Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28777605
   « Vissza

Riasztó hatású kamerák

 « Rendőrségi hírek 
2013. március 22.
 

kepfile

                                                 Dr. Tóth Sándor, a XVI. kerület rendőrkapitánya

     A Kertvárosban három ütemben történt a térfigyelő-kamerarendszer kiépítése. Először két évvel ezelőtt a Jókai lakótelepen és környékén, különösképpen a Veres Péter úton létesítettek 12 kamerát, amelyet néhány hónap múlva újabb négy eszközzel, a Sashalmi Piacon hárommal, míg a Havashalom parkban eggyel egészítettek ki. A harmadik ütemben pedig, 2012 tavaszán a Centenáriumi lakótelep bekamerázása történt meg. Dr. Tóth Sándor alezredest, kerületi rendőrkapitányt az elmúlt két esztendő tapasztalatairól kérdeztük.
    – Nagyon kedvezőek az eredmények, hisz ahol kamerák működnek, ott gyakorlatilag megszűnt vagy elenyészővé vált a bűnözés. Ez azt bizonyítja, hogy ezeknek az eszközöknek nem annyira a bűnüldözésben, mint inkább a bűnmegelőzésben van fontos szerepük. A Jókai lakótelepen 2011-ben a kamerák megjelenésétől kezdve drasztikusan visszaesett a bűncselekmények száma, és ez a tendencia azóta is tart. Ugyanez a helyzet a Centin is, ahol nem csak a lakótelepen, hanem annak közel egy kilométeres körzetében is lecsökkent bűnözés. Kirívó esetre alig emlékszem, mindössze a Sashalmi Piac közelében, egy buszmegállóban rögzített a kamera egy rablást, melynek a tettesét a felvételek alapján sikerült beazonosítanunk és elfognunk.
     Tóth Sándor alezredes elmondta, hogy 2010 óta nem emelkedett a közterületi bűncselekmények száma a kerületben. Néhány bűncselekménytípusban, mint például a gépkocsi-feltörések és a betöréses lopások terén pedig drasztikus csökkenés figyelhető meg.
     – A kerületben a legjellemzőbb bűncselekménytípus a betöréses lopás, ám ez nem annyira a lakótelepekre, mint inkább a kertvárosi részekre jellemző, mely területek nem kamerázhatók be. Mi ezt azzal tudjuk kompenzálni, hogy megpróbáljuk a személyi erőinket ezekre a területekre koncentrálni, ugyanakkor csak akkor tudunk a betörőkkel szemben eredményesek lenni, ha a lakosság is segít nekünk.
     A szakember szerint a felelőtlen ingatlantulajdonosok sokszor megkönnyítik az elkövetők dolgát. A tárva-nyitva hagyott nyílászárók, a lakásban elől hagyott értékek néha tálcán kínálják az elkövetőknek a lehetőségeket.
    – Az elkövetők mindig a kisebb ellenállás felé mennek, ha egy ajtóval, zárral bíbelődni kell, akkor inkább továbbállnak, és keresnek egy másik ingatlant. Ugyanígy vannak a besurranással is, ha az ajtón belépve azonnal nem találnak valamit, inkább új helyet keresnek maguknak. Akadt olyan besurranó tolvaj, aki egymást követően öt ingatlanba is bement, de csak az utolsó helyről tudott ellopni valamit.
      Tóth Sándor szerint a térfigyelő-kameráknak is nagy szerepe van abban, hogy a Kertváros mind a mai napig a főváros egyik legbiztonságosabb kerületének számít. A statisztikai adatok ugyanis azt bizonyítják, hogy a riasztó tekintetű kameráknak is köszönhetően a legkevesebb bűncselekményt a XVI. kerületben követik el. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez