Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28755648
   « Vissza

Kitüntetések Zugló ünnepén

 « Portaszolgálat 
2012. október 19.
 

kepfile

    Zugló életében minden esztendőben október 1. – illetve az akörüli napok – jelentik az év legfontosabb eseményét. 1935- ben pontosan ezen a napon alakult meg a főváros legújabb helyhatósága. Zugló a rendszerváltás óta ünnepli önállóságának megalakulását, és idén már a 77. évfordulóra került sor. Az elmúlt esztendőkben a Zuglói Napok már egy komoly ünnepségsorozattá fejlődött. Az egyhetesre duzzadt programsorozatot kiállítások, konferenciák, könyvbemutatók teszik színessé. A kerület vezetői minden esztendőben meghívják a testvérvárosok küldöttségeit is.

    Tavaly óta azonban két változás is megfigyelhető a programban: egyrészt már hivatalosan is díszpolgári címmel jutalmazzák azokat a kerületi polgárokat, akik a közösség szerint erre leginkább rászolgáltak, másrészt a tavalyi ünnepség óta hagyománnyá vált, hogy Zugló egy partnertelepüléssel testvérvárosi együttműködést ír alá ezen az ünnepségen. Tavaly Csíkcsicsó, idén pedig a bolgár Veliko Tarnovo volt a Zuglói Napok díszvendége. Ez utóbbi településsel a testvérvárosi együttműködés aláírását Zugló bolgárkertész hagyományai indokolták. A témával kapcsolatban egyébként egy kiállítást is rendeztek a Lipták Villában.

    A Zuglói Napok legjelentősebb eseményére, a díjátadó ünnepségre október 3-án került sor a Columbus utcai Zeneházban. A rendezvényen dr. Papcsák Ferenc   polgármester, Rozgonyi Zoltán és dr. Ferdinandy István alpolgármesterekkel közösen elismeréseket, jutalmakat adott át. Elsőként az idén évfordulójukat ünneplő intézmények számára adták át a Jubileumi Emlékérmeket. Ilyen elismerést kapott a 125 esztendős a Rákosfalvi Szent István Király Plébánia, a 140 esztendős Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola, a 30 éves Tündérkert Óvoda, a 60 éves Ringató Bölcsőde, a 110 éves Szent István Gimnázium, a 25 éves Németh Imre Általános Iskola és a 40 éves Móra Ferenc Általános Iskola.

    Zugló Sportjáért Emlékserleget Joó Abigél cselgáncsozó, Szongoth Gábor jégkorongedző, Martinek János, a Zuglói Sportközpont igazgatója, a BVSC vízilabdacsapatának olimpikon tagjai (Csabai Dóra, Tóth Ildikó és Kisteleki Hanna) és a Szent István Gimnázium testnevelő munkaközössége vehették át.

     Zugló Közbiztonságáért Díjjal jutalmazták dr. Farkas László rendőr főhadnagyot, Sütő László rendőr zászlóst, Ladányiné Tóth Zsuzsanna rendőr főtörzszászlóst, Tóth Árpád tűzoltó főtörzszászlóst, Kaposi István polgárőrt és Liszka Rudolf kerületőrt.

    A korábban a díszpolgári címet helyettesítő Zuglóért Emlékérmet adományoztak dr. Sáfrán Erzsébetnek, a Polgármesteri Hivatal korábbi aljegyzőjének, az MTK vívószakosztályának, a Zuglói Egyesített Bölcsődéknek, Tóthné Nagy Katalin óvodapedagógusnak és Litkai Ferencnének, a dr. Mező Ferenc Általános Iskola igazgatónőjének.

     Zugló legrangosabb elismerését, a Zugló Díszpolgára kitüntetést 2012-ben elsősorban az olimpián kimagaslóan teljesítő sportolók kapták. Szabó Gabriella, Kökény Roland és Berki Krisztián az olimpiai bajnoki címe mellé a kerület elismerését is kiérdemelte. Rajtuk kívül még Dánandrássy Katalin tanító és Nagy Anna színművész vehették át ezt az elismerést. (teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez