Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.09.26. vasárnap
Jusztina
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22147102
   « Vissza

A mogorva robbantós kertész és a szentmihályi szatellitprogram

 « Cikkek és hírek 
2019. március 20.
 

   Március elején érkezett a hír, hogy egy alkoholista német kertész megmérgezte magát, előtte viszont gondoskodott arról, hogy a haragosai utána menjenek a túlvilágra. Egy orvos-ismerőse meg is halt, miután felrobbantotta az álcázott pokolgépet a rendelője ajtajánál, egy másik haragosa pedig súlyosan megsérült, midőn a fatüzelésű kandallóban felrobbant egy lőporral preparált tűzifa. A rendőrségi nyomozás egy másik helyen is talált egy ugyanilyen, lőporral töltött fahasábot, amit szerencsére még nem raktak a tűzre.

kepfile

Egykori térképen a bánya a Dittrich (Batsányi) utca végénél

   Robbanószert nagyon ritkán tesznek a kályhába, legutóbb a második világháború vége felé fordult elő ilyesmi Szentmihályon. Ahogy áthaladt a front, véget értek a harcok, a község vezetői kiadták a lakosságnak, hogy hordják össze a front után visszamaradt robbanóanyagokat. Ennek helyszínéül a József utca – Budapesti út – Milán utca – Havashalom utca közötti hatalmas kavicsbánya alját jelölték ki: ide gyűltek a fel nem robbant hadianyagok.

kepfile

Egy második világháborús fanyelű kézigránát

    A tavaszban azonban bejött egy hideghullám, s egy környéken élő néninek nem volt mivel fűtenie. Kibandukolt hát a lőszerhalomhoz, mert emlékezett, mintha ott látott volna valami fát. Meg is találta, s örömmel hazavitte a két fanyelű kézigránátot, amit rárakott a tűzre...
   A detonációban nem csak a néni, hanem a ház is odalett, s emiatt a község vezetői úgy rendelkeztek, hogy a robbanóanyagokat a kavicsbánya délkeleti falába épített óvóhelyre kell behordani, majd bezárták az ajtókat is, nehogy más is hozzáférjen a veszélyes halomhoz. Ez nagyjából a Budapesti út és József utca összefutásánál lévő Trianon emlékmű alatt lehet.
   Aztán jött a Rákosi-vezette kommunista időszak, a községek régi irányítóit szétzavarták, megbízható elvtársak ültek a helyükre, akiknek fogalmuk sem volt a korábbi idők történéseiről – sőt igyekeztek a múltat végképp eltörölni... Így eshetett meg, hogy a robbanószer ott maradt úgy 30-40 méterrel a föld alatt, majd a bányát feltöltötték a főváros kommunális szemetével, s a tanácsi idők végére egy elegáns lakótelepet kezdtek építeni. A stabilitás érdekében 40 méteres pernyebeton cölöpök hatolnak át a szemétrétegen, azok biztosítják a vasbeton dobozalapra épített házak stabilitását,
   Amikor a betoncölöpök helyét fúrni kezdték, a Helyi Hírekben azon élcelődtünk, hogy beindulhat a szentmihályi szatellit­program – mert ha véletlenül bele találnak fúrni valami robbanóanyagba odalent, akkor a fúrómester valószínűleg űrhajóssá lép elő, és oylan látványban lehet része, mint most bárkinek a kilátóról. De szerencsére semmi nem történt, a lakótelep is szilárdan áll évtizedek óta, s csak most, a robbanó-fahasáb kapcsán jutott ismét eszünkbe a történet a fanyelű kézigránáttal tüzelő szentmihályi asszonykával.
                                                                                                                                                        Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. szeptember 15.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez