Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28839321
   « Vissza

Fákkal védett oktatási intézmények

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. április 4.
 
Március 30-án fát ültettek a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. Egy fiatal magyar kőriscsemetét. Ez önmagában nem lenne nagy hír, hisz, ha máshol nem is, az iskolákban még elő-előfordul, hogy oktató jelleggel fát ültetnek a gyerekek és a pedagógusok. Ez a faültetés azonban más volt. Mert az elsődleges cél nem az iskola növényzetének gazdagítása volt, hanem sokkal inkább a figyelemfelhíváson volt a hangsúly. Az egyszerű kerti munka hátterében ugyanis egy példaértékű összefogás, egy hosszas előkészítő munka, és egy jelentős pályázati támogatás állt. Zuglóban ugyanis 2003. óta működik a Zöld Övezet Közhasznú Egyesület, mely civil szervezetet elsősorban biológusok, aller­go­ló­gusok, vegyészmérnökök alkotják. Olyan szakemberek, akik tisztában vannak azzal, hogy az emberiség hogyan roncsolja naponta a környezetet. Nem kellett nagyon messzire menniük, hisz Budapest Európa egyik legszennyezettebb fővárosának számít, és sajnos Zugló a környezeti károk miatt a legérintettebb városrészek egyike. A kerület ugyanis éppen egy olyan folyosóban helyezkedik el, mely az Alföldet az északi országrészekkel összekötő szélmozgások útját keresztezi. Márpedig ezek a szelek sosem üres kézzel érkeznek. A magukkal hozott pollenek ugyanis évről évre egyre több ember életét keserítik meg.
Nos, ezt az áldatlan helyzetet ismerte fel a fent említett zöld szervezet, annak is egyik tagja, dr. Magyar Donát, aki nemcsak a pollencsapdákkal, hanem egy alaposan kidolgozott programmal próbált válaszolni a természet kihívására. A terv a Zöld Pajzs nevet kapta, és egy átgondolt fásítási programot takart. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársaként tevékenykedő szakember szerint a kerületbe áramló pollenekkel szemben elsősorban a fák segítségével tudnánk védekezni. A zöld területek beépítésével azonban jelentősen lecsökkent a kerület természetes védelme, a helyzet tehát meglehetősen aggasztó. Főleg a gyerekek vannak kitéve az allergiás betegségeknek, éppen ezért a zöldszervezet tagjai a kerületi oktatási intézményeket kívánták a Zöld Pajzs védelme alá vonni. Az első intézmény, melyet felkerestek, az az M3-as autópálya közelében elhelyezkedő Munkácsy Mihály Általános Iskola volt, melynek igazgatója, Gebefügi Miklós azonnal a kezdeményezők mellé állt. Hathatós közreműködésével a Zöld Övezet Közhasznú Egyesület vezetőségének sikerült az összefogásba bevonnia a Zuglói Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatot, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, a József Attila Általános Iskolát, a Városligeti Általános Iskolát, a Bóbita Óvodát, a Tücsöktanya Óvodát, a Mókavár Óvodát és az Örökzöld Óvodát.
A példaértékű összefogás ezúttal azonban nemcsak jelképesnek bizonyult. Az említett intézmények ugyanis komoly felderítő munkát végeztek a környezetükben. Az óvodások elsősorban a fák állapotának vizsgálatát, az illegális szemét-lerakóhelyek feltérképezését, a kátyúk rögzítését, illetve a kerületi fák fajtájának meghatározását vállalták. A tőlük kapott információk alapján az iskolások egy térképet készítettek, melyet eljuttattak az önkormányzat illetékeseihez. Az elsődleges cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a környezeti károkra. A figyelemfelhívás pedig március 30-án egy újabb állomással folytatódott: ahogy azt már bevezetőnkben említettük, a Zöld Övezet ugyanis ünnepélyesen egy fát ültetett el a Munkácsy Mihály Általános Iskola udvarán. Nem is akármilyen fát, egy hazai fajtát, a magyar kőrist. A cél ugyanis az, hogy az oktatási intézmények környékén minél több fa, bokor, cserje nőjön, méghozzá olyan növények, amelyek őshonosak ezen a vidéken. Az akciót abból a 300.000 Ft-ból finanszírozta a szervezet, melyet pályázat útján a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól kapott. Ez az összeg természetesen nem elegendő a fásítási program megvalósítására. Ahhoz ugyanis sokkal többre, az önkormányzat, a lakosság, a magánvállalkozók összefogására lenne szükség. Ilyenről még nem beszélhetünk, ám a néhány lelkes szakember és pedagógus kezdeményezéséről március 30-tól Zuglóban már egy magyar kőris árulkodik. (M)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez