Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662739
   « Vissza

Csömöri csatangoló

 « Cikkek és hírek 
2012. október 19.
 

Vannak illatok, fények és érzések, amelyeket az ember magával hoz a gyerekkorából, s melyek meghatározzák egy helyhez kötődő emlékeit. Nekem ilyen Csömör. Még egészen kicsi voltam, amikor dédnagymamámhoz jöttünk hétvégenként látogatóba. Emlékszem az „Ulicskára”, Csömör, semmi máshoz nem hasonlítható kanyargós kis sétálóutcájára, amely a HÉV állomáson keresztül egészen a domboldalig vezet, vagy a Bulgárkertre, ahol sokat sétáltam, vagy csak úgy feküdtem a fűben, és néztem a kék égen sétáló bárányfelhőket. Még ma is érzem a bodza édes illatát, a bársonyos fű érintését, hallom a patak suttogó csobogását… Szerencsére ezek a helyek ma is „élnek”, megvannak még, dédszüleink megőrizték nekünk.

kepfile

   Október 7-én kétszáznegyvennégy túrázó érkezett Csömörre, hogy a 10 és 25 km-es körsétán végigjárhassák a falu különleges helyeit. Mert látnivaló akad bőven Csömörön. A túra a sportcsarnoktól indult, s a több mint négyhektáros horgásztó mellett elhaladva a Tatárdombra kapaszkodtak fel a kirándulók. A részben mesterséges dombot még a tatár csapatok építették a török korban. Ez a terület a Gödöllői-dombság első látványos, 155 méter magas pontja. A dombról a Bócsi kastély után a tó melletti ősláp, legelő és kis tó természetvédelmi terület mellett haladt el a túraútvonal. Ez a terület Csömör rendkívül értékes, közel 30 hektáros lápos területe 1977 óta áll védelem alatt különleges növény- és állatfajainak köszönhetően, melyek közül a leglátványosabbak a késő tavasszal nyíló orchideák.

    Akik a hosszabb sétára vállalkoztak, megtekinthették a Haranglábat, amely valamikor a napszámosok „órájaként” is működött, s harangja most is megszólal minden vasárnap délben, az ottani lelkes lakóknak köszönhetően. Csömör felső részéhez érve a túrázók a teljes budapesti panorámában gyönyörködhettek, majd Mogyoródra, a Szent László kilátóba látogattak el.

   Visszatérve Csömörre a forrásvölgyet és patakmedret elhagyva, kanyargós, vadregényes ösvényen haladtak tovább a régi csömöri strandig. Ez a rész egykor a falu legromantikusabb helyének számított, táncmulatságok, sakk- és kártyapartik színtere volt egészen 1963-ig, amikor egy áradás elvitte a gátat. Egy tisztást elhagyva az ófalu „grundja”, az árnyas fáival, rejtettségével ma is a csömöriek egyik kedvenc pihenőhelye, a Bulgárkert következett, majd a Kálvária hegy, amely sűrű akácerdeivel, változatos formáival, a község leglátványosabb tája. Ide települt az Árpád-kori Csömör, s jelenleg is zarándokhely. A túraszakasz vége felé a kelet budapesti agglomeráció leghosszabb, mintegy 300 méteres szánkópályáját elhagyva Csömör „sikátor” szerű utcáin haladva az Ulicska nevű gyalogos utcán sétáltak vissza a csömöri tó irányába a túrázók.

    A tónál a szervezők zsíros kenyérrel és gyümölccsel várták a beérkezőket.

   A túrát a Teljesítménytúrázók Társasága hirdette meg, a túrázókról pedig a Csömöri Önkormányzat, a Csömöri Sportés Szabadidő Szervező Non-profit Kft, valamint a csömöri nordic walking csapat gondoskodott.

    A programon résztvevő kétszáznegyvennégy túrázó közül alig több mint százan voltak csömöriek, a többiek az ország különböző pontjairól, a közeli településekről, illetve távolabbi helyekről, például Százhalombattáról, Budaörsről, vagy éppen Győrből jöttek. A túrázók között a legfiatalabb öt éves, a legidősebb hetvenkét éves volt.

    Ha valaki még nem járt Csömörön, vagy csak nem ismeri a fenti helyeket, érdemes ellátogatnia a faluba, kellemes kirándulás és családi program lehet egy szép őszi napon.

                                                                                                                        Miklós Daniella – Biró Attila

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez