Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28815294
   « Vissza

„Iránytű a beszédproblémás gyermekek intézményi nevelésének útvesztőjében”

 « Cikkek és hírek 
2012. október 19.
 

kepfile

Gyakorlati tanácsok hangzottak el vezetőknek, pedagógusoknak és szülőknek Erősné Brunner Katalintól a Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató központ új igazgatónőjétől 2012. szeptember 25-én a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és EGYMI Beszédjavító Általános Iskolai Tagintézményében, ahol sok éves múltra visszatekintő logopédiai osztályok működnek.

       Erősné Brunner Katalin tartott hasznos tájékoztatást az általa vezetett intézményről.

    A jelen lévő kerületi intézményvezetők, logopédusok, óvodapedagógusok, tanítók és fejlesztőpedagógusok sokrétű felvilágosítást kaphattak a Bizottságban folyó diagnosztikus munkáról és a vizsgálatra való jelentkezés módjáról, s így naprakész információkkal térhettek vissza intézményeikbe az érdeklődő kollegák, ahol alkalmazhatják az itt elhangzottakat a szülőkkel és a gyermekekkel való foglalkozások során.

      A beszéd- és nyelvi probléma minél korábbi felismerése és kezelése érdekében elengedhetetlen a szülő és a gyermekkel foglalkozó pedagógusok hatékony együttműködése, ahhoz hogy a tanuló majdan sikeres és kiegyensúlyozott legyen az iskolában, s képességei szerint tudjon teljesíteni.

    A sajátos nevelési igény meglétének vizsgálata a szülő vagy a gyermekkel foglalkozó logopédus, illetve pedagógus kezdeményezésére indulhat. A szülő
írásos egyetértése mindenképpen szükséges. A logopédustól rövid szakmai jellemzést kérnek a szakértői bizottság tagjai, melyben leírja a gyermekkel eddig folytatott terápiás munkájának történetét, eredményét és az esetleges javaslatát a gyermek jövőbeli intézményi elhelyezéséről.

     A BOSZRB honlapján (www. beszedvizsgalo. hu) megtalálható a „Letölthető dokumentumok” alcím alatt a Szakértői vélemény iránti kérelem, melyet postán vagy e-mailben is el lehet juttatni a Bizottsághoz. A gyermek legoptimálisabb iskolatípusának kiválasztását legkésőbb az utolsó óvodai évének legelején át kell gondolni, s már ősszel érdemes bejelentkezni a vizsgálatra a szülőknek.

      A bizottság szakemberei az ország egész területéről 2 és fél éves kortól a tankötelezettség felső határáig, nappali tagozatra járó gyermekeket/tanulókat komplex vizsgálatban, szükség szerinti tanácsadásban, korai fejlesztésben részesítik. Fogadják mindazokat, akik valamilyen beszédproblémával küzdenek, fejlődésük nem megnyugtató, tehát jellemző lehet rájuk, valamely tünet:
• beszéd- és nyelvfejlődés zavarai
• az artikuláció zavarai
• a beszéd folyamatosságának zavarai
• a hangadás rendellenességei
• az olvasás- és írásteljesítmény zavarai.

     Komplex vizsgálataik (orvosi, pedagógia, pszichológiai, logopédiai) során felmérik a gyermek képességeit, beszédállapotát, majd javaslatot tesznek a logopédiai fejlesztésre, a különleges gondozás keretében történő ellátásra, logopédiai csoportba történő elhelyezésre vagy logopédiai osztályba történő beiskolázásra.

     Kerületünkben a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és EGYMI Beszédjavító Általános Iskolai Tagintézményben (Szent Imre utca 115.) biztosított mindazon szakértői javaslattal ellátott gyermekek intenzív logopédiai szakellátása, speciális, differenciált tanórai – egyéni szükségleteknek megfelelően kiscsoportos – fejlesztése, akiknél a komplex logopédiai módszerek alkalmazása szükséges az általános iskolában való eredményes továbbhaladásához.

     A beszédhibák javításán, a beszédmegértés és beszédészlelés fejlesztésen kívül a nyelvi, kommunikációs zavarok korrekciójára, a diszlexia, a diszgráfia, a diszkalkulia megelőzésére és reedukációjára, valamint a változatos mozgásfejlesztésre is nagy gondot fordítanak a logopédiai osztályokban.

       A 19 év tapasztalata szerint az innen kikerülő diákok eredményes felzárkózás után sikeresen illeszkednek be és folytatják tanulmányaikat a körzetes általános iskolájukban.

        A közel 30 fős hallgatóság örömmel és jóérzéssel nyugtázta azt a tényt, hogy a kerület szakembereinek igen jó a szakmai megítélése s így véleményük nagyban elősegíti a rájuk bízott gyermekek további sorsának a szakértői vizsgálatok alapján való – eredményes és célszerű – ellátását a Szent Imre utcában.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez