Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28825599
   « Vissza

Uszodaépítés – Szentmihályon már állnak a falak

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. április 4.
 
Előző számunkban részletesen írtunk a mátyásföldi Erzsébet-ligetben EU-támogatással folyó uszodaépítésről. A XVI. kerületben – a főváros egyetlen olyan kerületében, ahol mindeddig egyetlen uszoda sem volt – most viszont két uszoda is épül: ez alkalommal a rákosszentmihályi építkezés állásáról számolunk be. A szentmihályi uszodabejáráson a megjelentek számára kiderült, hogy már itt is állnak a falak, sőt lassan-lassan az elegáns faszerkezet is a helyére kerülhet (ez legutóbbi információink szerint április közepénél hamarabb nem kerül beépítésre). Az izgalmasnak tűnő program a képviselő-testület számos tagjának az érdeklődését felkeltette. Ennek köszönhetően Gémes Sándor, a Kerületfejlesztési Iroda vezetője, az önkormányzat részéről a kerületi uszodaépítést felügyelő szakember népes kis csapattal léphetett be a Segesvár utcai kapun az építési területre.
Az uszodatér a Csömöri út irányából. Ide kerül majd a rozsdamentes acélból készülő úszómedence A képviselők csoportját Kovács Péter polgármester, Kovács Raymund és dr. Csomor Ervin alpolgármester, illetve a nemrégiben létrehozott sport kht. vezetője, Rátonyi Gábor vezette, de a csoportban feltűnt Kovács Attila korábbi polgármester is. Gémes Sándor a bevezetőjében elmondta, hogy az építkezés 2006. október 18-án kezdődött meg a Baross utca – Segesvár utca sarkán szó szerint parlagon heverő területen. A munkálatok határideje 2007. november 30., ami meglehetősen szűk határidőnek tűnik, ám, aki tisztában van a kerületi beruházási viszonyokkal, az tudja, hogy van ennél feszítettebb ütemezésű építkezés is a kerületben, hisz az erzsébetligeti uszoda nem csak nagyobb méretű beruházás a rákosszentmihályinál, de ott az építkezés egy hónappal később is kezdődött el. Annak a befejezése pedig nagyon szigorúan október 31., mert körülbelül másfél hónapot vesz majd igénybe a másfél milliárdos beruházás pénzügyi zárása, illetve a létesítmény használatba vételi engedélyeztetése, márpedig az európai uniós hitel nagyon szigorú határideje 2007. december 31. Addig tehát fizikailag, pénzügyileg és engedélyeztetésileg zárni kell a beruházást, másképpen a kerület elesik a közel egymilliárdos uniós támogatástól. Rákosszentmihályon ennél könnyebb a helyzet, hisz ott csak a kötbérfizetés veszélye fenyegeti a kivitelezőt – az Exkluzív Bau Kft.-t – egy esetleges határidő-túllépés miatt. Ez a könnyedebb időbeosztás azonban könnyedén meg is bosszulhatja magát.
Jókedvű képviselők a bejáráson, középen Kovács Péter polgármester, jobbra Gémes Sándor az építkezés hivatali felügyelője. Az esetleges csúszásnak itt legfeljebb annyi lehet a következménye, hogy kötbért fizet a kivitelező Ahogy azt a bejáráson megtudtuk, az enyhe tél ellenére sem előrébb járnak a munkálatok, hanem csúszásban van az építkezés. A kivitelező ugyanis párhuzamosan több beruházásban is részt vesz – többek között az erzsébetligeti uszodát is ők építik –, és a cég a téli hónapokban sokszor a rákosszentmihályi uszoda rovására csoportosította át munkaerőit. Gémes Sándor, aki naponta ellenőrzi az építkezéseket, ezt a problémát már többször is jelezte a polgármesternek, s amikor a csúszás elérte a három hetet, Kovács Péter nyomatékosan felszólította a kivitelezőt az eredeti ütemterv betartására. A felszólítás eredményeképpen februárban az építkezés szombaton és vasárnap, sokszor az éjszakai órákba nyúlva zajlott, így a csúszást sikerült 13-14 naposra mérsékelnie a kivitelezőnek. Azonban nem csak a kellemetlenségekkel, hanem egy terv valósággá válásával is szembesülhettek a képviselő-testület tagjai. Gémes Sándor ugyanis a leendő uszoda bejáratánál állva már nem csak a tervrajz segítségével magyarázta, hogy év végére hogyan is fog majd ez a létesítmény kinézni. Hol lesz majd a bejárat, a büfé, a ruhatár, az öltözők, a zuhanyzó és a raktár. Hol a vizesblokk, az irodák, az aerobic és a konditerem, a kijárat az udvarra, és a gazdasági bejárat. Elmondta, hogy az eredeti tervet egy dologban módosítani kellett: korábban ugyanis különálló aerobic és kondicionáló helyiséget terveztek, de mivel a szomszédos METRO RSC-ben már évek óta egy komoly kondicionáló terem működik, úgy döntöttek, hogy a helyiségeket egy nagy aerobicteremmé nyitják össze. A bejárás kétségtelenül legizgalmasabb része a medencetér megtekintése volt. Ez ugyanis már nagyon jól látható a falak mögött. Gémes Sándor elmondta, hogy már a medenceépítő céggel is aláírták a szerződést – ezt ugyanis nem az Exkluzív Bau Kft., hanem egy alvállalkozó csinálja majd –, ami nem újság, hiszen a beruházás utolsó fázisaként emlegetett festés, mázoláson kívül már minden munkafolyamatra érvényes szerződéssel rendelkezik a kivitelező. A közel 45 perces uszodai bejárás azzal a tapasztalattal zárult, hogy a munkálatok már ahhoz a fázisukhoz érkeztek, amikor vétek lenne leállítani a beruházást. Mert a jelenleg ellenzékben levő képviselők már ezt is felvetették. Nemcsak a képviselő-testületi üléseken, hanem a média segítségével az ország-világ előtt. Erre persze a kerület jelenlegi vezetői csak mosolyogva mondják: amikor ők az erzsébetligeti uszoda fontosságát hangsúlyozták, az akkor hatalmon levő ellentétes politikai irányzat azonnal belekezdett a rákosszentmihályi uszoda lobbijába. Most pedig le akarják az általuk kezdeményezett beruházást állítani! Hát ezen tessék kiigazodni! (M)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez