Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663396
   « Vissza

Az orvos válaszol

 « Portaszolgálat 
2013. december 10.
 

kepfile

Dr. Kiss Marianna és Dr. Varga János

     Oly sokszor van, hogy megkérdeznénk, erre és erre a panaszunkra mi a magyarázat, mi a gyógyír, ám, amint eszünkbe jut, hogy ezért orvoshoz kell fordulni, hogy sorba kell állni a beutalóért, a szakrendelésért, rögtön elveszítjük a lelkesedésünket. Aztán már csak akkor jut újra az eszünkbe, amikor valóban orvosi probléma lett belőle. Nos, pontosan ezért találták ki azt a lehetőséget, amelyet hamarosan bevezetni kívánnak a XVI. kerületben.
     – Már 3-4 éve tervezzük az úgynevezett internetes tanácsadás bevezetését – mondta Varga János háziorvos, önkormányzati képviselő, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke –, ám ennek eddig még nem tudtuk az anyagi hátterét biztosítani. Nemrég Kovács Péter polgármester jelezte, hogy az önkormányzat a program mögé állna, így végre belevághatunk a megvalósításba. Az internetes tanácsadásnak anyagi vonzata is van, például a weboldalt szerkeszteni kell, a programba bevont orvosokat pedig fel kell szerelni eszközökkel – okos telefonokkal, tabletekkel –, hogy rövid időn belül válaszolni tudjanak a kérdezőknek.
Hogy miről lenne szó? A Jókai téri szakrendelő honlapján – www.szakrendelo16.hu – nyitnának egy ablakot, feltehetően „Orvos válaszol” címmel, amelynek segítségével bárki bármilyen egészségügyi felvilágosítást megkaphat majd.
     – Ennek az internetes orvos-betegkapcsolatnak nem a gyógyítás, hanem a felvilágosítás és a tanácsadás lenne a célja – tette hozzá dr. Kiss Marianna, a szakrendelő igazgatója. – Egyben a fölösleges orvos-beteg találkozásokat is szeretnénk ily módon kiváltani. Sok esetben ugyanis nem egy konkrét problémával, hanem csak tanácsért, véleményért keresik fel orvosainkat, és ezzel a lehetőséggel éppen az ilyen igényeket szeretnénk megkönnyíteni.
A tervek szerint januártól a szakrendelő weboldalán, az „Orvos válaszol” rovatban lehetőség lesz majd a szakorvosokhoz, a háziorvosokhoz is tanácsért fordulni, illetve az érdeklődők általános egészségügyi kérdésekre is választ kaphatnak majd.
     Mint, ahogy azt megtudtuk, ilyen típusú szolgáltatással még nem nagyon rendelkeznek szakrendelők, tehát a kertvárosi program mások számára is követendő példa lehet. Ugyanakkor a XVI. kerületben már nem ismeretlen az internetes orvosi tanácsadás, hisz a Jókai téri Szakrendelő gyermekosztályán, dr. Imre Tamás a saját praxisában már évekkel ezelőtt bevezette ezt a lehetőséget. A kezdeményezés pedig azóta is rendkívül népszerű a szülők körében.
     – A szolgáltatás számos problémát felvet: egyrészt, hogy mire használják majd az emberek ezt a felületet. Annak érdekében, hogy kizárólag egészségügyi témát érintő orvos-beteg kommunikáció alakulhasson ki, a bejelentkezéshez szükség lesz a TAJ-számra és a név megadására is, amely adatokat természetesen szigorúan fogunk kezelni – tette hozzá az igazgatónő.
     Az „Orvos válaszol” rovatnak egy új egészségügyi kultúra megteremtése a hosszabb távú célja. Az emberek – hisz nemcsak betegekről van szó – remélhetőleg hamar megszeretik, és megtanulják használni az új portált, amely az eddigi hagyományos orvos-betegkapcsolatot is új dimenzióba helyezheti át. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez