Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.09.21. kedd
Máté, Mirella
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22111155
   « Vissza

Nyitott bíróság Cinkotán

 « Portaszolgálat 
2013. december 10.
 


Az Országos Bírósági Hivatal az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot országszerte a középiskolákban, „Nyitott Bíróság” címmel. A szervezők szerint minél többet tudnak az igazságszolgáltatásról az odafordulók, annál inkább elfogadják és tisztelik döntéseit, annál nagyobb a bizalom a bíróságokban.

kepfile

     E program keretében a Budapest Környéki Törvényszék egyik büntető bírája, dr. Kenese Attila 2013. november 22-én ellátogatott a XVI. kerületi Szerb Antal Gimnáziumba, ahol egymást követő két órában előadást tartott az iskola dísztermében, 11. osztályos tanulók számára. Az előadó bíró az életkori sajátosságoknak megfelelően rövid tájékoztatást adott a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a bíróságok igazgatásáról, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető és a közigazgatási perrel kapcsolatos legegyszerűbb rendelkezésekről, továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről.
     Egyes konkrét példákon keresztül nagy hangsúlyt fektetett az előadás során a fiatalkorú bűnözés és áldozattá válás, az internetes (közösségi hálón elkövethető) bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés, vagy a médiában leggyakrabban megjelenő bűnügyek kérdéseire. Az előadást a jelenlévő diákok és a tanári kar tagjai is érdeklődéssel hallgatták, és mind az óra alatt, mind azt követően számtalan kérdést tettek fel a bírósági szervezettel, a bíróságok működésével, illetve a sajtóban is megjelenő bírósági ügyekkel kapcsolatosan.

    A „Nyitott Bíróság” program keretében a Budapest Környéki Bíróság és a Szerb Antal Gimnázium közötti megállapodás alapján a következő hónapokban további előadások megtartására kerül sor a többi évfolyam számára is, és a diákoknak lehetősége lesz a bíróságon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket is megtekinteni, illetve a 18 éves kort betöltött tanulók akár büntetés-végrehajtási intézményekbe, illetve javító intézetbe is ellátogathatnak. Ezen felül perszimuláció keretében, egy kitalált büntetőügy bírósági tárgyalásának eljátszásával jobban ráláthatnak a bíróság működésére és az egyes büntetőeljárásban résztvevő személyek (bíró, ügyész, védő) munkájára. A programba az iskolák önkéntesen léphetnek be, így a kerületben további középiskolákban, illetve általános iskolákban kerül, illetve kerülhet majd sor hasonló előadás megtartására.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. szeptember 15.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez