Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657286
   « Vissza

Tibi bácsi labdája

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. február 21.
 
„Rohan az idő” – énekelte Koncz Zsuzsa, és valóban rohan, hisz még a halhatatlannak tartott legendák is megöregednek. Így van ezzel Tibi bácsi, alias Dévényi Tibor is, aki bizony idén ünnepli 60. születésnapját. Tibi bácsi 35 évvel ezelőtt került a hazai popszakmába. 1972-ben ugyanis ő volt az egyik első lemezlovas Magyarországon. Az ő neve (B. Tóth László és Cintula neve mellett) sokáig egyet jelentett a magyar DJ fogalmával. Dévényi Tibor aztán a televízió jóvoltából még azok számára is ismertté vált, akik kevésbé szerették a diszkó stílust. A „Három kívánság” című több évtizeden át tartó műsorban Tibi bácsi bebizonyította, hogy számára semmi sem lehetetlen. De azt kevesen tudják, hogy pályafutását humoristaként, majd lemezlovasként kezdte, és mielőtt lemezlovas lett, elvégezte a Színművészeti Főiskolát is.
– 1965-ben érettségiztem, és a Színművészeti Főiskolára készültem két barátommal, amikor alakítottunk egy paródiaegyüttest, amellyel beneveztünk a Ki Mit Tud?-ra. Megnyertük a versenyt, és mindhármunkat felvették a főiskolára is, ahol Szinetár Miklós osztályába kerültünk, és ott kezdtünk ismerkedni a színészettel. Közben beindult a magyar beatzene, az Illés, a Metró és az Omega, és én lettem a három együttes állandó konferansziéja, mert az együttesek nem tudtak kétszer ötven percet játszani, és olyan ember kellett, aki legalább húsz percig szórakoztatni tudta az embereket. Ez voltam én, akit a velem egykorú közönség elfogadott. Hét-nyolc évig ment a konferálás, aztán a zenekarok már maguk tették ezt, mert addigra volt már két-háromórányi zenéjük. Azonban volt mindig szünet, amikor húsz percnyit diszkózhattunk B. Tóth Lászlóval, Cintulával együtt. Ekkor még nem jártak klubokba az emberek, később indult be a diszkó, a hetvenes évek elején. 1983-ban már sokat szerepeltem a televízióban, a Tízen Túliak Társasága nevű műsorban volt egy úgynevezett Dévényi diszkó sarok, az utolsó tíz percben. Aztán szóltak, hogy gyereknapra kéne egy olyan kívánságműsort csinálni, ami nekik szól. Akkor pattant ki az ötlet a fejemből, hogy mi lenne, ha a gyerekek titkos és fantasztikus vágyait teljesíteném. Ezeket leírtam, például focizni Maradonával, amiért először kinevettek engem. De mégis sikerült, a Három Kívánság pedig húsz évig ment a televízióban, hetvenkilenc világsztár szerepelt benne, például John Travolta, David Hasselhof, Maradona, az amerikai elnök, és huszonegy országban teljesítettem kérést. És érdekes módon, ez nem került pénzbe, mert a gyerekvonalon indultam el. Igaz, az első pár kívánság nehéz volt, de aztán már tudtam hivatkozni arra, hogy ki mindenki szerepelt már a műsorban. Csak egy példa: 1986-ban Nápolyban Maradona fogadott minket a meccs előtt, és a tervek szerint adott volna öt percet. A hátsó bejáratnál kellett rá várni, ahol még negyven tévéstáb leste őt. Megérkezett egy fekete autó, s kiszólt belőle a klub tulajdonosa, hogy egyedül a magyar tévé jöhet be. Aztán bementünk a gyerekkel, s Diegó öt percéből negyven lett, mert olyan jól érezte magát. Akkoriban Maradona százezer forintot kért egy-egy riportért. Tőlünk nemhogy nem kért gázsit, sőt, amikor három nap után elhagytuk Nápolyt, a szálloda recepcióján mondták, hogy Maradona úr mindent kifizetett. Hát, így működött sokszor. Tibi bácsi 1985-ben ismét beírta magát a hazai popéletbe. „Én, a lemezlovas” című dalával ugyanis felkerült a magyar slágerlistára, s mivel a DJ-k között a vasfüggöny sem korlátozhatta a szolidaritást, a „Dübörög a zene-bona, cikázik a fény, S minden napra akad új slágerköltemény, Már nyergelem a korongokat, hogy te jól mulass: Én, a lemezlovas.” – a magvas gondolatokat tartalmazó dal néhány angolszász lemezlovas zenei repertoárjában is helyet kapott.
Dévényi Tibor február 17-én látogatott el a XVI. kerületbe. A népszerű magyar DJ a Kölcsey Ferenc Általános Iskola hagyományos Farsangi Karneváljának volt a meglepetés vendége. Köztudott, hogy a rákosszentmihályi iskola a télbúcsúztatóval egy időben rendezi az iskolanapját, méghozzá hihetetlen elánnal és alapossággal. A szülők, gyerekek, tanárok ugyanis heteken át közösen készülnek a nagy eseményre (próbálnak, jelmezt varrnak), és ennek eredményeképpen évről-évre rendkívül színvonalas produkcióknak tapsolhat a publikum. Ebből a tapsból idén Tibi bácsinak is kijutott (aki ismeri a Dévényi-féle retrodiszkókat, az tudja, hogy Tibi bácsi egy-egy dedikált pöttyös labdával jutalmazza a legjobban tapsolókat), akit 60. születésnapja alkalmából az iskola nevében Molnár Mónika karneválszervező és Horváth Szabolcsné igazgatónő, a kerület nevében pedig Kovács Péter polgármester stílszerűen egy pöttyös labdát ábrázoló tortával köszöntött. (M)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez