Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655176
   « Vissza

Közmeghallgatás Árpádföldön

 « Portaszolgálat 
2013. június 12.
 


Tanulságos problémák kerültek napirendre az árpádföldön megtartott közmeghallgatáson: például hogy az önkormányzat a „zöldjavakat” zöldhulladéknak titulálja, a rendőrök túl elnézőek a motorosokkal szemben, és az is kiderült, hogy semmi nem szab határt a szomszéd békatartásának – és a brekegéstől nem lehet aludni.

kepfile


     Az önkormányzatok részére törvény írja elő a közmeghallgatások ismételt megtartását, s hogy a „meghallgatók” helyileg is közelebb legyenek a lakossághoz, a gyakorlat szerint településrészenként kerül sor ilyen eseményekre. Június 5-én a képviselőtestület Árpádföldre, a Bekecs utcai iskolába látogatott el, hogy meghallgassa az itteni lakosok problémáit. Érdekes módon egyetlen árpádföldi panasz sem hangzott el: valamennyi felszólaló a XVI. kerület egyéb részeiről zarándokolt el problémáival az árpádföldi közmeghallgatásra. A lakossági felszólalók nem is voltak túl sokan, így alig egy óra alatt végére lehetett jutni a felgyülemlett problémáknak.

Elorzott zöldjavak

     Elsőként a helyi LMP egyik közismert személyisége kapott szót, aki az M0-s autópálya által keltett zajt hozta szóba, majd erősen kifogásolta, hogy a kerületi önkormányzat elszállítja a kertekben keletkezett zöldhulladékokat, ahelyett, hogy a helyben történő komposztálást támogatná. Pedig ezzel kizsigerelik a talajt, s ki tudja, hogy az önkormányzat a lakóktól elorzott „zöldjavak” fejében mennyi pénzhez jut. Kovács Péter polgármester válaszában elmondta, hogy az M0-ás autópálya köré a zajvédő falakat pontosan megépítették, ám a növényzet telepítése nem úgy történt, ahogyan azt a terve előírta. Ezt annak idején kifogásolták, a beruházó vizsgálatot ígért, de mostanáig nem történt semmi. A fák időközben megnőttek, s valóban jobban szigetelik a zajt. Az pedig nem igaz, hogy az önkormányzat nem támogatja a komposztálást, a testület a legutóbbi ülésén csoportosított át erre külön forrást. Aki komposztálni akar, az nyugodtan komposztálhat, aki viszont nem komposztál, az elégeti a kerti hulladékot, és ezért fontos, hogy azt az önkormányzat inkább elszállítsa. A felszólaló viszontválaszában felkérte a polgármestert, hogy a továbbiakban zöldhulladék helyett a zöldjavak kifejezést használja, merthogy amit elvisznek, az nem hulladék, hanem biológiai erőforrás – és ha ezt a lakosság előtt hulladéknak nevezik, ezzel beépítik a tudatukba, hogy a komposzt-nyersanyag szemét, ez pedig a tudatformálás szintjén is társadalmi kárt okoz.

Megszelídíthetetlen motorosok

     A következő felszólaló a Szlovák út mellé telepedett Zöldséges üzlet káros hatását elemezte (nem látnak ki a bódéjától a Vízesés utcából), panaszkodott a száguldozó motorosokra, melyeket tán még a rendőrök sem mernek megállítani (legalábbis motorost ellenőrizni még rendőrt nem látott, bezzeg az autósokat vegzálják rendesen), majd aziránt érdeklődött, hogy az önkormányzatnak mi a terve a mátyásföldi repülőtérrel. Kovács Péter ebben a témában érezte elsőként illetékesnek magát (a többi a fővárosra illetve a rendőrhatóságra tartozik), s a repülőtérrel kapcsolatban elmondta, hogy mit NEM szeretne az önkormányzat: például lakóparkot. Ez jelenleg fejlesztési terület, és hogy mire lehet használni, az a jövő titka – és ez a titok függ a megszerezhető pályázati forrásoktól is.
A felszólaló panaszkodott továbbá a kátyús főutakra – az egyik ilyen gödör neki személy szerint 40 ezer forint kárt okozott. A polgármester példát kért, hogy milyen utakra is gondol, mire a panaszos elsorolt néhány olyan utat, ami a főváros kezelésében áll. Itt megint megszűnik a kerületi önkormányzat illetékessége, legfeljebb annyit tehetnek a munkatársak a hivatalban, hogy a kátyút újra és újra bejelentik a főváros illetéses ügyosztályán, és várják, mikor történik meg a javítás. Ezzel a panaszos is egyetértett, mondta, hogy a Mátyás király út egyik jeles kátyújánál másfél hónapja van kitéve a figyelmeztető tábla, de a javítás még nem történt meg.

Órát a piacra

     A hozzászóló dicsérte még a Sashalmi piacot, valamint azt, hogy ott a vasárnapi bolhapiacon bárki eladhatja használt holmiját – ez külföldön is nagy divat, és kiváló dolog, hogy ennek lehetőségét megteremtették itt a kerületben. Ha már a piacról esett szó, felvetette, hogy valahová középre fel kellene állítani egy nagy órát, hogy mindenki lássa, mennyi az idő. Ez az ötlet igen tetszett Kovács Péter polgármesternek, aki nyomban egy kis meteorológiai állomást is álmodott az óra mellé – ez nem túl soká akár meg is valósulhat.

Békamuzsika

     Tipikus szomszédháború került színre a következő felszólalásban. A panaszos szerint a szomszédja mindent elkövet, ami illegális, és mégsem kap segítséget a hivataltól, mert a bejelentéseit zömmel azzal passzolják le, hogy ez polgári peres ügy, menjen bíróságra. Pedig a szomszédban van illegális vállalkozás is, azért is neki kellene perelnie? Vagy ott van például a tó, melyet a szomszéd alkotott, természetesen azt is engedély nélkül (ha egyáltalán kell hozzá engedély). Na de a tó telis de tele van békával, és azok olyan kuruttyolást csapnak, hogy nem lehet attól aludni. Az állattartási szabályok nem vonatkoznak a békatartásra? Egyáltalán hány békát lehet tartani egy portán?
     A felszólalás további részéből kitetszett, hogy a szomszédháború kerítésen túli harcosa sem rest: nagyon ügyesen küldözgeti a feljelentéseket, méghozzá hasonló témákban, ugyanazon hatóságokhoz. Azok meg rendszeresen kiszállnak, megtartják az ellenőrzést, majd mindent rendben találva távoznak. Ugyan mondja már meg a tisztelt polgármester úr, hogy ha tízszer kijöttek ellenőrizni, és minden rendben volt, akkor a tizenegyedik bejelentést miért nem lehet a szemetesbe hajítani? Kovács Péter bajban volt, mert a felvetés tényleg logikusnak tűnt, és valóban érdekes, hogy a szomszédháborúban zsoldosként használják a hivatali apparátus úgy, hogy ráadásul még nem is fizetnek érte. De hát a hivatal, az hivatal. Ha érkezik egy bejelentés, akkor azt iktatják, ügyiratszámot kap, és a meghatározott időn belül intézkedni kell – még akkor is, ha a hivatalnok előre tudja a dolgok végét. Ez így valóban feleslegesnek tűnik, de sokkal nagyobb baj lenne abból, ha egy hivatalnok saját kedve szerint határozhatná meg, hogy milyen ügyekkel szeretne foglalkozni.

Halálos veszély az átjáróban

     Egy aranyos anyuka kislányával a karján lépett a felszólalóknak kirakott mikrofonhoz, és az Imre utcai HÉV állomás veszélyeit ecsetelte. Tudvalévő, hogy itt a gyalogosok útját akadálytalanul keresztezi a HÉV, mégpedig az angolszász közlekedési rend szerint: onnan jön, ahonnan senki nem várja. Ez még néha az elbambultabb helybelieket is meglepi, aki viszont ismeretlen errefelé, annak halálos veszélyt jelent. A múlt évben egy olyan kisfiú halt meg az átjáróban, aki szüleivel alig pár hete költözött a környékre. Tervez-e valamit az önkormányzat a veszély elhárítására. Kovács Péter elmondta, hogy az átjáró üzemeltetője a BKV (illetve most már a BKK, a Budapesti Közlekedési Központ), melynek vezetőjével rövidesen találkozik, és felhívja a figyelmét a problémára. Addig is megritkítják az érkező szerelvény belátását akadályozó sűrű bokrokat.
     Szó esett arról is, hogy mi lesz a lepusztult állapotban lévő volt Cinkotai stranddal. A polgármester elmondta, hogy ezt a területet annak idején a főváros adta el egy magánszemélynek, aki igen jelentős összegű hitelekkel terhelte meg a területet. A tartozás összege jelenleg többszörösen meghaladja a terület értékét, a végrehajtó pedig nem talál a strandra vevőt. A korábbi tulajdonos egykoron jelezte, hogy kutat fúratott, és a feltört artézi vizet palackozná a területen, ezzel az önkormányzat egyet is értett, majd nem lett a dologból semmi. Az önkormányzaté viszont a strand előtti park, melynek felújítása rövidesen várható. Ezzel kapcsolatban Szász József cinkotai képviselő is szót kért, és elmondta, a parkban lévő első világháborús hősi emlékmű felújításának történetét. Ez ugyan a Budapest Galéria tulajdona, de anyagiak híján nem tudták vállalni a felújítást, pedig a szobor talapzata már életveszélyessé vált. Ahhoz viszont hozzájárultak, hogy az önkormányzat végezze el helyettük a felújítást. Kiderült, hogy a szobor talapzata annyira rossz állapotban van, hogy a rendbetétel a tervezett összegnél sokkal többe, kétmillió forintba került – így akkor nem jutott pénz a park rendbetételére, amit most viszont rövidesen pótolnak.
Utolsóként egy fiatalember ballagott ki a mikrofonhoz, és megkérdezte, hogy itt csak közügyekkel foglalkoznak-e, avagy magánügyeket is szóba hozhat. Mondták neki, hogy elmondhat magánügyeket is, ha annak van valamely közérdekű vonatkozása. Az ember megköszönte a tájékoztatást, majd szó nélkül visszaballagott a helyére. Így ért véget az árpádföldi közmeghallgatás.     

                                                                                                                                                 Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez