Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657574
   « Vissza

Hogyan történtek meg a változások?

 « Portaszolgálat 
2013. július 18.
 



Válaszol Kovács Péter polgármester


Hatalmas változások zajlottak le a múlt év végén, az idei év elején a kerületi közigazgatásban. Kovács Péter polgármestert arról kérdeztük, véleménye szerint hogyan sikerült megvalósítani ezeket a változásokat.

 

                                      kepfile


     Mint Kovács Péter elmondta, a változások méretére akár az is utalhat, hogy sokkal több zökkenővel járt, mint arra eredetileg számítottak. Az önkormányzat hivatalának létszáma gyakorlatilag megfeleződött, ez a létszámcsökkenés azzal a következménnyel járt, hogy az itt maradt dolgozóknak a korábbinál lényegesen több feladattal kell megbirkóznia. Az önkormányzattól elkerült dolgozók egy kisebb része a kormányhivatalhoz került, többségük a kerületi járási hivatalban dolgozik, melynek része a lakosság által jól ismert és gyakran látogatott okmányiroda.
     A legtöbb zökkenő a járási hivatal felállításával kapcsolatosan adódott. Hogy a volt önkormányzati dolgozók járási hivatali dolgozók lehessenek, ahhoz egy sor tanfolyamon, továbbképzésen részt kellett venniük, és az első időszakban többet ültek az iskolapadban, mint a munkahelyükön. Ebből viszont egyenesen következett, hogy az okmányirodában sokkal hosszabbak voltak a sorok, mint korábban.

kepfile

A rendszeres továbbképzések miatt a XVI. kerületi Okmányirodában az év első felében nagy volt a zsúfoltság

 

Megszűntek az előjogok

     Az okmányirodában további gondot okozott, hogy korábban kialakult egy rendszer, amelynek során a XVI. kerületben lakók bizonyos előnyöket élvezhettek: voltak napok, amikor elsősorban csak kerületieket szolgáltak ki. Az átalakulással viszont az okmányiroda része lett a kormányhivatal nagy rendszerének, ahová lakóhelytől függetlenül bárki fordulhat, s mivel a legközelebbi ilyen okmányiroda pl. Gödöllőn van, nagyon sokan inkább ide jöttek az agglomerációból. Ezt tetézte a dolgozók továbbképzése – de ez a probléma a nyárra már megoldódott, megszűnt a korábbi zsúfoltság.
       A másik jelentős változás az oktatás területén történt. A közoktatás feladatát (sok vita után) az állam átvállalta, az iskolaépületek fenntartásának feladata pedig megmaradt az önkormányzatoknál. Hallatszottak olyan kifogások, hogy az iskolák gyakorlatilag pénz nélkül maradtak, holott ez nem igaz, viszont alaposan meg kell indokolni az intézményvezetőnek, hogy mire és miért akar költeni. A szakmai irányítás a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került, s az oktatáshoz szükséges anyagi forrásokkal is ők látják el az iskolákat – a kerületben az a tapasztalat, hogy a közvetlen kiadásokra kapott pénzt még el sem költötték. Igaz, hogy az igazgatóknak sokkal gondosabban el kell számolniuk a kiadásokkal, s az átvétel során kiderült, hogy nem minden korábban elszámolt kiadás volt feltétlenül indokolt.

Egyenlő feltételekkel

    Az iskolák épületeinek fenntartása és működtetése az önkormányzat feladata lett, s ezt sikerült nagyon hatékonyan megszervezni – sokkal kisebb ráfordítással látják el a feladatot. Minden iskolában van továbbra is gondnok, méghozzá reggeltől este nyolcig – az oktatás délután négyig folyik, ezután az önkormányzat hasznosítja bérbeadás útján az épületeket. A bérbeadás során minden bérlő azonos feltételekkel kaphatja meg az iskolai helyiségeket – megszűnt az a korábbi gyakorlat, hogy a bérlő kilététől függően változott a bérleti díj összege. Most az fizet kevesebbet, aki egyszerre többet bérel. Volt aztán olyan iskola, ahol alig volt tányér és evőeszköz, s ez jelentős fennakadásokat okozott az étkezésben – teljesen érthetetlen, hogy az igazgató miért nem költött ilyesmire, pedig megvoltak hozzá az anyagi lehetőségei.
      Az önkormányzat, mint az iskolaépületek fenntartója nagyon nagy hangsúlyt helyez a takarítás minőségére, a mellékhelyiségek tisztaságára. A lebonyolítás feladatát a Kerületgazda szolgáltató szervezet végzi, és bekérték a tanév vége előtt minden iskolából a szükséges karbantartások listáját – a nyár folyamán nagyszabású felújítások folynak az iskolákban.
     Ősztől további változások várhatóak az iskolákban – szélesebb körben kerül sor a mindennapi testnevelésre, és beindul a hit- és erkölcstan oktatása. Ennek megszervezése az iskolák és az intézményfenntartó feladata, és nem tudni arról, hogy bármi gond lenne a szervezéssel. Az önkormányzat is segítséget nyújt a feladatokhoz – ezért épül műfüves focipálya a Szerb Antal Gimnáziumban és a Szent-Györgyi Albert általános iskolában.
     Szeptembertől a pedagógusoknak délután négy óráig kell foglalkozniuk a gyerekekkel, de ehhez szerencsére hozzákapcsolódik pedagógus életpálya-modell és a béremelés első része – a pedagógusok beláthatják, hogy egy jobb rendszer alakul ki, ami szeptembertől teljes valóságában működik már az iskolákban.

kepfile

Területenkívüliség – a kerületi hivatalnak átadott zöldtetős
épület a polgámesteri hivatal udvaráról nézve.

Sok volt a szóbeszéd

     A változásokkal kapcsolatos kisebb epizód az önkormányzati beruházásokat érintette. A kormányhivatal megalakulásakor a fővárosi önkormányzattól oda kerültek át azok a szakemberek, akik engedélyezték a kerületi beruházásokat, például az útépítéseket. Több hónapba telt, mire az engedélyezési eljárások ismét beindultak, és ez azt okozta, hogy a kerületi út-beruházások kisebb-nagyobb késedelmet szenvedtek. De az átalakulás mértékéhez képest ez valóban apróság, amit helyben szervezéssel sikerült orvosolni.
       Összességében úgy látom, hogy jó irányba mutatnak a változások: rugalmasabb, igazságosabb, hatékonyabb és főleg olcsóbban fenntartható szervezetek jöttek létre – foglalta össze az eddigieket Kovács Péter polgármester. – Az emberek ugyan féltek (megjegyzem: teljes joggal) a változásoktól, de sokkal több mendemonda keringett, mint amit a valóság bizonyított volna. A nyáron mindenki kipihenheti a fáradalmakat, és ősszel újult erővel dolgozhat azon, hogy az új szervezetek még hatékonyabban működjenek.

                                                                                                                                                Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez