Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657903
   « Vissza

Vízilabdás lányok voltak a vendégek

 « Cikkek és hírek 
2019. március 20.
 

Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör

kepfile

Gyöngyössy Anikó, Takács Orsolya és Szalkay Orsolya a női vízilabda három korszakának jeles képviselője

  Ismét egy hiányosságot pótolt a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, amely a március 7-i rendezvényén a női vízilabdát tűzte terítékre. A 12 éve működő baráti kör eddig ugyanis még soha sem foglalkozott ezzel a szakággal. Ugyanakkor abból szempontból mindenképpen rendhagyó volt a rendezvény, hogy ezúttal nemcsak egy képviselőjét látták vendégül a női vízilabdának, hanem egyszerre három korszak jeles képviselőjét hívták meg. Ilyenre viszont már akadt példa a baráti kör életében, hisz 2013-ban a labdarúgás három korszakos legendáját, Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat tagját, Novák Dezsőt, a kétszeres olimpiai bajnok Fradi legendát, és Dragóner Attilát, az 1996-os atlantai olimpián szereplő válogatott meghatározó tagját látták vendégül.
  Március 7-én is hasonló volt a helyzet, hisz a meghívottak között volt Szalkay Orsolya, a 80-as években alakult női vízilabda képviselője, az első magyar női válogatott kapusa, aki tagja volt az 1991-ben Európa-, 94-ben pedig világbajnoki aranyérmet szerző magyar csapatnak. A következő sikerkorszak képviselője Takács Orsolya volt, aki viszont a Faragó Tamás irányította 2005-ös világbajnok csapat tagja volt, majd, aki 2017-es visszavonulásig kihagyhatatlan volt a magyar válogatottból, és összesen 317 mérkőzésen ölthette fel a címeres úszódresszt. Eközben egyetlen magyar női vízilabdázóként három olimpián képviselhette a magyar színeket, és ezeken egyaránt negyedik volt. Pályafutását 2016-ban egy Európa-bajnoki aranyéremmel, illetve a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon egy ötödik hellyel fejezte be.
   A harmadik vendég a Kertváros olimpikon reménysége, Gyöngyössy Anikó volt, aki még nem rendelkezik sem EB-, sem pedig vébééremmel, de aki a 2017-es hazai rendezésű vizes világbajnokságot követően újjáépülő magyar női vízilabdaválogatottnak egyik legbiztosabb tagja, Bíró Attila szövetségi kapitány centerposzton szerepelteti, ám, aki 2009-ben még kapusként szerepelt a világbajnokságon, majd, mivel tehetetlennek érezte magát a kapuban, gondolt egyet, és kikéredzkedett a mezőnybe. A magyar vízilabda történetében még nem volt példa arra, hogy valaki kapusként és mezőnyjátékosként is világversenyen szerepelhessen. Anikóról az is kiderült, hogy a jelenlegi magyar válogatottban ő az egyetlen gyakorló anyuka, így bőven van ideje civil foglalkozását – bölcsődei gondozónő – is gyakorolni.
 A vízilabda – legyen az férfi vagy női – mindig is fontos volt a magyar emberek számára. Tradícióban természetesen a Komjádi Béla óta magas szinten teljesítő férfi vízilabda az erősebb, ugyanakkor szurkolásban és hangulatban az utóbbi években egyre inkább a gyengébbik nem felé billen a mérleg. Köszönhetően a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon is megcsodált Carpathian Brigade nevű szurkolócsoportnak, amely a válogatott labdarúgómérkőzések mellett ma már a női vízilabdameccseknek is főszereplője. Európa szerte híre van a hazai női válogatott pólómeccseknek, melyeken mindig telt házat és forró hangulatot teremtenek a fociszurkolók.
  Egyszóval volt miről mesélnie a március 7-i est főszereplőinek, akik az olimpia közelsége miatt ötkarikás élményeire is kitértek. Szalkay Orsolya idejében még nem szerepelt az olimpia programjában a női vízilabda, illetve, a 2000-es debütálására az akkori válogatottnak nem sikerült kvalifikálnia magát. Takács Orsolya három olimpián is játszhatott, mindhármon, Pekingben, Londonban és Rióban is sikerült nekik a négy közé jutás, ám a dobogóról mindhárom alkalommal egy hajszállal maradt le a csapat. Gyöngyössy Anikó értelemszerűen még nem rendelkezik olimpiai tapasztalattal, ám ő az egyik kertvárosi reménység, akinek esélye van a tokiói szereplésre. Ezért a március 7-i estet megtekintő Kovács Péter polgármester a köszönete mellett a kerület jókívánságait és biztatását is tolmácsolta a válogatott centerének.
                                                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez