Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663784
   « Vissza

Mi áll a rezsicsökkentés hátterében?

 « Portaszolgálat 
2013. február 21.
 

Mint az már megszokott, országos jelentőségű ügyekben a XVI. kerület parlamenti képviselőjét, Szatmáry Kristófot kérdezzük, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáraként alapos rálátással bír az országos folyamatokra. Témánk a rezsicsökkentés, ami minden családnál jelentős megtakarításokat eredményez a háztartási költségvetésben.

kepfile

Szatmáry Kristóf államtitkár,
parlamenti képviselő


     – A hazánkban működő közműcégek az utóbbi években egyre jelentősebb haszonnal dolgoztak, s így nálunk fajlagosan drágább lett a villany és a gáz ára, mint Európa számos más országában – kezdte tájékoztatását az államtitkár. Szatmáry Kristóf szerint ez annak a következménye, hogy a szolgáltatók extraprofitot értek el, s ennek egy része el is ment az országból. A kormány úgy döntött, hogy véget kell vetni ennek a folyamatnak, és így januártól 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz, a távhő és a villamos energia ára.
     A rezsicsökkentésre az adott lehetőséget, hogy a távfűtés, a gáz és villamos energia úgynevezett hatósági áras termék, s az árszabályozás kormányszinten történik. A szolgáltatók természetesen nem lettek túlzottan lelkesek attól, hogy a nyereségük egy részéről le kell mondaniuk, s így most szabályos ütközet zajlik a kormány és a szolgáltató cégek között. A fogyasztók arra panaszkodnak, hogy a számlákon jóideje nem lehet eligazodni, s a rezsicsökkentés nyomán kialakuló olcsóbb díjak sem láthatóak, és nem is ellenőrizhetőek.
     A kormány ezt észrevéve módosította a számlaképekre vonatkozó előírásokat. Az egyik legfontosabb változás az eddigiekhez képest, hogy a számlák első oldalán a kibocsátónak színes háttérrel kiemelve fel kell tüntetni azt is, hogy a rezsidíj csökkentésre vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen mennyi az energiafogyasztó megtakarítása az adott elszámolási időszakban, továbbá 2013. január 1. óta. Ennek bevezetését mindenképpen indokolta, hogy a 10 százalékos árcsökkentést az eddigi gyakorlatnak megfelelő havi összesítőkben nem lehetett megfelelően nyomon követni. Ezek után azonban minden fogyasztó a számla kézhezvételekor nyomban láthatja, hogy számára a rezsicsökkentés mennyi megtakarítást is eredményezett az elszámolási időszakban, illetve összességében 2013. január 1-től kezdődően.
     A mostani időszakban megkapott számlákon tehát még nem feltétlenül látszik a tényleges rezsicsökkentés, de pár hónap múlva már a számlákon is jól nyomon követhetőek lesznek a folyamatok. Júliustól pedig újabb rezsicsökkentés következik, ami a tervek szerint egyéb szolgáltatásokra is kiterjed – így várható például a víz- és csatornadíj, vagy a kéményseprés díjának csökkenése. A kormány célja az, hogy a magyar embereket sikerüljön az Európában is kiemelkedősen magas rezsiköltségektől megszabadítani.

A KORMÁNY REZSICSÖKKENTÉSI MEGBÍZOTTJA Németh Szilárd csepeli polgármester lett, s az általa vezetett szervezetnek kell ellenőriznie, hogy a szolgáltató cégek valóban a rendeletnek megfelelően hajtották-e végre a rezsicsökkentést. Az egyszerű fogyasztónak természetesen eléggé nehéz lehet egyéni panaszával eljutni a várhatóan túlterhelt ellenőrző szervezethez, ezért Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere fontos bejelentést tett az egyik legutóbbi polgármesteri interjúban (amely megtalálható a www.helyihirek.hu honlapon). Ezek szerint a XVI. kerület lakosainak rezsicsökkentéssel kapcsolatos panaszait a XVI. kerület Polgármesteri Hivatalban fogadják, s a polgármester gondoskodik arról, hogy ezek az ügyek eljussanak a kormány rezsicsökkentési megbízottjához.
További információ, hogy a kormány előírásainak és az energiahivatal megkötéseinek megfelelő számlák legkorábban március-áprilisra készülhetnek el, ugyanis a szolgáltatóknak nem csupán a számla szerkezetét, hanem a formáját és még a borítékot is meg kell változtatni, és ehhez idő kell. A dolog lényege, hogy a számlán a fogyasztónak színessel kiemelve látnia kell, hogy mennyivel kevesebbet kell az adott hónapban fizetnie, és 2013. januártól összesítve  mennyi megtakarítást hozott számára a kormány rezsicsökkentési intézkedése.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez