Helyi Hírek - Független folyóirat   2018.05.28. hétfő
Emil, Csanád
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 10580085
   « Vissza

62 éve szabadult fel Rákoshegy

 « XVII.-X. kerületi hírek 
2007. január 15.
 
Valószínűleg hazánk egyetlen települése Rákoshegy, ahonnan a második világháború végén nem a szovjet csapatok, hanem magyar ellenállók űzték el a nyilas és náci erőket. Ez a tény nem illett a szocreál történelemfelfogás képébe, ezért majd fél évszázadig agyonhallgatták a tényeket, először 1988-ban emlékezhettek meg a túlélők az eseményekről. 2006. december 20-án a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) XVII. kerületi szervezete, a Táncsics Mihály Egyetemi Ellenállási Zászlóalj és a Rákoshegyi Ellenállási Csoport szervezésében a rákoshegyi Gottfried-ház (mely 1944-ben a nyilas központ volt) falán lévő emléktáblát koszorúzták.
A koszorúzáson részt vett dr. Göncz Árpád, nyugalmazott köztársasági elnök (aki a Táncsics Zászlóalj tagjaként részt vett, és meg is sebesült az 1944. karácsonyi eseményekben), Alexa György országgyűlési képviselő, Szekeres István, a MEASZ országos alelnöke, Döme Piroska, a Pestkörnyéki Ellenállási Csoport vezetője, a kerületi MSZP, Munkáspárt és SZDSZ képviselői.
A hagyományokhoz híven a résztvevők ezután a Rákoshegyi Közösségi Házban tartottak fogadást. Rajos Sándor, a MEASZ XVII. kerületi szervezetének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd Alexa György kapott szót, aki hangsúlyozta, mindig fontosnak tartotta a megemlékezést a rendkívüli idők rendkívüli tetteire. Sajnos napjainkban is tapasztalhatók olyan jelenségek, amelyek időszerűvé teszik a fasizmussal szembeni kiállást. Fogynak azok, akik személyesen részt vettek az ellenállásban – Rákoshegyi Ellenállási Csoportnak már csak egyetlen tagja él –, akik személyesen megélték, milyen borzalmat jelent a nácizmus. Göncz Árpád felidézte a 62 évvel ezelőtti napok eseményeit, és hangsúlyozta, sebesülése ellenére szép emlékként gondol a történtekre, amelyeknek szimbolikus jelentősége volt azzal, hogy Rákoshegy az egyetlen magyarországi település, amit nem a szovjet hadsereg, hanem magyar alakulatok szabadítottak föl. Hanti Vilmos – a MEASZ időközben megérkező elnöke – kijelentette, nem szabad hátradőlni, és pihenni a babérokon, az antifasizmus nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, hanem humanista vállalás. Dr. Tóth Sándor nyugalmazott ezredes a hadtörténész nézőpontjából ismertette az eseményeket, kiemelve, hogy a sikeres akciónak szerepe volt a németek által Budapest köré vont Attila-vonal gyors áttörésében. Dudás
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Apro-link.jpg
preload preload
Ide kattintva megtekinthető
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
Legutóbbi lapszámunk - 2018. május 16.
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Credo Együttes
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez