Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655701
   « Vissza

Európa-bajnokság családi vállalkozásban

 « Cikkek és hírek 
2020. február 19.
 

A Liu-testvérek kertvárosi kötődése

kepfile

A Liu-testvérek, Shaoang és Shaolin Sándor az édesanyjukkal

    A januári rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság több szempontból is érdekes volt a számunkra. Egyrészt, mert a kontinensviadalt itthon, Debrecenben rendezték, így Európa leggyorsabb korisait két óra autózást követően élőben is láthatta az ember. Azokat a short track-eseket, akik között a magyar sport első téli olimpiai bajnokai, a Liu-testvérek, Shaolin Sándor és Shaoang is ott voltak.

   És ezzel meg is érkeztünk a Kertvárosba, hisz a két említett fiatalember több módon is kötődik a kerülethez. Az önkormányzat által tavaly ősszel megjelentetett „Kertváros sportja” című könyvben is olvasható, hogy a magyar anyától és kínai apától származó fiatalemberek pályafutása innen, a XVI. kerületből indult. Sándor és Shaoang Rákosszentmihályon, egy Csömöri úti házban látta meg a napvilágot. Olyannyira erős ez a kertvárosi kötődésük, hogy az ingatlan a mai napig az édesapjuk tulajdonában van. Amely szál azért az évek során lazulni kezdett, a Liu-fiúk elkerültek a kerületből, hogy aztán a Gyakorló Jégcsarnokból indulva az egész világot meghódítsák.
   Tavaly azonban ismét – mondjuk úgy inkább, hogy félig-meddig – hazatértek, édesanyjuk ugyanis új családjával (többek között Sanyiék kistestvérével) Rákosszentmihályon telepedett le, amely otthon értelemszerűen a két világsztár korcsolyázónak is szülői házává vált. Ennek tükrében pedig egészen más vetülete volt a debreceni Európa-bajnokságnak.
   A két fiúért a fent említett okok miatt immár duplán tudtunk szurkolni. S volt is miért szurkolni, mert a srácok ismételten bebizonyították, hogy a világ közvetlen élvonalához tartoznak. Az Európa-bajnokságon gyakorlatilag minden egyéni számot kisajátítottak maguknak. Vagy Sanyi nyert, és mögötte Shaoang lett az ezüstérmes, vagy fordítva történt mindez. Kivételt talán csak az 1500 méteres egyéni verseny képezett, melynek fináléjában Sanyi az utolsó körben elesett, így lemaradt a dobogóról. De azt a versenyt is Shaoang nyerte. 1000 és 500 méteren viszont Sanyi, Shaoang volt a sorrend, így érthető, hogy az összesített versenyben is a Liuk végeztek az élen (ott fordítva, Shaonag, Sanyi volt a sorrend).
   A két testvér már számos szép sikerrel büszkélkedhet, ám életük legfontosabb eredményét, a téli olimpiai bajnoki címet váltóban érték el, így ez a szám mindig kiemelt jelentőségű lesz a pályafutásukban. Miután a debreceni Eb-n mindent megnyertek, az utolsó számra még „rendesen” odatették magukat, így nagy szerepet vállaltak abban, hogy a 2018-s téli olimpia óta átalakult magyar váltó bronzérmes helyen ért célba. A csapatot végül egy rossz váltás miatt utólag kizárták a versenyből (ez benne van a sportágban), ennek ellenére a Liu fiúk Eb-n mutatott teljesítménye előtt mindenki fejet hajtott.

   Volt minek örülni a rákosszentmihályi családi házban is, ahol a stresszes napokat követően Sanyiék megpihentek. De sok idejük nem volt a pihenésre, hisz az idei szezonnak még korántsincs vége. Ráadásul Sanyiék már jelezték, nem elégszenek meg a 2018-as váltóarannyal, hanem egyéni számokban is szeretnének majd dobogóra állni a 2022-es pekingi téli olimpián. Ismerve őket, ezt a kijelentésüket komolyan gondolják. A Debrecenben mutatott formájukat nézve pedig ezt a törekvésüket nekünk is komolyan kell vennünk.                                                                                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez