Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28805800
   « Vissza

A XVI. kerület a legbiztonságosabb

 « Cikkek és hírek 
2015. május 15.
 

A közbiztonsági mutatók alapján 2014-ben is a Kertváros volt a legbiztonságosabb kerület a fővárosban. Ez derült ki abból a beszámolóból is, amit Hajdú Károly alezredes készített a budapesti főkapitány és a kerületi önkormányzat számára.

kepfile

Hajdú Károly alezredes, a XVI. kerületi Rendőrkapitányság vezetője. 2014-ben közel tízezer órával több időt töltöttek a kerületi rendőrök a közterületeken

     – A 2014-es célkitűzéseinket több irányból közelíteném meg – mondta az alezredes –, egyrészt a közterületi jelenlét növelését emelném ki, amit a szolgálatok átszervezésével sikerült elérnünk. A tavalyi esztendőben közel tízezer órával több munkaidőt töltöttek a kollegáim a közterületeken. Ennek köszönhetően egyrészt csökkent a bűncselekmények száma, másrészt csökkent a rendőrség reagálási ideje is. Ezen kívül sikerült előrelépnünk a kiemelt bűncselekmények nyomozási eredményessége terén is.
     Ez utóbbi gondolat igazolására néhány számot is kiemeltünk a beszámolóból. A rablások felderítésének száma duplájára, 29-ről 56%-ra nőtt. A betöréses lopások felderítése éveken át 1-2%-on mozgott, tavaly azonban sikerült elmozdulni a holtpontról, és már 5% fölé emelkedett a felderítés. A gépkocsi-feltöréseket pedig a korábbi 2,78 helyett 4,76%-ban sikerült kinyomozni.
     – Természetesen nem lehetünk teljesen elégedettek, mert bőven akad még tennivalónk – tette hozzá a kapitány. – Az elmúlt években visszatérő probléma volt a lopás és a kifosztás, melyre a jövőben még inkább oda fogunk figyelni. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyezünk a Kertvárost leginkább veszélyeztető lakásbetörésekre is.
     Ez utóbbira már egy konkrét módszert is kidolgoztak. Egyrészt az idei esztendőben a civil ruhás nyomozók is sok időt töltenek a közterületeken. Május 1-től pedig ismét van két rendőrjárőr, akik a nap 24 órájában egyedül ülnek az autójukban, és kizárólag a bűnügyileg fertőzött területeken járőröznek. Abban az esetben, ha intézkedniük kell, hívják egymást, így már közös erővel tudnak fellépni az elkövető ellen.
     – Májusban szeretnék ismét tárgyalóasztalhoz ülni a kerületi polgárőrségek vezetőivel is, hogy egy hatékony együttműködést alakítsunk ki. Bízom benne, hogy a jövőben ők is hasonló stratégiai partnereink lesznek, mint a közterület-felügyelők és a mezőőrök.
     A kertvárosi siker mögött több összetevő állhat. Egyrészt a kerület továbbra is mentes a megalakótelepektől, a bevásárlóközpontoktól, amely más városrészekben állandó problémát okoz. Ezen kívül az elmúlt években az önkormányzat által kiépített térfigyelő-rendszer is jelentős mértében hozzájárult a közbiztonság javulásához. És nem szabad elfeledkezni a körzeti megbízotti hálózatról sem, amely szintén hatékony eszköznek bizonyul.
Amiben azonban biztos, hogy javulni kell, az a közlekedési morál. A XVI. kerületnek nagy az átmenő forgalma, amely sokszor gondot okoz. A türelmetlenség és a figyelmetlenség pedig nem egyszer tragédiát szül. Hajdú Károly alezredes elmondta, hogy a közlekedési baleseteket folyamatosan elemzik, és azokon a helyszíneken, ahol sok ilyen történik (Csömöri út, Szlovák út), a hét minden napján négy órán keresztül fokozott ellenőrzéseket tartanak. Szeretnék, ha az állampolgárok is megszoknák az állandó rendőri jelenlétet, amitől remélik, hogy a balesetek számát is csökkenteni fogja.                                                                

                                                                                                                                            Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez