Helyi Hírek - Független folyóirat   2019.03.22. péntek
Beáta, Izolda, Lea
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 13233235
   « Vissza

Márton nap Cinkotán

 « Portaszolgálat 
2013. november 18.
 

kepfile
     

     Mióta a Varázsműhely Művészeti alapítvány átvette működtetésre a Cinkotai tájházat, ez az első nyilvános rendezvény – mondta el lapunknak Mátéfi Erika, az alapítvány vezetője, amikor arról kérdeztük, hogyan került a Márton-nap Cinkotára. Mint mondotta, ennek a napnak természetes hagyománya van a népi kultúrában, s ha eddig nem lett volna hagyománya, akkor most majd lesz! Kiemelt program, hogy Spájzoljunk a télre, emiatt vannak itt a különféle árusok, a gasztronómiai menüsorról pedig Lukács Titanilla, az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodavezetője gondoskodik. A gyerekeket különféle kézműves programok várják, csinálhatnak például Márton-napi lámpást, amivel este libakeresést tartanak: az alapítvány ugyanis megcsináltatott és a tájház kertjében elrejtett 100 varrott libát, amit sötétben kell majd megkeresni – tájékoztatta lapunkat Mátéfi Erika.
     Lukács Titanilla jogászdoktorból archaikus mesterszakáccsá lényegült át a Márton-napi rendezvényen. Egy 1700-as évekből fennmaradt recept alapján készített kenyérlángost, majd a kemencében (melynek fűtése Szász József cinkotai képviselő feladata volt), libás-zöldfűszeres kalács sült, melyet narancsízű vajjal kínáltak a látogatóknak. Délután tejespite került a kemencébe. Titanilla elmondta, hogy ezt akkor főzték egykoron a háziasszonyok, ha már kevés volt a háznál a liszt, s ez az étel a világ minden táján megtalálható. Valóban kevés liszt kell hozzá: 1 liter tejhez és 6 tojáshoz mindössze 12 deka.
     A Márton nap az újbor ünnepe is, az italokról a tájházban a Sashalmi piacról ismert Ser-Kentő Italbolt csapata gondoskodott. Különlegességként árulták Kozma Viktor újborát, amit nem piacvezetőként, hanem profi borászként erjesztett a saját Balaton-felvidéki szőlőbirtokán.(F)

kepfile

kepfile

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Apro-link.jpg
preload preload
Ide kattintva megtekinthető
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
Legutóbbi lapszámunk - 2019. március 20.
2019. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Credo Együttes
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez