Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28813441
   « Vissza

Méltóságteljes ünnepség és elismerések átadása március 15-én

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. március 21.
 
A hagyományosan 10 órakor kezdődő március 15-i ünnepség a Prodám utcai emlékműnél idén egyáltalán nem volt hagyományosnak mondható. Mindezt mondjuk a legjobb értelemben, hiszen aki ott lehetett, igazán jó érzéssel nyugtázhatta az élményt.
A felállított kisszínpadon zajló műsort Kovács Róbert színművész állította össze, aki több szállal is kötődik kerületünkhöz. Az előadásban kerületi iskolák diákjai és tanárai működtek közre: a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a Szerb Antal Gimnázium, a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai, a narrátor a Kölcsey iskola tanára, Tárkányi Botond volt, a Rácz Aladár zeneiskola tanára, Vikol Kálmán pedig tárogatón működött közre. De fellépett még Szakács Gábor gitárral kísért énekével, és a Corvin kórus Szombati Klára vezetésével. A műsor igazi kuriózuma volt a bagi Muharay Elemér Hagyományőrző Népi Együttes fellépése (vezetőjük Ifj. Rónai Lajos), akik igazán látványos, és szakmailag magas színvonalú előadásukkal tették emlékezetessé ezt a szép napot (képünkön: hová lett a gravitáció?). A hagyományos formák mellett szín­házias elemeket is tartalmazó, színvonalas ünnepi műsor fő szervezője idén a Corvin Művelődési Ház volt.
A műsort követően kerületünk polgármestere, Kovács Péter mondott ünnepi beszédet. Beszédében felidézte a 159 évvel ezelőtti eseményeket, a 12 pontot, s nem feledte el megemlíteni, hogy ezek között vannak olyanok: a felelős minisztérium Budapesten, illetve a felelős miniszterelnök, amely mintha ma is aktuális lenne. Említést tett a reformkor politikusainak vitáiról, amelyből akkoriban is volt bőven, ám mégsem lejáratták, hanem felemelték egymást a politikai ellenfelek. Akkor, a reformkorban épültek az első vasútvonalak, kötelező lett az alapfokú oktatás (fiúknak 12, lányoknak 10 éves korig), megkezdődött a hazai ipar fejlesztése, míg ma, a reformok korában megszüntetik a vasutat, bezárják az iskolákat, leépítik a hazai vállalkozásokat. Kovács Péter polgármester felidézte a rendszerváltást közvetlenül megelőző éveket, amikor a 48-as márciusi ifjak hitét, összetartozását, az igazság melletti kiállását nem lehetett példának venni: március 15-én reggel Solt Ottiliát és társait őrizetbe vették, mert meg akarták szegni a gyülekezési törvényt. Akkoriban nem volt tanácsos az utcára menni, akkor gumibotozták a rendőrök Orbán Viktort, s gyakran a rendőrségen találták magukat az ünneplők. Érdekes, hogy most, 20 évvel később az anyák ugyanúgy óvják gyermekeiket attól, hogy az ünnepen kimenjenek az utcára – mintha ez a mostani hatalom is félne a saját polgáraitól. Nagyobb a rendőri készültség, mint a rendszerváltás hajnalán volt, kamerával figyelik az embereket, lehallgatják a telefonokat, ellenőrzik a leveleket. Pedig félelemben nem lehet élni – hangsúlyozta Kovács Péter. Ebben a nyersanyagban szegény országban csak akkor indulhat meg a felemelkedés, ha felszínre kerül a magyar géniusz, az alkotó szellem, ami viszont nem tűri a félelmet. Ezen a szép ünnepen ne féljünk tehát kimondani, hogy szeretjük a hazánkat, készek vagyunk összefogni a felemelkedéséért, azért, hogy magyar hazánkra újra a reformkor köszöntsön – fejezte be beszédét a polgármester.
A XVI. Kerületért díj kitüntetettjei (balról): Tóth Márta, Lukács Kálmánné, Dr. Lendvay Mária, Kass Péterné, Dr. Horváth Erzsébet, és a kép jobb szélén Dr. Garamvölgyi Árpádné, Elvira néni, a kerület új díszpolgára A hagyományoknak megfelelően délután az Erzsébet-ligeti színházban megtartott ünnepi képviselőtestületi ülésen került sor a díszpolgári cím és a XVI. Kerületért kitüntetések átadására. A kerület díszpolgára lett Dr. Garamvölgyi Árpádné, Elvira néni, a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium legendás hírű tanára, aki első diplomáját még a Cinkotai Tanítóképzőben kapta, majd több mint 40 éven át tanított a kerületben, legendás híre volt következetességének, azt számos (különböző időben született) jellemzés bizonyítja. Még nyugdíjasként és számíthattak rá: részt vett a 2000-ben megjelent Millenniumi Táncsics-évkönyv szerkesztésében, majd egykori iskolájának épületében működő Szerb Antal Gimnázium évkönyvének készítésében nyújtott segítséget. (A kerület díszpolgár-vitájában egyébként őt állították példának: lám, ilyennek kell lennie egy igaz kerületi díszpolgárnak!) XVI. Kerületért kitüntetést kapott Dr. Horváth Erzsébet, a motoros doktornő, Kass Péterné, a Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusa, Dr. Lendvay Mária gyermekorvos, a kerületi Egészségügyi Szolgálat intézményvezetője, Lukács Kálmánné, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola pedagógusa és Tóth Márta, a Vadvirág Óvoda óvodapedagógusa. Ezt követően az ünneplő közönség a Költő visszatér című musical dalait hallgathatta meg a Sziget Színház művészeinek előadásában. (Sz. K.)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez