Mióta a Varázsműhely Művészeti alapítvány átvette működtetésre a Cinkotai tájházat, ez az első nyilvános rendezvény – mondta el lapunknak Mátéfi Erika, az alapítvány vezetője, amikor arról kérdeztük, hogyan került a Márton-nap Cinkotára. Mint mondotta, ennek a napnak természetes hagyománya van a népi kultúrában, s ha eddig nem lett volna hagyománya, akkor most majd lesz! Kiemelt program, hogy Spájzoljunk a télre, emiatt vannak itt a különféle árusok, a gasztronómiai menüsorról pedig Lukács Titanilla, az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodavezetője gondoskodik. A gyerekeket különféle kézműves programok várják, csinálhatnak például Márton-napi lámpást, amivel este libakeresést tartanak: az alapítvány ugyanis megcsináltatott és a tájház kertjében elrejtett 100 varrott libát, amit sötétben kell majd megkeresni – tájékoztatta lapunkat Mátéfi Erika. Lukács Titanilla jogászdoktorból archaikus mesterszakáccsá lényegült át a Márton-napi rendezvényen. Egy 1700-as évekből fennmaradt recept alapján készített kenyérlángost, majd a kemencében (melynek fűtése Szász József cinkotai képviselő feladata volt), libás-zöldfűszeres kalács sült, melyet narancsízű vajjal kínáltak a látogatóknak. Délután tejespite került a kemencébe. Titanilla elmondta, hogy ezt akkor főzték egykoron a háziasszonyok, ha már kevés volt a háznál a liszt, s ez az étel a világ minden táján megtalálható. Valóban kevés liszt kell hozzá: 1 liter tejhez és 6 tojáshoz mindössze 12 deka. A Márton nap az újbor ünnepe is, az italokról a tájházban a Sashalmi piacról ismert Ser-Kentő Italbolt csapata gondoskodott. Különlegességként árulták Kozma Viktor újborát, amit nem piacvezetőként, hanem profi borászként erjesztett a saját Balaton-felvidéki szőlőbirtokán.(F)
|