Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28831582
   « Vissza

A nemzet dicsőségéért is tusakodtak, magánúton

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. március 21.
 
A legutóbbi junior EB-n fegyvert fogó magyar válogatottban három MTK-s vívó volt. A háromból a tőrcsapat tagjaként Bíró Péter, Széki Bence Európa Bajnokok lettek, a párbajtőr csapat tagja, Szényi Péter ezüstérmes. Sikerük a nemzeté is, mégha az útiköltségük felét maguk állták. – Nincs ezen mit csodálkozni. Az egyesület csak a csapatbajnokságok költségeit állja. Más egyéni sportágak hasonlóan a vívás továbbra sem igazán képernyő-képes, és így jelentős hirdetési pénzeket sem tud megszerezni. A szülők az egyedüli szponzoraink. Így azt is tudomásul kell venni, hogy bár februárt írunk, a tanítványok hatoda még adós a januári tagsági díjával – jellemezte a Csömöri úti éremgyár vezetője, Hidasi József az MTK korántsem egyedülálló helyzetét. A 70-es évektől szakcikkek tucatjai foglalkoztak a zuglói vívószakosztály eredményes utánpótlás nevelésével. Akkoriban 13 főfoglalkozású edző keze alatt 200 versenyző gyakorolt náluk. Az egyik fő bázisuknak számító Telepes utcai iskolába járókból önálló csapatokat tudtak kiállítani.
Egy kép a „múltrendszerből”, amikor nyaranta Bárány Árpád, Tordasi Ildikó olimpiai bajnokok, Szőcs Bertalan, Szőcsné Morvay Zsuzsa vezetésével az egyesület balatonfüredi edzőtáborába vihették a zömmel zuglói gyerekeket Mára a 13-ból csak négy trénerre telik, akik mellett két részfoglalkozású edző dolgozik. Szőcs Bertalan vezető edző ugyanúgy iskoláztatja nyolc tanítványát – akik közül három válogatott, egy kadett Európa-bajnok – és csoportot vezényel, mint régen. 71 évesen persze inkább a szakmai vezetés lenne a feladata, ámha Solti Antalnak Mohamed Aidával avagy Udvarhelyi Gábornak Hormai Adriennel a válogatott keret edzésén van jelenése, akkor „valakinek” foglalkoznia kell az elárvult csoportjukkal. – Mivel októberenként rendezik a felnőtt VB-ket, a válogatottakat nevelő edzők szeptemberben nem tudnak gyerekeket toborozni. Így jó, ha 15-16 kezdőnk van, akik közül januárra 6-7 marad. Munkás sportág a mienk, az alap képességeket, mint a jó reflexeket, a mozgáskoordinációt nem lehet gyorsan sikerekre váltani. A másik tényező a felszerelés. A hazai gyártás megszűnt. Egy sisak egy elektromos tőrrel 62 ezer forint... – mondja Hidasi József.
Munkában Solti Antal csoportja – Az anyagi nehézségek, a hiányos korpiramisú utánpótlás ellenére mégis jönnek az eredmények. – A szülők tudják, ha a felszerelést, utaztatást vállalják, a szakmai menedzselésben nem lesz hiba. Amennyiben egy évig a gyereke itt marad, vélhetően nemcsak a páston ér el sikereket. A vívás régen is értelmiségnevelő sportág volt. A felnőtt versenyzőink zöme nem áll meg egy diplománál. – A zuglói önkormányzat kinyilvánított szándéka, hogy az új városközpont beruházójának 15 évig garantálnia kell a szakosztály működési feltételeit. – Ha ez úgy valósul meg, hogy nem kell költözködnünk, akkor ez jó. Itt csak kisebb felújítások kellenének, mint a terem világítása avagy hat pást újrakábelezése, de egyébként az önkormányzat kezelésében lévő terem mérete, elhelyezkedése ideális. Várjuk, hogy hiteles helyen kimondják: maradhatunk. Ha viszont mégis költöznünk kell, úgy számításom szerint egy új csarnok felépítése két év. Ezalatt a szakosztály megszűnik. Az újrakezdéshez, a mai eredményesség eléréséhez legalább tíz év kellene… Kép és szöveg: VPG
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez