Helyi Hírek - Független folyóirat   2018.01.23. kedd
Zelma, Rajmund, Emerencia
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 9567730
   « Vissza

Társasház építkezések Zuglóban

 « Cikkek és hírek 
2017. február 17.
 


Élhetőség, városkép – kontra profit

kepfile

 A Bíbor utcai ház gépjármű tárolójának falán több helyütt három sorszám: ennyi autónak képzelték el oda a helyét, bonyolult parkológéppel, három autót parkoltatva egymás felett. A belmagasság miatt 400 millió forint is kevés lenne a háromszintes parkológépek utólagos beépítéséhez. Más kérdés, hogy az eredetileg betervezett parkológépeket szabadtérre szánták, a vezérlőnek szánt garázsmesteri helyiséget a beruházó idővel más célra eladta.

    Kutalikné Kardos Zsuzsanna, Zuglót a rendszerváltást követően három cikluson át vezető polgármestere anno azzal indokolta a kerület igencsak megengedő, a családi házak helyett a társasházak építését favorizáló építési szabályzatát, hogy ha több lakást lehet építeni egy telekre, akkor azzal kevesebbe kerül egy új építésű otthon négyzetmétere.
    Ezt az igencsak liberális felfogást nem igazolták az eladási árak, viszont az akkor is meglévő korlátozásokra válaszul megjelentek például a sátortetős épületeknél a kétszintes tetőtéri lakások – nehogy kihasználatlan holttér maradjon. A kötelező zöldfelületek meglétét nem egy esetben úgy „teljesítették”, hogy befüvesítették a terepszint alatti gépjárműtárolóba vezető lejárót. No persze csak papíron, mert a tervező is tudta: ezzel a megoldással és lejtésszöggel a gépkocsi lejáró télen használhatatlan, a zöldfelületet úgyis valamilyen jobb tapadású burkolatra kell majd cserélni.
     A közigazgatási jog egyik alappillére a jóhiszeműen szerzett jogok védelme. Az építési jogban ez úgy jelenik meg, hogy amikor a beruházó megvásárolja a telket, azon (alapesetben) a telek megvásárlása időpontjában hatályos szabályok szerint építkezhet. Ha időközben az önkormányzati képviselők felismerik, hogy talán mégsem ildomos megengedni: egymástól csak a minimális tűztávolságra, 2-3 méterre építhessenek szabadon álló épületeket – mivel annak lakói akaratlanul is óra-percre megismerik a szomszédjuk életét –, tehát csökkentik a beépítés intenzitását, a szigorítással az önkormányzat kártérítési perekkel nézhet szembe. Voltak olyan ügyvédi irodák, melyek az élhetőség és a városkép rovására eredményesen képviselték az ingatlanfejlesztő megbízóik érdekeit a zuglói közérdekkel szemben.
     A túlépítésekre válaszul a zuglói képviselő-testület megszabta, hogy építési övezetenként egy-egy ingatlanon hány rendeltetési egység helyezhető el, ami a lakások, garázsok, üzletek összességét jelenti. Vagyis ha az ingatlanon csak 9 rendeltetési egység megengedett, de ott már 14 van, a többletet nem kell lebontani, de amennyiben jellemzően a tetőtérben újabb lakást alakítanának ki, akkor az építéshatóság megkeresését követően az ingatlan nyilvántartás megtagadja a ház alapító okiratának bejegyzését vagy ilyen tartalmú módosítását.
     Az új társasházi lakást vásárlóknak arra is figyelniük kell, hogy a kiválasztott épületben tartozik-e minden lakáshoz az ingatlan telekhatárán belül garázs vagy gépjármű beállási lehetőség? Több, a Hermina Bau projektcégei által épített ház lakói vannak most függő helyzetben, mert elegendő parkoló kapacitás nélkül költöztek be a házakba – amelyek így nem kaphatnak használatbavételi engedélyt.
     A Bíbor utcai Hermina Bau-s társasházban 2010-ben lakást vásárlók többsége 2014-re kezdte becsapottnak érezni magát. Büntetőeljárással is próbálkoztak a cég ellen. A rendőrség megtagadta a nyomozást, jelenleg az ügyészség vizsgálja, hogy megáll-e az alapos gyanú. Polgári jogi igény érvényesítésénél rendszerint a lakók – ha egyáltalán képesek pertársaságot alakítani – nincsenek azonos súlycsoportban a vállalkozók ingatlanos szakjogászaival szemben.

kepfile

Elkészült a Hermina Bau „passzív” házaként hirdetett épületének betonváza a körvasút Csömöri úti felüljárójánál. Mellette, mögötte 20 méteren belül egy korábbi, parkolóhiányos „herminás” ház található


kepfile

Feltöltötték a patakpartot. A házépítők érdekes hozzáállására a XVI. kerületben is lehet példát találni. A képen látható ház az Újarad utcában épült, s az építők nemes egyszerűséggel feltöltötték a Szilas-patak partját, hogy körüljárható legyen a telek, mert a ház ráépült a korábban ott lévő útra. Az egykori út nyomvonala alatt csatorna fut, ami szolgalmi jogként be is van jegyezve a telekkönyvbe, de ez nemigen zavarta az építőket abban, hogy a nyomvonal közvetlen közelébe felhúzzák a falakat. A félkész építmény most épp eladás alatt van, tehát a leendő tulajdonos a házzal a problémát is megvásárolhatja...

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Apro-link.jpg
preload preload
Ide kattintva megtekinthető
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
Legutóbbi lapszámunk - 2017. december 13.
Kerületi festőművészek virtuális galériája
Megtekinthetik hivatalos példányszám-igazolásunkat
A fogyás lélektana
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Credo Együttes
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez