Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661609
   « Vissza

Világszám Sashalmon

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. április 4.
 
Március 24-én rendkívüli tanítási nap volt a sashalmi Lemhényi Dezső Általános Iskolában. A szombat ellenére ugyanis munkanapot tartottak a Hősök fasori intézményben. (Ez a plusz nap egyébként a tavaszi szünetben egy nappal hosszabb pihenést tesz majd lehetővé a diákok számára.) A rendhagyó időpontban azonban nem matematika-dolgozat, nem töri vagy földrajzfelelés várt a diákokra, hanem a pedagógusok jóvoltából egy színvonalas egészségnap részesei lehettek. És nem csak ők, hanem a szüleik is, sőt bárki, akit kerületből érdekeltek a témával kapcsolatos – vizitdíjmentes – szűrővizsgálatok, előadások és programok. A különleges napnak természetesen voltak sztárvendégei is. Például a Magyar Vöröskereszt XVI. szervezetének munkatársai, akik finom málnaszörppel, és az átlagnál egészségesebb szendvicsekkel demonstrálták a helyes táplálkozás előnyeit. De igazi sztárvendégnek számítottak az Országos Szamaritánus Mentőszolgálat munkatársai is, akik dr. Vidra Máté vezetésével az iskola udvarán tartottak egy látványos bemutatót.
A nap legkülönlegesebb produkciója azonban kétségtelenül Nick Árpád világhírű erőművész nevéhez fűződik. Természetesen jogos a kérdés, hogy mit keres egy televízióból jól ismert „showman” erőművész egy iskolai egészségnapon, de, akik Nick Árpád életútját jobban ismerik (szerencsére jómagam is közéjük tartozom), azok tudhatják, hogy ő azon kevés sztár közé tartozik, aki valóban jó dolgokra használja fel a hírnevét. Árpi többek között a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon egyik fő támogatója, és a 130 kg-os erőember gyakran személyesen keresi fel, simogatja meg, és eteti a négylábú kedvenceit. Ezen kívül a Guiness-rekorder erőművész az „Együtt egy drogmentes Magyarországért”-program védnöke is, aki év közben rendszeresen járja az ország nagyvárosait, és népszerűsíti a maratoni futást. De volt ő már Mikulás is – ebben a szerepkörében többek a között a XVI. kerületben is bemutatkozott már, ahol a volt Ikarus óvoda növendékeit kereste fel a nagyszakállú Télapó álruhájába öltözve –, és szinte minden iskolai felkérést örömmel (és ami nagyon fontos, ingyen) vállal. Nick Árpád idén már 55. évében jár. Elmondása szerint atlétaként kezdte a pályafutását, jó tíz évig a Vasas SC színeiben gerelyt hajított – nem is rosszul, hisz a gerely általában 70 méter környékén landolt –, ám egy könyöksérülés megakadályozta, hogy magasabb szinten folytathassa atlétikai pályafutását. Egy barátja invitálására azután erőemelő lett. A fekvenyomással kezdte, később több számmal is kiegészítette repertoárját. 1988-ban került közelebbi kapcsolatba a szkanderral, mely sportágban egy világ- és egy Európa-bajnoki címet sikerült szereznie. Országos elismertsége a visegrádi várjátékokon való szerepvállalásától datálódik. Néhány társával ugyanis 25 évvel ezelőtt meghonosította a Toldi-versenyt, melynek során az ország legerősebb emberei két hagyományos sportágban, a petrencés rúd tartásával, illetve malomkő-hajításban mérhetik össze az erejüket. Nick Árpád három alkalommal is első helyen végzett ebben a hungaricumnak számító versenyben, ezzel pedig az örökös bajnok címet is kiérdemelte. Pályafutása innentől kezdve egybefonódott a médiával. Mondhatni, Árpi médiasztárrá vált, ennek megfelelően a produkciói egyre inkább showjelleget öltöttek. Az egykori nehézatléta, szkanderbajnok ugyanis arról lett híres, hogy a fogával, állkapcsával hihetetlen súlyokat képes elhúzni. Az áldozatai között volt már teherautó, kamion, vonat, sőt egy 309 tonnás hajó is, de rendszeresen hajlít a fogával vasat, és emellett előfordul, hogy egy-egy kötél segítségével két ellentétes irányba gurulni készülő repülőgépet tart vissza.
Március 24-én tehát a Lemhényi Dezső Általános Iskolába látogatott Nick Árpád, méghozzá nem üres kézzel, hanem rögtön egy világszámmal. Egy régi produkcióját ugyanis a kor igényeinek megfelelően felturbózta, és első ízben a sashalmi diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek mutatta be. Eszerint egy állványra szerelt nagy teljesítményű elektromos fűrész fölött áthajít egy csuklójára erősített 15 kg-os súlyzót, és a lendülettől, illetve a súlytól terhelt karját a fűrészfogak fölött néhány centivel megállítja. A lélegzetelállító produkciót egyébként a Fábry Show segítségével hamarosan sokan láthatják majd. Nick Árpád a szombati egészségnapon a fűrészes szám mellett könnyedén eltépett egy 1440 oldalas telefonkönyvet is, majd rövid ideig két petrencésrudat is megtartott, legvégül pedig a szokásos 1.20 méteres 12 mm vastag vasrúdját is meghajlította. Természetesen a fogai segítségével. Ezt követően pedig türelmesen állta a diákok rohamait, akik az ilyenkor szokásos módon a produkciótól fellelkesülve szinte lerohanták a sztárt autogramkéréseikkel. Árpi utólag elárulta, hogy a legnagyobb fáradság az volt a számára, amikor a nevét már ötvenedszer kanyarította az elé tolt papírdarabra. De ő ezeket a fáradságokat mindig örömmel fogadja. (M)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez