Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654407
   « Vissza

Sikeres félévet zár az Erzsébetligeti Színház

 « Portaszolgálat 
2012. június 14.
 


      Reménytelen vállalkozás a Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház elmúlt fél éves programjait felsorolni, mégis megkíséreljük felidézni azokat az emlékezetes eseményeket, amelyek kiemelt jelentőségűek kerületünk életében.
     A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a kerület „nyitott könyvespolcát” kitártuk a kertváros lakói előtt. A népszerű Ligeti Könyves Kuckó mára már önálló életet él, teljes nyitvatartási időben biztosítja látogatóinknak térítés- és adminisztráció mentesen az olvasás örömét. Ez idáig 3700 könyv regisztráció történt. A sikeres programot követendő mintának tekintik a környező kerületek is.
     A hosszú, hideg téli estéken feltöltődhettek azok, akik jegyet váltottak: a Budapest Bár, Kepes András, a Jazz Liget, Budapest Jazz Orchestra – Bereczky Zoltán produkciókra. A belvárosban nagy sikerrel futó előadásokat, kiállításokat helyben láthatták a kertvárosi polgárok, így például a Gyógyír északi szélre vagy a Stand Up sorozatot, Szipál Martin fotóművész kiállítását, sőt előadását, a magyar Fiatal Tervező Grafikusok legjobbjainak munkáit, amelyek a Berlini Biannálét követően érkeztek a XVI. kerületbe.
     Március elején az I. Kertvárosi Iskolaválasztó alkalmával a szülők és a gyerekek átfogó képet kaptak a kerületi oktatási intézmények sokszínűségéről. A nagy sikerre való tekintettel a program folytatódik, a II. Kertvárosi Iskolaválasztó 2013. január 26-án lesz.
     A tavasz a tehetségek jegyében telt: I. Kertvárosi Tehetségkutató verseny, minden várakozást felülmúló résztvevői létszámmal, magas színvonalú produkciókkal, szakmai zsűri és nagyszámú közönség előtt zajlott. Az Önkormányzat támogatásával a fődíjasok és lelkes kísérőikből álló  kulturális delegáció utazott Prágába, ahol a nemzetközi fesztivál minden létező kategóriájában elnyerték a fődíjat. A mi gyerekeink, a mi tehetségeink, a mi jövőnk. Legyen ez közös büszkeségünk! Várakozással készüljünk a következőre!
   Az ArtFest, mint a Corvin Művelődési Ház saját amatőr alkotói pályázata országos ismertségnek és elismertségnek örvend. Ötödik alakalommal, egyre erősödő mezőnnyel, fantasztikus alkotásokkal rendezték meg a hagyományos tárlatot, a legjobbak munkáival pedig önálló kiállításokon találkozhatnak.
     Az I. Kertvárosi Vasútmodell kiállítás látogatói, kicsik és nagyok három napon át töltötték meg a színház termeit és folyosóit. A játékos, tematikus kiállítások sora a jövő évadban is folytatódik; október első hétvégéjén a LEGO játék szerelmeseit várják a szervezők.
     Májusban a családé volt a főszerep. Családi majálissal indult a hónap, ahol a színes színpadi programok mellett 13 olyan aktivitást találhattak a gyerekek a ligetben, ahol tartalmasan és ingyenesen szórakozhattak. A rendezvény színvonalának híre már a környező településekről is nagy létszámú látogatót vonzott. Folytatódott a hónap a Születés hetének rendezvényeivel, majd az év talán legmeghittebb ünnepével, a Szeretet és Hűség napjával, ahol 40 kerületi, jubileumi házassági évfordulóját ünneplő házaspár erősítette meg esküjét Kovács Péter polgármester úr jelenlé­té­ben. A gyereknap fergeteges kavalkádjával és sok-sok ingyenes programmal zárt a hónap.
     A Corvin Művelődési Ház célja nemcsak bekapcsolódni az országos kulturális vérkeringésbe, hiszen mára ez már tény, hanem a nemzetközi színtérré is válni. A Ház élő kapcsolataival ez is valósággá válik.  Igazi világsztárt láthattunk Kobayashi Ken Ichiro mester személyében áprilisban, ezt követően májusban nyolc olasz képzőművész és Botz Yvette tanítványainak közös kiállítását nyitották meg. A Nemzetközi Duna Karnevál távoli országokból érkező művészei a napokban mérik össze tudásukat az Erzsébetligeti Színház nemzetközi színpadán, majd június közepén az V. Nemzetközi Chopin Fesztiválnak ad otthont az intézmény.

     A színház előcsarnokába lépve két hatalmas felirattal találkozhat a látogató. Az egyik a Corvin 16 közösségi, kulturális és sporttevékenységek megvalósítása című programsorozat, mely projektnek köszönhetően az elmúlt egy évben 6 kerületi oktatási intézménnyel együttműködve 25 tanfolyam,  10  ifjúsági verseny és egy folytatásra érdemes tehetségkutató program indult el. 

kepfile

Szipál Martin világhírű fotóművész teltház előtt tartott előadást fotózási technikájáról a Gyere inkább mihozzánk programsorozatának keretében. Az előadás ( előzetes regisztrációt követően) ingyenes volt


     A másik tábla hirdeti: a „Gyere inkább mihozzánk” programsorozatot. Ez a projekt két éven keresztül kistérségi viszonylatban kínál ingyenes programokat a kerületi és környékbeli érdeklődőknek, fiataloknak. Beavató és rendhagyó színházi előadások, filmklub, drámapedagógia, tánc- és viselkedéstréning, hátrányos helyzetűek és sérültek integrációját segítő művészeti foglalkozások, változatos kulturális események és programok szórakoztató formában, élményszerűen kívánják segíteni a fiatalokat a társadalmi integráció folyamatában.
      Mindkét projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
    A bőséges és változatos programkínálat mellett, kerületünk iskolái is a színházteremben tartották iskolanapjaikat, szalagavatóikat. Az intézmény 24 tanfolyamnak biztosít otthont, akik szintén a nagyszínpadon mutatták meg az érdeklődőknek, mit is tanultak az év során.
     A szervezők a következő évadra sem ígérnek kevesebbet, mint, hogy az Erzsébetligeti Színház „Több, mint helyszín!”, ezért is üzenik mindenkinek „Gyere inkább mihozzánk!”
Kell ennél több?

wwww.kulturliget.hu
facebook.com/erzsebetligetiszinhaz

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez