegség is kockázatot jelent. Az influenza évről évre több százezer embert betegíthet meg Magyarországon is. A betegség lehet enyhébb lefolyású, ami megfelelő gyógyszeres kezeléssel orvosolható, de okozhat igen súlyos szövődményeket is. 

A koronavírushoz hasonlóan az influenza is rendszeresen követel halálos áldozatokat, akiknél többnyire a fertőzés miatt kialakult szövődmények a végzetesek. Ha egészséges, erős immunrendszerrel rendelkezünk és megkapjuk a szükséges orvosi segítséget, kevés esetben végződnek tragédiával ezek a betegségek. Tüneteinket ne magunknak próbáljuk diagnosztizálni az internet segítségével, hanem forduljunk orvoshoz, amennyiben koronavírus-gyanúsak vagyunk pedig hívjuk az erre kijelölt zöld számot!

Az egészséges immunrendszer felépítésében számos tényező közrejátszik

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok 

Ezeket nemcsak tabletta formájában viheted be a szervezetedbe, rengeteg zöldség, gyümölcs, sőt, egyes húsfélék is tartalmaznak az immunrendszer számára elengedhetetlen anyagokat. Az echinacea bizonyítottan jótékony hatású a felső légúti megbetegedések esetében, míg a bodza termése és virága a nátha, influenza és allergia enyhítésére is alkalmas.

A gyömbér szintén közkedvelt gyógynövény, ami segíti a nyirokrendszer tisztulását, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír. Reszelve, mézzel keverve, vagy teaként fogyasztva sokan használják torokfájás és nátha házi kezelésére, antimikrobiális hatása miatt pedig a fertőző betegségek ellen is igen hasznos.

A vitaminok közül a C-vitamin az egyik alapvető kelléke a betegségek elleni küzdelemnek, mivel növeli a fehérvérsejtek működésének hatékonyságát. Ezeket a sejteket testünk kis katonáinak is nevezhetjük, mivel ők képezik az elsődleges védelmi vonalat a fertőzésekkel szemben. A D-vitamin -amit napsütés hatására a szervezetünk is előállít-, télen szintén pótlásra szorul. Erre van szükségünk ugyanis az egészséges izomzat és csontok, valamint immunrendszer felépítéséhez is.

Ezeken kívül szükségünk lehet még A-, E-, és K-vitaminokra is, melyeket multivitamin, vagy ételek formájában juttathatunk a szervezetünkbe. A sárgarépa például igen gazdag A-vitaminban, a tojásban, májban és növényi olajokban találhatunk E-vitamint és a zöld leveles növények, mint a káposzta, vagy a spenót gazdagok K-vitaminban.

Rendszeres mozgás

A sportolás nemcsak a megfelelő testsúly fenntartásában lehet a segítségünkre, hanem az immunrendszerünket is erősíti. A szervezet sejtjei a rendszeres edzés hatására kiegyensúlyozottan működnek, ami segít nekik felismerni az esetleges betegségeket és fertőzéseket is.

A mozgás ezen kívül boldogsághormont termel, ami javítja a közérzetet és csökkenti a depresszió kialakulásának lehetőségét. A depressziós szervezet védekező képessége ugyanis lecsökken, a kimerültség, a rossz minőségű, vagy kevés alvás hatására pedig gyakoribbá válnak a megbetegedések is.

Gyógyteák

A betegségek megelőzésében és kezelésében is különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel. Fokozhatjuk azonban a hatását, ha gyógyteákat fogyasztunk. Mivel a gyógynövények ugyanakkor számos olyan anyagot tartalmaznak, ami akár negatív hatással is lehet a szervezetünkre, alkalmazásukat nem szabad túlzásba vinni. Ha lehetőségünk van rá, háziorvosunkkal, gyógyszerészünkkel is konzultálhatunk róla, mennyit érdemes fogyasztani belőlük.

A csipkebogyó és az erdei szeder például természetes immunerősítő. Magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően közkedvelt téli italnak számítanak, de a hársfa és a fekete bodza is jó szolgálatot tesznek nátha ellen. A kamilla természetes gyulladáscsökkentő hatása miatt elengedhetetlen, míg az orbáncfű antivirális tulajdonságainak köszönhetően a herpesz-, hepatitisz B- és C vírus ellen nyújt hatékony orvosságot.

Fertőtlenítő hatású illóolajok

A fűtési időszakban gyakori problémát jelent a lakás száraz levegője, amire megoldást nyújtanak az ultrahangos párologtatók. Ezek többsége az illóolajok használatát is támogatja, melyek közül az eukaliptusz, teafa és borsmenta nemcsak a megfázás tüneteit enyhítheti, hanem a levegőt is tisztíthatja az ott lebegő kórokozók elpusztításával. 

Nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása, a gyakori kézmosás és az eldobható zsebkendők használata. Az arcodhoz, szemedhez, szádhoz mindig csak tiszta kézzel nyúlj! Ehhez naponta többször, meleg, szappanos vízzel érdemes kezet mosni. Kézfertőtlenítőt is használhatsz, de az nem helyettesíti az alapos kézmosást, inkább csak kiegészíti azt. Mindig papírzsebkendőbe köhögj, vagy tüsszents, amit azonnal dobj ki használat után és moss újra kezet, hogy ne add tovább a kórokozókat!

A legfontosabb, hogy figyeljünk saját és embertársaink egészségére is. Ha beteg vagy, inkább maradj otthon, nemcsak a gyógyulásod gyorsíthatod meg, de kisebb eséllyel adod át másnak is a fertőzést. Ha erre nincs lehetőséged, akkor pedig figyelj a fenti szabályok betartására! Otthonunkat se felejtsük el ebben az időszakban akár naponta fertőtleníteni, felmosni.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez