Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655172
   « Vissza

Elvesztette a lábát, mégis nagyot lépett

 « Cikkek és hírek 
2018. december 12.
 

  A Sashalmon lakó egykori súlyemelő és autóversenyző, Hollandi Pál nemrég az országos parasportlövő-bajnokságon szabadpisztoly 50 méteres versenyszámban az SH4 kategóriában negyedik lett. Ugyanez a Hollandi Pál két hétre rá az országos szkanderbajnokságon, Szegeden Grand Masters és Disabled kategóriában egyaránt bronzérmes lett. Ezek az eredmények egyéb ismeretek hiányában is izgalmasnak tűntek, de ha hozzátesszük, hogy Hollandi Pál a 2017-es esztendő utolsó pillanatában (Szilveszter előestéjén) veszítette el egyik lábát, és úgy érte el ezeket az eredményeket, nos, akkor még inkább felértékelődnek ezek a sikerek.

kepfile

Az otthoni edzőterem a műhely mellett: szkanderes súlyemelés csigával Hollandi Pál-módra

   – Egy értágulat miatti ér­cserét hajtottak végre rajtam két éve, amely műtét nem a legjobban sikeredett, ennek köszönhetően az elmúlt év végén amputálták a jobb lábamat. Azóta valóban megváltozott az életem, de én az a fajta vagyok, aki sosem adja fel.
   Elképzelhető-e, hogy valakinek december 30-án amputálják a lábát, majd január 20-án szkanderversenyen vesz részt, ahol ráadásul második lesz? Nos, el. Legalábbis, ha azt a valakit Hollandi Pálnak hívják. Ő ugyanis már az év első országos bajnoki fordulóján részt vett, és valóban ezüstérmes lett. Mindezt pedig friss sérültként tette.
   – Valamikor fiatal koromban súlyemelőként kezdtem. A BKV Előre versenyzőjeként korosztályos országos bajnok voltam, és tagja voltam az akkori válogatott keretnek is. Aztán autóversenyző lettem, 1977-96 között a FŐTAXI színeiben versenyeztem. Autószerelővé is úgy váltam, hogy a versenyautóimat itthon építettem, így szép lassan beletanultam a szakmába.
  Az újabb váltást 1996-ban egy baráti invitálás okozta. Hollandi Pált ugyanis lecsalták a BKV Előre Stadionok melletti lőterére, ő pedig egyből beleszeretett a sportágba.
  – Szabadidős szinten nem lőttem rosszul, de sajnos, annyit már nem tudtam a lövészetbe invesztálni, hogy nemzetközi szinten is jó legyek.
  1998-ban azonban elfogadta a felkérést, hogy a Margit utcai Ikarus-lőtéren edző Technocoop Lőegylet vezetője legyen. Neki köszönhető az is, hogy a kerületi egyesület a Mátyásföldi jelzővel egészítette ki a nevét.
  – A klub legnagyobb sikere a dunaújvárosi Gurisatti Gyula leigazolása volt, aki 2012-ben a londoni paralimpián képviselte a kertvárosi színeket.
   2012-ben azonban az egyik edzésen, Zuglóban egy véletlen baleset történt, melynek következtében mind az egyesületet, mind pedig az elnököt meghurcolták.
   – Egy kisfiú engedély nélkül elsütött egy légfegyvert, amellyel megsebezte egyik társát. Szerencsére nagyobb baj nem történt, s mivel a bíróság is igazolva látta azt, hogy az edzések szabályos körülmények között zajlódtak, végül lezárult az ügy.
   A Mátyásföldi Technocoop Lőegylet azóta is működik, az edzésein közel 130-an szoktak megfordulni. öt éve pedig egy újabb sportággal, a szkanderrel is kiegészült az egyesület profilja.
   – A szkandert a fiamnak köszönhetem, őt vittem le egy edzésre a Pólusba, aminek az lett a vége, hogy én is a sportág rabja lettem.
  Ma körülbelül 15-20-an szkandereznek mátyásföldi színekben. Közülük van, aki egészen jól: a két Újvári lány, Nikolett és Bernadett például ugyanazon a versenyen, melyen Hollandi Pál a mastersek és a sérültek között bronzérmes lett, a korosztályukban aranyat nyertek. Hollandi Pál pedig ettől az évtől maga is parasportolóvá vált. Olyannyira, hogy Gurisatti Gyula távozása után (paralimpikonunk Tatabányára igazolt), még a paravilágversenyekre való kijutást sem tartja lehetetlennek. Az első versenyén elért negyedik helye mindenesetre a jó ajánlólevélnek tűnik a folytatáshoz.
   – A szkander és a sportlövészet jól kiegészíti magát. Az előbbire házilag készített eszközzel, illetve a Rákos úti Civil Házban kialakított edzőteremben készülök, a lövészetet pedig a BKV Előre lőterén gyakorlom. A legközelebbi megmérettetésem január 15-én egy kecskeméti szkanderverseny lesz, amit egy héttel később a légfegyveres országos bajnokság első fordulója követ majd.
                                                                                                                                                       Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez