Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662433
   « Vissza

Asztrológiai útmutató a Vízöntő jegyében

 « Horoszkóp, asztrológia 
2014. január 21.
 

Az állandó változás

                                                                    kepfile

     Január 20-án 4 óra 46 perckor kezdi meg útját a Nap a Vízöntő jegyében. Elérkezett a farsangi mulatságok, vidám télbúcsúztatók ideje. A felhőtlen jókedvet azonban súlyos, komoly konstellációk kísérik: a kardinális jegyekben vendégeskedő bolygók feszült fényszögei. A helyzet persze nem tragikus, csupán kihangsúlyozza azt, amire a Vízöntő havában egyébként is gondolnunk kell: az életet átható fontos ellentéteket, a változás és állandóság kettősségét, valamint a sors és a szabad akarat visszatérő kérdéseit.
     Sokszor ismételt mondás, hogy csak a változás állandó a világban, és ezt a bölcsességet a Vízöntő hava már a kezdetektől magában hordozza. A Vízöntő levegős jegy, de a minőség tekintetében a szilárd jegyek közé soroljuk. A levegő a változás eleme – lásd: a változás szelei fújnak, – a szilárdságot pedig ösztönösen föld-szerűen érezzük: szilárd talajt, szilárd alapok, és hasonló kifejezések sora árulkodik erről. A mi kultúránkban a szilárd jegyek az évszakok közepén helyezkednek el. Ilyenkor érezzük úgy, hogy „sose lesz már vége az idei télnek” (egy másik szilárd jegyben pedig azt, hogy bárcsak mindig május lenne..., de hát ilyen az emberi természet). A karneválok, busójárások és más téltemető szokások sokasága viszont épp azt mutatja, hogy az emberek mindig is tudták: a tél sem tart örökké. Erre rímel a manapság nálunk is egyre inkább számon tartott Kínai Újév.
     A Kínai Holdújév évről-évre a Vízöntő havának (első) újholdjával kezdődik. Az idén január 30-án, greenwechi idő szerint 21 óra 39 perckor – Magyarországon ekkor már 22 óra 39 perc van. Kínában viszont már január 31-et mutat a naptár, ami egy numerológiai érdekesség: a kínai dátumban ugyanis a föld elem lesz a hangsúlyosabb, az európaiban pedig az Uránuszi jelleg. Bizonyára számunkra mást jelent – és más is hoz a kínai Ló éve, mint az ázsiai népnek.
   Ehhez járul még az a tény – ami sok félreértés forrása egyébként –, hogy létezik Nap-újév is a kínai asztrológiában. Ez az, ami mindig február 4-én kezdődik, asztrológiai kifejezésekkel, amikor a Nap Vízöntő jegy 15-dik fokán jár. A mi asztrológia évünk a Kos 0 fokán kezdődik. A keletieké egy szilárd jegy közepén. Ebben ugyanaz a bölcsesség jut kifejezésre, ami a télbúcsúztató szokásokban: a változás mindig az állandóság közepében gyökerezik. Az igazán fontos dolgok akkor kezdődnek, amikor a leginkább úgy tűnik, hogy minden úgy marad talán már az idők végezetéig.
     Nem állít mást a numerológia sem. A mátrix közepében a változás száma, az ötös látható:

3 6 9 4 9 2
2 5 8 3 5 7
1 4 7 8 1 6

     Az első Pythagoras-féle négyzet, a második a kínai négyzet, s bár a kettő eltérő rendszerben sorakoztatja fel a számokat, a legszembetűnőbb azonosság középen az 5-ös szám.
    2014-ben a Vízöntő havában bőven lesz alkalmunk megtapasztalni az állandóságban megszülető változás mibenlé­tét. A következő időszak paradox jelenségeihez tartozik az is, hogy az idén még az álarcosbál is a fonákját mutatja: sokkal inkább le kellene venni az álarcokat és önmagunkat mutatni, mint elbújni valamilyen jelmezbe (érdekes lenne, ha mindenki önmagának öltözne...).
     A másik kérdéskör, amit a nagyon is szaturnuszi konstellációk elénk tárnak, a szabadság – kötöttség ellentéte. A Vízöntő-szellemiség szabadságszeretete egyaránt jelent fizikai és intellektuális szabadságot.
     Az ellentét gyakran jelentkezik úgy, mint az egyéni és a közösségi érdek ellentmondása, harca. A sors és a szabad akarat konfliktusa szintén jelen van, átszövi mindennapjainkat. Egyes nézetek szerint az ember már azt is eldöntheti földi inkarnációját élve, hogy ezentúl férfi vagy nő akar-e lenni. Mások szerint ezt már eldöntötte születése előtt, ilyenformán a nemi identitás a sorsához tartozik. Szíves átgondolásra ajánlom, hogy a születési helyet, családot is eldöntheti a lélek még azelőtt – ennek fényében hogyan minősül más országban letelepedni (más vallásra áttérni, stb.)?
     Vagy csak idő kérdése a sors kereteit kitágítani? És mi lesz azokkal, akiket a gender ideológia nevében semlegesneműnek nevelnek, de ők 18 évesen úgy döntenek, hogy inkább fiúk/lányok szerettek volna lenni már az óvodában is?
     Ezek a kérdések azért fogalmazódtak meg, mert a Vízöntő a szellemi-intellektuális kihívások jegye is, és valamilyen szinten egy tökéletesebb világ létrehozása motiválja.
A másik kérdés, az egyéni és közösségi érdek ellentmondása viszont csupán látszólagos. Ha mindenki a maga helyén van (lenne...), akkor harmonikusan illeszkedik a nagyobb rendszerbe is. Aki valóban önmagát valósítja meg (nem valami divatos őrületet), az nem kerül szembe a közösséggel.
     Kívánok sok színes farsangi mulatozást, és a Vízöntő intuícióját az álarcok, jelmezek mögötti valódi lényeg meglátásához.
       Tóth Éva Ágota +36 20 489 92 97

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez