Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664457
   « Vissza

Minden ideköt

 « Portaszolgálat 
2014. február 17.
 

Mindig az emberek számára fontos ügyeket kell képviselni – már kezdő XVI. kerületi önkormányzati politikusként ezt vallotta Szatmáry Kristóf, aki kertvárosi országgyűlési képviselőként éppen ezért vállalta el Orbán Viktor felkérését, hogy legyen gazdaságfejlesztési államtitkár. Bár a fogyasztóvédelmi jogok bővítésétől százezer rászoruló gyermek üdültetésén át két kerületi uszoda létrehozásáig számtalan ügyet képviselt, sok terve van még, amit a következő ciklusban kerületi országgyűlési képviselőként megvalósítana, a repülőgépzaj problémájának megoldásától az egészségügyi ellátás fejlesztéséig.

kepfile


    - Miért akarja a kertvárosiakat képviselni az Országgyűlésben?

    - Engem minden ideköt. A családom 130 éve él ezen a környéken; ez biztos támaszt ad, és nagyban motivált abban, hogy közéleti szerepet vállaljak. 23 évesen, 1998-ban lettem a XVI. kerület külsős bizottsági tagja, 2002-től önkormányzati képviselő voltam, egészen 2011-ig, amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr felkért, hogy legyek a kormánya gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára. De nem szakadtam el a Kertvárostól: lokálpatriótaként aktív résztvevője maradtam a helyi közéletnek. Már csak azért is, mert csak akkor tudok sikeresen tenni az itt élőkért a parlamentben és a kormányban, ha pontosan ismerem a helyi viszonyokat; ha elmegyek minden fontos fórumra, részt veszek jótékonysági rendezvényeken, sportnapokon, szemétszedésben, egyéb civil kezdeményezésekben. Egy település mindig annyira otthonos, amennyire a benne lakók azzá teszik. A Kertvárosban élők szorgalma, tudása és lakóhelyének szeretete méltán tette környékünket Budapest egyik legszebb részévé. Mivel itt élek, és mindig is itt éltem, sok választót személyesen ismerek, és tisztában vagyok az itteniek mindennapi örömeivel, bosszúságaival, a kerület problémáival. Négygyermekes családapaként ismerem az itteni bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, a szakrendelőt, a közérteket és a piacot, az uszodát, amelynek létrehozását elsőként vállaltam fel. Az utak állapotával, a közbiztonsággal, a sportolási lehetőségekkel és a közlekedés nehézségeivel éppúgy tisztában vagyok, mint a felszálló repülőgépek okozta zajjal. Ismerem és szeretem Pestnek ezt a részét, és megtisztelő számomra az itt élőket képviselni.

    -Mit érez a legnagyobb sikerének, amíg az önkormányzatban dolgozott?

    - Engem a tenni akarás hozott a politikába. Fiatal önkormányzati képviselőként a fejlesztési ügyek kerültek hozzám. Ahhoz, hogy minél jobban tudjam a feladatom ellátni, beiratkoztam egy képzésre, ahol az európai uniós fejlesztések pályázati rendszerét és lehetőségeit oktatták. A záróvizsgára egy tanulmányt kellett készíteni arról, hogy saját lakókörnyezetünkben milyen fejlesztést lehetne uniós forrásból megvalósítani. A pályázat feltétele a megfelelő társadalmi támogatottság volt, ezért nagyon sok embert megkérdeztem, hogy mit tart fontosnak. A legtöbben az úszásoktatást hiányolták, ezért elkészítettem az erzsébetligeti volt szovjet strand területének rehabilitációs programját egy új uszoda építésének tervével egybekötve. A tervet az önkormányzat elfogadta, a pályázatot az unió támogatta, és végül megnyithatta kapuit kerületünk első uszodája. Akkor megtanultam, hogy mindig az emberek számára fontos ügyeket kell képviselni.

    - Mit tart még ilyen fontos ügynek?

    - Büszke vagyok arra, hogy Kovács Péter polgármester úrral és a városvezetéssel együtt jó néhány, az egész kerület életét pozitívan befolyásoló fejlesztést indítottunk el. Volt szerencsém aktívan részt venni kerületünk két uszodájának, a rákosszentmihályinak és a mátyásföldinek a megtervezésében és megépítésében. Közösen indítottuk el az Ikarus sporttelep visszavásárlását, és kezdtük meg a máig tartó fejlesztését. A Jókai úti szakrendelő teljes körű felújítása, a Sashalmi Piac és környékének több mint egymilliárdos fejlesztése, a cinkotai városközpont rehabilitációjának elindítása, 150 földút leaszfaltozása – ezek a beruházások jobbá tették a kertvárosiak életét.

     - Képviselőként és államtitkárként mit tett a Kertvárosban élőkért?

     - Büszke vagyok arra, hogy szavazatommal olyan ügyeket támogathattam, amelyek több ezer kerületi lakos terhein is könnyítettek. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáraként olyan, a kerületünket is érintő ügyekben tudtam dolgozni, mint a fogyasztóvédelmi jogok kiterjesztése: ennek talán legismertebb eleme, hogy a telefonos ügyfélszolgálatoknak már öt percen belül kapcsolniuk kell egy munkatársat. Javaslatomra a kormány összhangba hozta a rezsicsökkentéssel a kötelező műszaki biztonsági ellenőrzések szabályozását: a gázszolgáltató a saját költségén végzi el a gázkészülékek felülvizsgálatát. Személyes ügyemnek tekintettem a több mint százezer gyermek üdültetését biztosító Erzsébet-program beindítását a hazai cafeteria-rendszer reformjának részeként; ennek köszönhető egyébként, hogy már nem külföldi cégeket gazdagítanak a munkavállalók támogatására szánt összegek. Szintén szívügyem volt – már csak a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara elnökeként is – a hazai kis-, és közepes vállalkozások fejlesztési programja, vagy a kerületünkben nagy hagyományokkal bíró Nemzeti Autóbuszprogram újjáélesztése.

      - Milyen tervei, céljai vannak országgyűlési képviselőként?

      - A HÉV és a metró összekötése az Örs vezér terén a kerületben élő és tömegközlekedést használó sok ezer ember munkába járását megkönnyítené. Ehhez mindenképpen kormányzati támogatásra lesz szükség, amelyre minden esély megvan, ha ismét a Fidesz győz. Szívügyemnek tekintem a repülőgépzaj problémáját megoldani, erről személyesen egyeztettem Orbán Viktor miniszterelnök úrral is. A Hungarocontrollal kezdeményezem a kapcsolatfelvételt, és az érintett kerületek polgármestereit is megkeresem, hogy közös fórumon lépjünk fel a szocialista lobbi miatt megváltoztatott repülőgép-útvonalak módosításáért. Új, 1200 fős komplex sportcsarnokot szeretnék felépíttetni az Ikarus-pályán, hogy a kerületi gyerekek és persze felnőttek méltó körülmények között sportolhassanak. Gyerekkori álmom vált valóra, amikor felkértek, hogy legyek egykori klubom, a BVSC elnöke: a patinás egyesületet megmentettük a csődből, rendbetettük anyagilag és másfél milliárd forintos fejlesztést fejezünk be idén ősszel. Ez azonban csak a kezdet, hiszen több ezer gyermek sportol itt, közöttük az én fiaim is. Az iskolák, óvodák felújítása, a bölcsődék bővítése sem állhat meg, és bár az elmúlt években 150 utat aszfaltoztunk le, van még tennivaló: további ötvenet tervezünk szilárd burkolattal ellátni. A térfigyelő rendszerek bővítésének hála sokat javult a kerületben a közbiztonság, de az sosem lehet elég jó; ezért mindenképpen tenni akarok, mint ahogy az egészségügyi ellátást is mindig lehet javítani.

     - Mire a legbüszkébb?

     - Természetesen a családomra. Négy fiamra, Lénárdra, Leventére, Zalánra, Vilmosra, feleségemre, aki hosszú évek óta kitartóan támogat, és édesanyámra, aki a mai napig aktív tagja a családnak és a családi vállalkozásnak is. Hiszem, hogy őket és mindezeket alapvetően a gondviselésnek köszönhetem, ahogy azt is, hogy bármilyen feladatot állított is elém eddig az élet, azt a tőlem telhető legjobb tudással megpróbáltam maximálisan elvégezni. Ennek is köszönhető, hogy legyen szó a parlamentről, minisztériumról, vagy a BVSC-ről, jó érzéssel megyek be a feladataimat ellátni.

     - Mit szól az elmúlt napok politikai botrányaihoz?

     - A „Millió dolláros bébire”, a szocialista Simon Gáborra gondol? Vagy arra, hogy egy másik szocialista politikus, Józsa István 6,6 milliárd forintos állami megrendeléseket kapott? Vagy arra, hogy a hatalom visszaszerzése érdekében hivatalosan is összeállt Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Kuncze Gábor és Fodor Gábor, és máris „kiigazításokat” emlegetnek? Mindez azt igazolja, hogy a több pártnak látszó, bukott baloldal valójában nagyon is egységes és mindenre képes, hogy kormányra kerüljön. Emlékezzünk vissza: másfél éve még Bajnai Gordon és szövetségesei, köztük Tordai Bence vagy Juhász Péter, megújulásról, a múlt befejezéséről beszéltek, majd nem csak hogy összeálltak Gyurcsány Ferenccel, de még a megsemmisülésbe taszított SZDSZ politikusait is reaktiválták. Meg kell akadályoznunk, hogy újra kormányra kerüljenek, hiszen akkor visszaszedik az emberektől azt, amit a Fidesz és az Orbán-kormány már visszaadott: a rezsicsökkentést, a minimálbéremelést, a családi adókedvezményeket, a stabil nyugdíjakat. Erről próbálják elterelni a figyelmet, amikor a közös eredményeinket támadják.

     - Például?

     - Például azt, amit én az egyik legnagyobb sikernek tartok: hogy a rendszerváltás óta még nem dolgoztak ennyien Magyarországon. A 4 millió foglalkoztatott akkor is rekord, ha egy része ezeknek az embereknek közfoglalkoztatott, azonban ne feledjük, hogy ennyivel kevesebb munkanélküli járadékot is fizetünk. Ráadásul fontos eszköze a társadalmi integrációnak: akik eddig ingyen kapták a segélyt, most már emelt fővel nézhetnek a gyerekeik szemébe. Ezek a gyerekek pedig nem úgy szocializálódnak, hogy nem kell tanulni, nem kell teljesíteni, mert az állam úgyis eltart. Az állam nem egy feneketlen kútból meri a pénzt, hanem a dolgozók tartják el az inaktívakat. Talán ezt is sikerült tudatosítani.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez