Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28777032
   « Vissza

Határozati úton elrendelték a csömöri iskolák államosítását

 « Cikkek és hírek 
2017. január 17.
 

Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. december 15-én megtartott ülésén egyhangúlag úgy határozott, hogy nem írja alá a helyi általános iskola és zeneiskola államosításáról szóló szerződést. Az országban öt másik önkormányzat is elutasította az államosítást: Szeged, Gödöllő, Dunaújváros, Elek, Tiszaeszlár. Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára ezért – törvény adta jogánál fogva – december 19-én határozati úton elrendelte ezen települések iskoláinak államosítását.

kepfile

    Csömör Nagyközség Önkormányzata szerint az államosítás az oktatási-nevelési feladatok szakmai feltételeinek egyértelműen alacsonyabb szinten való biztosítsa mellett az ingatlanok vagyonkezelése tekintetében is kifejezetten hátrányokat hordoz a település számára, mivel az ingatlanok állag­meg­-óvá­sát és az ezzel kapcsolatos fenntartási feladatokat az állam, illetve annak képviseletében az átvevő tankerületi központ nem kívánja szerződésben garantálni.
    Sőt, a település a folyamatos épület felújítás és bővítés mellett az elmúlt években számos fenntartói-szakmai feladat költségeit is finanszírozta az állami fenntartó helyett, mivel azt a központi költségvetés a korábbi színvonalon nem tudta biztosítani: pl. logopédus, pedagógiai asszisztens, pszichológus megbízási szerződésének díjai, pedagógusok pluszmunkáinak honorálása, illetve erdei iskola és több sportképzés, továbbá iskolai honlap fejlesztése stb.
Mind a polgármester, mind a jegyző úgy véli, hogy az iskolák államosításáról – jelen esetben működtetésének átvételéről – magasabb szintű jogszabályok rendelkeznek, így azok polgárjogi aktussal történő megerősítése indokolatlan és azt a hamis látszatot kelti, mintha két egyenlő szerződő fél megállapodása lenne.

    A csömöri képviselő-testület az iskolák ügyét elvi kérdésként is kezeli, és kifejezi azon határozott álláspontját, miszerint a települések iskoláinak központosítása nem szolgálja a gyerekek érdekét és a helyi, közösségi önrendelkezés komoly csorbítását jelenti. A település vezetői érthetetlennek tartják, hogy amíg a törvény az állam, az egyház és bármely alapítvány számára biztosítja az iskola fenntartási-működtetési jogot, addig helyi közösség, a szülők érdekeit és szándékait leginkább megjeleníteni tudó, számos más intézményt is régóta megnyugtatóan fenntartó önkormányzatoktól miért veszi el ezt a lehetőséget.
    Az önkormányzat jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy tegyen-e az ügyben további lépéseket.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez