Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28817757
   « Vissza

Az első műtét – tudósítás a hasfal alól

 « XVI.-XIV. kerületi hírek 
2007. február 7.
 
A szakmabeliek előtt bizonyára köztudott, hogy mintegy 4 milliárd forintból egy hatalmas egészségügyi beruházást hajtottak végre a Bajcsy Kórházban, s a 30-as években épült kórház új szárnya szuper digitális technikával, vadonatúj berendezésekkel fogadhatja immár a betegeket. Nos, mindezt az újságírók onnan tudhatták meg, hogy az új műtéti blokk első műtétjére meginvitálták a sajtó képviselőit: legyenek szemtanúi annak, hogyan távolítják el egy epeköves beteg epehólyagját. A nagy eseményre január 21-én, vasárnap került sor – a műtétre érkezett közel negyven újságíró ott tolongott gatyára vetkőzve a szűk műtős-öltözőben, mivel annál beljebb csak sterilen lehetett menni. Ennyi ember nyilván nem fér be a műtőbe, ám az új blokkban van egy folyosó, ahol üvegfalon át figyelemmel lehet kísérni a műtőben történteket – ide zsúfolódtak be az operatőrök, fotósok, riporterek. Nagy volt a beteg csodálkozása, midőn betolva látta a seregletet az üvegfalon túl, de aztán megkapta a koktélt, elalélt gyorsan, s amúgy is volt neki elég baja a krónikus epegyulladással.
De milyen is egy ilyen korszerű műtét? A technika Amerikából terjedt át, praktikus találmány, hogy ne cincálják szét a beteget, tehát hamarább legyen munkaképes. Az epehólyag eltávolítása ezzel a módszerrel most úgy történt, hogy a beteg köldökénél beszúrtak a hasfalon át egy csövet, s a hasfalat felfújták széndioxiddal, mint egy túlnyomásos teniszcsarnokot. Ezután oldalt ejtettek a hasfalon néhány kicsi vágást, s itt hatoltak be a hasfal alá a műtétet végző eszközökkel, valamint a legfontosabbal: egy kiváló minőségű mini kamerával. Az operatőrök nagy bánatára kiderült, hogy a műtét nagyrészt teljes sötétségben zajlik, s az egészségügyi személyzet szinte teljesen a kamera erősen kinagyított képének figyelésével van elfoglalva. Az gigantikus méretű LCD monitoron kiválóan látható volt a beteg belseje. Megtámasztották a májat, majd egy fogóval szelíden kiemelték mellőle a kövekkel teli epehólyagot. Ezután speciális műtéti eszközök következtek. Mint megtudhattuk, a kisebb ereket égetéssel zárják el, a nagyobb erekre pedig titániumból készült kapcsok kerülnek, amelyek hasonlóan szorítanak mint a tűzőgép kapcsa. Létezik még valami vágó, amelyik leginkább a kérdőjel-szerű linóleumvágó késre hasonlít, meg ilyenek. Pompásan lehet vele macerálni, a monitoron látható epehólyag is egyre jobban megadta magát, míg végleges búcsút nem vett a májtól.
Nem is tudom, lányos zavaromban mondtam-e, hogy az orvosok keze a hasfalon kívül volt, a metszett kicsi lyukakon csak az operáló eszközöket dugták be, s a képernyőn át nézték, hogy mit is kell csinálniuk. A hasfal domborulatát pedig egy műszer ellenőrizte, amely pótolta az esetlegesen elszivárgott széndioxidot a hasüregből. Persze az orvosok is ügyeltek, hogy „ne rés legyen, hanem erős bástya”. Amint teljesen kiszabadították az epehólyagot, valami csipeszfélével megfogták erősen, s kihúzták az egyik lyukon. Amint kiment az epehólyag, megjelent a képernyő sarkában valami fehér – kiderült, hogy az orvos az ujjával dugta be ideiglenesen a lyukat, nehogy kiszeleljen a gáz a hasból.
Műtét közben – főszerepben a monitor Az egész műtét mindösszesen ha húsz percig tartott. Az operált helyre egy csövet tesznek másnapig, hogy ellenőrizni lehessen, nem lépett-e fel valamilyen vérzés. Majd az is kikerül, s a beteg a műtét második, harmadik napján elhagyhatja a kórházat. A Molnár-féle miniszterek időszakában az is fontos lehet, hogy ez vajon mit kóstál. Nos, mint megtudtuk, ezért a műtétért a kórház kb. 40 ezer forintot kap a TB-től. A tényleges költség mintegy 100 ezer forint, a különbséget úgymond kigazdálkodják – például úgy, hogy kozmetikai műtétekhez bérbe adják a műtőt. Aki tehát TB-támogatás nélkül akar megszabadulni a vakbelétől, epehólyagjától, az valójában alkupozícióban van: ha kicsit többet ígér, mint amennyit a TB finanszíroz, ő lehet akár a kórház kedvence. A műtét után az újságírók többsége elhagyta a szép új kórházi blokkot, az érdeklődőbbek viszont végigjárhatták a labort, az intenzív osztályt, megnézhettük a több százmilliós röntgenberendezéseket. Mindent a számítógép ural, az tárolja az összes vizsgálati adatot, a digitális röntgenképeket, az felügyeli és végzi a vizsgálatokat a laborban – nem is igazán tudni, hogy minek oda drága szakképzett személyzet. De megtudhattuk például azt is, hogy azért fontos az orvosok steril ruházata, hogy megvédhessék magukat a betegek által behurcolt borzalmas baktériumoktól. Ferenci Zoltán
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez