Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28775023
   « Vissza

Szatmáry Kristóf lett a Fidesz választókerületi elnöke

 « Portaszolgálat 
2012. július 11.
 

Június 23-án jelentették be nyilvánosan, hogy Szatmáry Kristóf lett a Fidesz választókerületi elnöke a XVI. kerületet is magában foglaló parlamenti képviselői körzetben. Erről kérdeztük Szatmáry Kristófot, aki jelenleg is a Fidesz parlamenti képviselője.

kepfile


       – Milyen szerepet tölt be a választókerületi elnök a helyi politikai életben?
    – A Fidesz ígéretének megfelelően, kormányra kerülését követően első intézkedései között 2010-ben csökkentette az önkormányzati képviselők számát, majd az új, országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénnyel az országgyűlési képviselők számát is. Ennek megfelelően a 2014-ben esedékes választások után 199 országgyűlési képviselő fog helyet foglalni a Parlamentben, a jelenlegi 386 fő helyett.  A politikai elit számának csökkentésével jelentős kiadásokat takarít meg az állam.  Az új szabályozás új, bővülő választókerületeket hívott életre. A Fidesz választókerületi rendszere ennek szellemében, az új struktúrát követve jött létre. A választókerületi elnök egyik legfontosabb feladata lesz a választási kampányra való felkészülés, a kampánymunka összehangolása a választókerülethez tartozó településrészek között. A helyi és országos politikai munka egyeztetése is a feladataink közé tartozik annak érdekében, hogy a választókörzetben élő polgárok akarata továbbra is megjelenjen az országgyűlésben.
      – A parlamenti képviselők számának jelentős csökkentésével hogyan változott a körzethatár korábban egy képviselői körzetnek számító XVI. kerületben?
      – Az új rendszerben a XVI. kerület önmagában nem elég nagy ahhoz, hogy önálló körzetet alkosson, ezért szükséges volt a körzethatár bővítése. Az újonnan létrejött 13. sz. országgyűlési egyéni választókerület magában foglalja a XVI. kerületet teljes egészében, továbbá Zugló kisebb részét a Csömöri út, Vezér út, Mogyoródi út, Nagy Lajos király útja, Fogarasi út által határolt területtel. Társadalomtörténeti, településszerkezeti és földrajzi szempontok alapján a XVI. kerületi részekhez leginkább Zugló áll legközelebb, ez indokolta a két kerülethez tartozó részek összekapcsolását az új választókerületben. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindkét kerülethez több szálon kötődöm, ezért a választókerületi elnökség számomra nemcsak munkát, hanem megtiszteltetést, és fokozott motivációt is jelent.
      – Milyen munkamegosztást tervez Kovács Péter polgármesterrel? Korábban milyen volt az együttműködés?
     – Kovács Péter polgármestert mintegy 20 éve ismerem, és elmondhatom, hogy mindvégig jó kapcsolatot ápoltunk és ápolunk mind a mai napig egymással. Önkormányzati képviselőként több közös előterjesztést jegyeztünk, sikeres kerületi fejlesztésekben tudtunk együttműködni, többek között az uszodafejlesztés, közútfejlesztések, illetve piacfejlesztés terén is. Kovács Péter polgármesterként mindig is a helyi közösség érdekeit tartotta szem előtt, amelyekért elismerésre méltó munkát végzett az elmúlt években. Biztos vagyok benne, hogy az eddigi kiváló együttműködésünk tovább folytatódik, és újabb sikereket eredményez a kerület fejlődésének érdekében.
      – Választókerületi elnökként beleszólása lett a zuglói önkormányzati ügyekbe, így a leendő polgármester-jelölt kiválasztásába is. Milyen kapcsolata van a zuglói Fidesz-szervezettel, és kikérik-e a véleményét a zuglói helyi ügyekben?
     – Mivel én a XVI. kerületi Fidesz-szervezetnek vagyok a tagja, a zuglói szervezet ügyeibe nem kívánok közvetlenül beleszólni. Természetesen, amennyiben az ottani szervezet – amelynek tagjaival egyébként jó kapcsolatban vagyok – megkeres, véleményemet kikéri, bármely kérdésben rendelkezésükre állok, és a támogatásomat is élvezni fogják. Ezt nemcsak, mint Fidesz-tag ígérhetem meg, hanem mint „született” zuglói is, hisz abban a kerületben nőttem fel, ezért a XVI. kerület mellett Zugló ügyeit is szívemen viselem.
      – A helyi lakosok hogyan tudják elérni a választókerületi elnököt, kihez fordulhatnak gondjaikkal?
     – A választókerületi elnök munkájának hatékony segítése, a feladatok megfelelő koordinálása érdekében döntöttünk a képviselői titkárság felállításáról, ahová a lakosság közvetlenül fordulhat gondjaival, javaslataival. Ennek vezetői feladatait Szász József önkormányzati képviselő látja el, a titkárság nyár végén kezdi meg működését. Nemcsak várjuk, hanem el is várjuk, hogy a helyi lakosok felvetéseikkel, javaslataikkal megkeressenek minket. Mert csak így vihetjük sikerre közös ügyeinket mind helyi, mind országos szinten.
      – Államtitkárként a kormányzati munka aktív részese. Melyek azok a főbb prioritások, közeljövőben tervezett intézkedések, amelyek akár a választókerületében élő emberek mindennapjait is érinthetik?
      – A munka világa az egyik legfontosabb terület, amelyre oda kell figyelnünk az elkövetkező időkben. A Kormány a munkahelyek megteremtése mellett a munkahelyek megőrzésére is nagy hangsúlyt kíván helyezni. A bérből és fizetésből élők számára a stabil munkahely a kiszámítható, előre tervezhető jövőkép egyik alapja, mely nélkül nem teremthetünk egészséges, gyarapodó társadalmat. Ennek jegyében jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök úr egy 300 milliárd forint értékű, a munka világát érintő tehercsökkentő csomagot.
      A program lényege a munkáltatók közterheinek mérséklése, mely elsősorban a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a képzettséget nem igénylő fizikai dolgozók bérköltségeinek enyhítését célozza, felére csökkentve esetükben a munkáltatói járulékot. A kisgyermekes édesanyák munkavállalásának megkönnyítése érdekében a gyesről és gyedről visszatérő munkavállalók után az első két évben nem kell járulékot fizetni, a harmadik évtől pedig a jelenleginek csak felét. Csökkenteni kívánjuk a kisvállalatok kötelezettségeit is egy új, kisebb terhet jelentő „kisvállalati” adó bevezetésével, mely adónem a 25 fős vagy az alatti vállalkozásokat érinti. Ezek a lépések biztosítják, hogy az érintettek a kerületben, de természetesen országszerte is, biztos munkahelyeket tudhassanak maguk mögött.

kepfile

Egy téli kép a nyárban: a Sashalmi piac első ütemének ünnepélyes átadása 2010 decemberében, a szalagot együtt vágja Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf, akkor még sashalmi önkormányzati képviselőként. A polgármesterrel kialakult kiváló együttműködés várhatóan újabb sikereket eredményez a kerület fejlődésének érdekében

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez