Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655951
   « Vissza

Sportos névadás az olimpiai iskolában

 « Portaszolgálat 
2013. május 16.
 



     A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola öt évvel ezelőtt, 2008. márciusában csatlakozott az olimpiai iskolák szűk – mindössze 24 fős – táborához. A csatlakozás nagyban köthető a nem sokkal korábban kinevezett új igazgató, Tóth András személyéhez, aki a korábbi munkahelyén, a Hősök fasori Általános Iskolában oroszlánszerepet vállalt abban, hogy az intézmény felvegye az olimpiai bajnok vízilabdázónak, Lemhényi Dezsőnek a nevét. 

kepfile

      Tóth András igazgató a névadó emléklappal


    Tóth András, aki maga is vízipólós múlttal rendelkezik, a szentmihályi iskolában is ott folytatta, ahol a sashalmiban abbahagyta, azaz a kinevezését követően egyből a sportélet szervezésébe fogott. Első lépésként a Csömöri úti épület aulájában létrehozta a Kertvárosi Olimpikonok Emlékcsarnokát, amely azóta is a kerületi sportélet egyik fő bázisa. Ezt követően több sportágnak is teret és helyet biztosított a tornateremben, melynek szintén meglett az eredménye, hisz ma már az iskola korosztályos vívó magyar bajnokkal is rendelkezik. Aztán Rákosszentmihály egykori hírességéről, az olimpiai bajnok Kocsis Ferencről nevezte el a diáksport-egyesületet, melynek tiszteletbeli elnöke egy másik kerületi olimpiai bajnok, a vízipólós dr. Konrád Ferenc lett.
     Az elmúlt öt évben számos híresség megfordult már az iskolában: az első vendég 2008-ban a világbajnok kardvívó, Decsi Tamás volt, a kétszeres olimpikon, Európa-bajnoki bronzérmes gátfutó, Kiss Dániel pedig két osztály tiszteletbeli osztályfőnökségét vállalta el. A kétszeres paralimpiai érmes asztaliteniszező, Majsai Károly is gyakori vendég az iskolában, és a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör is az otthonának tekintheti az épületet. Tóth András igazgató büszkén sorolta, hogy az elmúlt öt évben hány diák volt, aki az iskolában kezdett el sportolni, és ma már valamelyik egyesület színeiben ér el jobbnál jobb eredményeket. A Szent-Györgyi tavaly az olimpiai iskolák versenyében is már az 5. legeredményesebb iskola volt, az intézmény alsó és felső tagozatos épületeinek tornatermi rekonstrukcióját pedig a Magyar Olimpiai Bizottság nemrég egy cégen keresztül egymillió forinttal támogatta.
     Május 7-én újabb ötkarikás mérföldkőhöz érkezett a szentmihályi iskola. Ezen a napon rendezték ugyanis az olimpiai iskolák grundbirkózó versenyét, ám a rendezvényt összekötötték egy ennél sokkal jelentősebb eseménnyel is. Az annalesekből kiderült, hogy nagyjából hatvan évvel ezelőtt az iskola diákja volt az a Csatári József, aki a hetvenes évek magyar birkózásának volt meghatározó alakja. A kétszeres olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes sportoló az elmúlt években rendszeres vendég lett az intézményben. Tóth András javaslata alapján pedig május 7-től a nagyiskola tornatermét Csatári József tornateremnek nevezik. 

kepfile   

     Csatári József élménybeszámolót tart az iskolásoknak 

    Az idén hetven esztendős olimpikon ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna, amit aztán kellőképpen meg is könnyezett. A névadó ünnepségre pedig számtalan vendég is érkezett az iskolába. A fent említett nevek közül Majsai Károly, dr. Konrád Ferenc és Csatári József mellett Novák Dezső olimpiai bajnok labdarúgó, dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Bacsa Péter és Németh Nyiba Sándor olimpikon birkózók, Hóbor Béla egykori nemzetközi röplabda-játékvezető, Ancsin László jegyző, egykori válogatott birkózó, Dienes Anna, a másik kertvárosi olimpiai iskola, a Lemhényi Dezső Általános Iskola igazgatója, Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke, Varga Ferenc sporttörténész, Teszák Sándor karikaturista és Szász József, az önkormányzat szakbizottságának elnöke vett még részt ezen a rendhagyó névadó ünnepségen.
    A sportos nap résztvevői először megkoszorúzták a kertvárosi olimpikonok emlékfalát, majd a vendégek egy-egy osztályba beülve élménybeszámolókat tartottak a diákoknak. Ez alatt az iskola tornatermében három iskola négy grundbirkózó csapata küzdött meg egymással. Ez utóbbi versenyben a Szent-Györgyi rossz házigazdának bizonyult, hisz itthon tartotta az aranyérmet, ez azonban el is várható egy olyan iskolától, melynek tornatermében immár negyedik éve egy birkózó szakosztály működik, és, amely szakosztály ma már csakúgy ontja a tehetségeket. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez