Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659614
   « Vissza

Több sikert is elkönyvelhet magának a csömöri bringafesztivál

 « Cikkek és hírek 
2013. július 18.
 

                                                kepfile

     Első alkalommal rendeztek mountain bike versenyt és két napos bringafesztivált június 29–30-án Csömörön.  A rendezvény szervezői - Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Csömöri Kerékpáros Szakosztály - a település egyik legszebb helyét, a Kálvária erdőt, Bulgárkertet és patakpartot választották az esemény helyszínéül.
    A rendezvénysorozatot a verseny mellett azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a települések közötti kerékpáros közlekedés fejlesztésének fontosságára. A fesztiválra elsősorban a Gödöllői kistérség és Pest megye településeiről, valamint Budapest közeli kerületeiből érkeztek érdeklődők, de volt, aki a XII. kerületből, vagy éppen Salgótarjánból kerekezett el Csömörre.
     A június 29-én megrendezett magyar mountain bike kupán különlegesen érdekesnek, változatosnak és nehéznek ítélték meg a versenypályát a szakemberek és a versenyzők. A Kálvária erdőben és a Csömöri patak partján kialakított szakaszok egyes pontjain látványosságra áhítozó érdeklődők csoportjai lesték a többek szerint nemzetközi színvonalúnak tartott új hazai versenypályán kerekezőket.  Az amatőrök mellett az elit és utánpótlás kategóriában, U9 és 60 éves kör között indultak a versenyzők, akik között ott volt Parti András londoni olimpikon és Juhász Zsolt, a londoni olimpia tartalék versenyzője is, s nem volt meglepetés, hogy az elit verseny élén ők végeztek. A 4,3 km hosszúságú, 163 m szintkülönbségű és 139 kanyart tartalmazó pályát a legjobb versenyzők körülbelül 15 perc alatt tekerik le. A mountain bike kupára közel kétszázan neveztek, de - megismerve a pálya nehézségét - többen visszaléptek, így végül 179 versenyző állt rajthoz. 

kepfile


      Az 1. Csömöri Nagydíj - Magyar Kupa Mountain Bike Verseny ünnepélyes eredményhirdetésén Katona Kálmán, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke adta át a díjakat az érmeseknek. Ellátogatott a fesztiválra Nagy Balázs, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség főtitkára. Jelen volt a Paul-Lange Hungary Kft. és a Velobike Kft. (Shimano és a Cube márkák) vezetője, Bogdán Csaba is, aki egyben a Velencei tó és Balaton körüli kerékpáros versenyeket szervező Tósport Kft. ügyvezetője.
     A fesztiválra megépített pumpapálya - melynek érdekessége, hogy földből mesterséges dombokat és lejtőket építenek - is nagy siker aratott. Használatához nem szükséges profi kerékpáros-tudás, hiszen már négy-öt éves kortól biciklizhetnek rajta a gyerekek. A pumpapályát az önkormányzat a rendezvényt követően sem bontja el, így a csömöri fiatalok vagy az ide látogatók az év minden napján használhatják. A rendezvényen BMX és triál bemutatókat is tartottak, melyekkel hatalmas közönségsikert arattak.
    A fesztiválra kerékpárral érkezett Angyalföldről László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke, továbbá Rákosszentmihályról Varga Gábor, az egyesület Észak-Pesti Szervezetének vezetője, aki a szervező csapat tagja volt. A legjelentősebb hazai kerékpáros érdekképviselet saját standja mellett szintén önálló sátra volt a legmeghatározóbb hazai környezetvédelmi szervezetnek, a Levegő Munkacsoportnak, akit munkatársai mellett Lukács Gábor elnök képviselt.
      A fesztivál szerves részét jelentette a közeli templomkertben zajló első hazai evangélikus bringás istentisztelet, melynek befejeződése után kerékpárral érkezett a fesztivál bulgárkerti helyszínére dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke. Szintén kerékpárral demonstrált a Csömörről induló egyházi „mozgalom” ügye mellett dr. Fábri György egyházkerületi felügyelő, aki egyben az ELTE rektor helyettese is. Az istentiszteleten a Pilisről Csömörre kerékpározó Krámer György megyei esperes hirdetett igét.
     A fesztiválon a pályák mellett nagy sikert aratott a régi, békebeli biciklik bemutatója is, közönségszavazat alapján a legszebb biciklinek egy csömöri gyűjtő egyik II. világháborús bringája bizonyult. Kora este 2141 Dance Crew, NRG  hip-hop látványtánc  bemutató, valamint a Swagga Step Band koncertje szórakoztatta a közönséget,  a fesztivál első napja  a  Sub Bass Monster nagysikerű koncertjével, illetve  DJ Hori discojával zárult.
     A rendezvényhez több országos szervezet, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség, a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Magyar Kerékpáros Klub Észak- és Kelet-Pesti Szervezete, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete, illetve a Cube Shimano magyarországi hálózata is csatlakozott.
     A fesztivál második napján csömöri és térségi körtúrákat szerveztek, melyen hobby kerékpárosok, profi versenyzők, polgármesterek együtt demonstráltak a települések közötti kerékpáros közlekedés fejlesztéséért, közel 100 kilométeren. A települési vezetők – akiknek a jelentős része maga is nyeregbe pattant – a túra találkozási pontjain személyesen írták alá az erre vonatkozó közös nyilatkozatot.
       Jó hangulat, lelkes kerékpárosok, érdekes események jellemezték az egész napos felvonulást.

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez