Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28777603
   « Vissza

Lomtalanítás – lomisok nélkül?

 « Portaszolgálat 
2013. július 18.
 



kepfile

     Új szelek fújnak a lomtalanítás kék egén – mondhatnánk boldogan, mivel az elmúlt időszak jogszabályváltozásai megalapozták annak lehetőségét, hogy a hatóságok erélyesen fel tudjanak lépni a kerületet ilyen alkalmakkor elözönlő lomizókkal szemben.
    Mint dr. Tóth Sándor rendőrkapitánytól megtudtuk, a legfontosabb változást az jelenti, hogy a lomtalanítás alkalmával, a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) felhívására a közterületre kihelyezett hulladék a lakosság tulajdonából a kihelyezéssel nyomban az FKF tulajdonába kerül. Tehát aki azt a közterületről elveszi, alapesetben lopást követ el, ami értékhatártól függően lehet szabálysértés vagy bűncselekmény. A rendőr megállapítja az eltulajdonított lom értékét, majd ezt követően őrizetbe veszi a lomhuszárt, aki az elkövetkező napokat a Gyorskocsi utcai fogdában tölti, várva a bíróság döntését.
     A lom eltulajdonítása egyéb törvénysértésekkel is együtt járhat. Ha veszélyes hulladékot produkál a társaság, jellemzően úgy, hogy fejszével széthasogatnak egy kirakott öreg hűtőszekrényt, akkor a freon levegőbe bocsátása környezetvédelmi bűncselekményt valósít meg, a fejszével való bontás pedig garázdaságot, mivel az ilyesmi félelmet és megbotránkozást kelthet a lakosságban. Hála az Alkotmánybíróság bölcs döntésének, a közterületen való táborozás, a szabad ég alatt való alvás jelenleg nem ütközik semmilyen jogszabályba, de ha ott italoznak, oda végzik a dolgukat, netán a játszótéren dohányoznak, akkor az már az önkormányzati jogszabályokba ütközik, és az ilyen cselekményekkel szemben a jegyzőnek kell eljárnia.
     A hatékony együttműködés érdekében július 17-én megbeszélést tartott Kovács Péter polgármester, Ancsin László jegyző és a rendőrkapitány, s egyeztették a július utolsó hetében kezdődő lomtalanítás alatt alkalmazandó stratégiát. A rendőrség a lomtalanítás mindenkori helyszínén hat rendőrrel lesz jelen állandóan, és fellépnek bármiféle törvénytelenség ellen. A lakosságtól azt kérik, hogy segítsék a rendőrség munkáját, tartsák szemmel a kihelyezett lomokat, és ha a rendőr a lomisok által eltulajdonított lomok kitevőjét keresi, akkor segítsenek megtalálni.
     A lakosságnak fontos tudni, hogy legyenek nagyon óvatosak és visszafogottak a lomok közötti szemezgetésben, mert ha csak egy kedves könyvet kiemelnek a kirakott lomok közül, ezzel már ők is megvalósítják a szabálysértést. A rendőrök nyilván nem a könyvritkaságokat gyűjtőkre vadásznak, de nem árt az óvatosság...
     Az új jogszabályi környezetet a rendőrség és az önkormányzat első alkalommal a csepeli lomtalanítás során próbálta ki, és a tapasztalatok igen biztatóak. A rendszert nyilván be kell járatni, és hogy milyen bizonyítékokat fogad el a bíróság a lomosok elítélésére, az csak a gyakorlatban derül ki. De szerencsére vége van annak az időnek, amikor a lakosság dühöngve, tehetetlenül nézte a lomlovagok tobzódását, s a rendőr a szelíd figyelmeztetésen túl gyakorlatilag tehetetlen volt velük szemben. Bízunk abban, hogy jól vizsgázik ez az új lomtalanítási rendszer – az önkormányzat és a helyi rendőrség mindenesetre nagyon készül a lomtalanításra. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez