Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654619
   « Vissza

Hatalmas siker a 40 éves jubileumi koncerten

 « Portaszolgálat 
2013. szeptember 19.
 


kepfile

Tarnai Kiss László szeptember közepére hirdette meg 40 éves jubileumi koncertjét az Erzsébet-ligeti színházba, s két nap alatt elfogyott az összes jegy, pótszékekkel együtt. A szeptember 15-én megtartott előadáson sztárvendégek és kiváló előadók sora lépett fel, a közönség többször felállva tapsolt – mindent összevetve rég nem láttunk ilyen sikert itt a kerületben. Tarnai Kiss Lászlót, kerületi lakótársunkat, egykori XVI. kerületi pedagógust a koncert után kérdeztük pályájáról, elismeréseiről, kerületi kötödéséről.


     – Honnan jött a zene szeretete?
     – Szüleimtől örököltem a tehetséget, hegedülni és zongorázni tanultam, hatéves koromban már énekeltem. Később megfordultam beatzenekarokban, majd 18 évesen egy ismert művészpár állandó zongorakísérője lettem.
     – Mikor került a XVI. kerületbe?
     – 15 éves voltam, amikor a szüleim megvették Fehérvári bácsi nagy családi házát a Koronafürt utcában, az akkori Rákóczi Ferenc utcában. Előtte a hetedik kerületben körfolyosós házban éltem. A Teleki Blankába jártam gimnáziumba, és ott mindig csúfoltak, hogy mi van, mész haza Mátyás-Alföldre? Utána a gyógypedagógiai tanári karra jártam a Bethlen térre, majd elmentem Debrecenbe a Tiszti iskolába, és amikor leszereltem, akkor következett az Egri Tanárképző Főiskola posztgraduális képzése ének szakon – így álltam össze… Emellett voltak a zenei tanulmányok. 19 éves koromban kezdtem el énekelni tanulni a felsőfokú tanulmányaim mellett Vályi Éva főiskolai tanárnál 15 évig, mellette Toldi Mária magániskolájában elsősorban stílust és rádió-lemezkész éneklést sajátítottam el. Őket tekintem az éneklésben meghatározó mestereimnek. Az ének tudást ugyanis nem a főiskolákon lehet megszerezni, hanem mesterektől.
     – Hogyan lett kerületi pedagógus – hiszen köztudott, hogy itt kezdte a pályáját.
     – Akkoriban sok volt a gyermek és kevés a pedagógus – nem úgy, mint most –, így vettek fel még a főiskola végzése közben a cinkotai Göllesz Viktor Beszédjavító iskola elődjébe (az akkori szóhasználattal élve kisegítő iskola – a szerk.) évről évre szerződéssel. Így tanítottam ott három évig. Aztán átkerültem a Csömöri úti felüljáró lábánál a piros téglás iskolába, ott voltam 8 évig énektanár, ahol az utolsó egy-két évben inkább mint napközis tanár, mert akkor már nagyon művészkedtem. Kényelmesebb volt nekem, hogy aludhattam 10-ig, és csak délre kellett bemennem ebédeltetni, tanulószoba, meg egyebek… Aztán 1984 eléggé megváltoztatta az életemet. A II. Nyílik a rózsa nemzetközi magyarnóta énekes verseny egyik nyertese lettem, ami mindazt meghozta, amire előtte vágytam. Igaz hogy én nem nótaénekesként szerettem volna, de hát ha nóta, akkor legyen nóta… Az elmúlt évtizedek alatt – mondhatom, hogy Isten akaratából – szinte jelképévé váltam ennek a műfajnak.
     – Muzsikus-énekesként hogyan került a kommunikáció területére?
     – 1986-tól 1990-ig  a Magyar Televízió szerződéses szerkesztője voltam Lengyelfi Miklós osztályán. Onnan dr. Alföldy Boruss István „átcsalt” a Magyar Rádióba szerkesztő-műsorvezetőnek, immár státuszba.  Húsz éve szerkesztem a Magyar Rádió népzenei, magyarnóta és cigányzenei műsorait.
     – Mostanában az újonnan indult Dankó Rádióban találkozhatunk a nevével...
     – Igen, annak lettem a vezető szerkesztője. Ennek a műsornak egyfajta jelképes nemzetegyesítő szerepe van itt a Kárpát-medencében. Idős emberektől hallottam, hogy: eddig csak búslakodtam egyedül, most egész nap nótázom a rádióval.
     – Munkásságát számos díjjal ismerték el...
     – Sokáig azt gondoltam, hogy az általam művelt műfajokban az egyetlen díj, amire esélyünk lehet, a nyugdíj. A kitartó, megbízható minőség mégis meghozta a gyümölcsét. 1999-ben Cselényi-díjat, 2001-ben eMeRToN-díjat kaptam énekesként. Időközben megtiszteltek két Magyar Rádió Nívó-díjjal is. 2000-ben Sanghaj-ban egy rádiós fesztiválon a beadott műsorom elnyerte a Bronzharang Kulturális Nagydíjat, amely nem attól bronz, hogy fölötte van ezüst és arany. Ez a neve!
      2006. március 15-e, Nemzeti Ünnepünk tiszteletére megkaptam a Magyar Köztársasági Arany Érdem-keresztet. Nem kértem egyik kitüntetést sem, de mind jólesett.
      – Most, a jubileumi koncerten vehette át a a Magyar  Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesületének életmű-díját, valamint a Székely Katasztrófavédelmi egylettől is kapott egy gyönyörű székely zászlót, mint a szervezet ezredese.
      – Ezt a rangomat eddig nyilvánosan nem ismerték, de büszke vagyok arra, hogy a távolban is számíthatnak baj esetén a segítségemre.
      – Idén nyáron hatodik alkalommal szervezett jótékonysági koncertet egykori iskolája, a Göllesz megsegítésére. Ennek mi a története?
      – Itt Mátyásföldön működik az énekiskolám, és a tehetségeknek fellépési lehetőséget kívántam biztosítani. Volt iskolám mindig szűkölködött anyagiakban, és a nekik nyújtandó segítség nevesebb énekeseket is színpadra csábított. Az Erzsébet-ligeti Színházban tartott jótékonysági koncertjeink teltházasak, és alkalmanként több mint 100 ezer forintot tudunk biztosítani a Göllesz iskolának – az igazgató elmondása szerint ebből tudják megvásárolni azokat az eszközöket, amire egyébként biztosan nem jutna pénz.
      – Megtudhatunk valamit kerületi lakótársunk magánéletéről?
      –Szüleimmel, feleségemmel és három gyermekemmel élünk a nagy mátyásföldi házban. Nagyobbik fiam a P. Mobil basszusgitárosa (noha bölcsész tanulmányokat folytat), a kisebbik itt, a jubileumi koncerten lépett színpadra énekesként.
      – Mit mondana befejezésül?
      – Hogy imádom ezt a kerületet, nagyon jó ide hazajönni, és amikor nem kocsival vagyok, és leszállok a HÉV-ről, és egyszerűen csak sétálok haza, azt érzem, hogy Istenem, de jó, hogy ebben a kerületben, ebben az utcában lakhatom!
                                                                                                                                                  Szőke Kati


A 40 éves jubilemumi koncerten színpadra lépett Madarász Katalin, Nagy Ibolya és Poór Péter sztárvendégek, Dócs Péter, Felföldi Gergő, Kalina Enikő, Kovács Böske, Kökény Andrea, Oláh Kati és Smidéliusz Éva énekesek, fellépett Tarnai Marcell László, a művész kisebbik fia, a zenekarban játszott Szebellédi Zsolt (dob), Tarnai Dániel (basszusgitár – a művész nagyobbik fia) és Siriga Miklós (zeneszerző, orgonista)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez