Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28753423
   « Vissza

Megnyílt a strand Mátyásföldön

 « Portaszolgálat 
2012. június 13.
 

kepfile

Az új mátyásföldi strand az uszoda mögött, az Újszász út mentén. Az élménymedence 120 cm mélységű és 28 fokos, a gyermekmedence 50 cm mély és 30 fokos, a bébimedence 20 cm-es és szintén 30 fokos, míg az ülő medence 100 cm-es és 34 fokos


    Nehéz volt „kisakkoznia” az önkormányzat vezetésének, hogy az új mátyásföldi strandot mikor adja át a nagyközönségnek. Hiába halogatták a megnyitót – a hűvösnek ígérkező Pünkösd helyett egy héttel később adták át a létesítményt – az időjárás kibabrált a szervezőkkel. Június 2-án ugyanis még a pünkösdi hétvégénél is hűvösebb volt. Szerencsére az aktuális hidegfront egy nap alatt átviharzott az ország felett, így másnap már késő tavaszi melegnek örvendhettek a strandolni vágyók. Ez azért is fontos, mert az újonnan átadott létesítményt az első hétvégén az önkormányzat jóvoltából ingyen használhatták a résztvevők. Nos, június 2-án még csak a legbátrabbak – alig néhány ember – élt ezzel a lehetőséggel, de a vasárnapi napsütésben már 250 fő strandolt az Erzsébet-ligetben.
     – Mindenképpen elmondható, hogy fővárosi szinten ismét egy példaértékű beruházásnak lehetünk a részesei – mondta Rátonyi Gábor, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető (önkormányzati tulajdonban lévő) Kft. igazgatója. – Számunkra pedig megtisztelő feladat, hogy az önkormányzat ránk bízta ennek a létesítménynek a működtetését. Így már a két uszoda, a sportpályák, az atlétikai centrum és a műfüves focipálya mellett egy strandot is üzemeltethetünk. Gyakorlatilag már csak egy sportcsarnok hiányzik, de reméljük, hamarosan ez az igény is teljesül majd.
     Az új strand az önkormányzat beruházásában rekordidő alatt készült el. Az első őszi kapavágást követően, alig néhány hónap kellett csak a strand kialakításához. A medencék környezete is megszépült: köré virágokat, növényeket ültettek, és a kertet is újrafüvesítették.  A strandhangulatot és a komfortérzetet csak fokozza, hogy a látogatók napozóágyat és napernyőt is bérelhetnek.
     – Mivel az uszodai öltözők kapacitása kicsinek bizonyult még egy létesítményhez, a kertben egy nyári öltözőt alakítottunk ki. Ez persze, nem volt egyszerű, mert csak úgy kaptunk rá engedélyt, ha az ideiglenes létesítményben is biztosítunk tusolási és vécézési lehetőségeket. Ez pedig megnövelte a költségeket.

kepfile
   

       Az új strand mindennap (hétvégén is) reggel 9-től este 7-ig tart nyitva. Az élménymedence 120 cm mélységű és 28 fokos, a gyermekmedence 50 cm mély és 30 fokos, a bébimedence 20 cm-es és szintén 30 fokos, míg az ülő medence 100 cm-es és 34 fokos. Az élményelemek úgy lettek beállítva, hogy egy óra alatt mindent ki lehessen próbálni. Az elemek pontos működési rendjéről hamarosan egy tájékoztatót is kihelyeznek majd. A vendégek a medencék használata mellett a gyermekjátszóteret, a strandröplabda-, és kézilabda-pályákat, a tollaslabda-pályát és pingpongasztalokat is szabadon használhatják.
     – Az árak kialakításakor több dologra is figyelnünk kellett. Egyrészt a saját üzleti tervünkre, másrészt a többi hasonló fővárosi létesítmény áraira, illetve a vendégek pénztárcájára is. Ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével, úgy gondolom, hogy az erzsébetligeti strand ára budapesti szinten a középkategóriába tartozik. Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy, aki strandbelépőt vásárol, az uszodát is ingyenesen használhatja. Fordítva ez nem igaz, de az uszodabérlettel rendelkezőknek is csak egy kiegészítő jegyet kell vásárolniuk, ha strandolni is szeretnének. A két uszodában egyébként már a nyári időszámítás zajlik, azaz, a vendégek egy jeggyel négy órán keresztül használhatják a létesítményeket. A szentmihályi uszodában az úszás mellett lehetőség van a kertben (napozó ágyakon) napozni is. Mátyásföldön is biztosítjuk ezt a lehetőséget, de ott a strand miatt a teraszon és nyugágyakon tehetik mindezt az uszodai látogatók.
      Aki az úszás mellett strandolni is fog, az a belépője mellé egy színes karszalagot kap majd. Fontos tudnivaló, hogy az elmúlt hetekben, mind a mátyásföldi, mind pedig a szentmihályi létesítményekben átalakították a beléptető rendszert, így ma már minden vendég otthonosan és könnyebben mozoghat és választhat szekrényt az öltözőkben.
    – Azt kell mondani, hogy az új strand igazi ékköve a kerületnek. Ahhoz, hogy ez így maradjon, azonban szükséges, hogy mindenki vigyázzon erre az értékre. A strandon nincsenek szigorú szabályok, de azok betartását, mindenkitől elvárjuk. A labdázás például a kis vízfelület miatt csak felfújható strandlabdával lesz engedélyezve, de ugyancsak fontos, hogy a lábmosót mindenki vegye igénybe, s hogy a létesítmény területén senki se dohányozzon. Úgy vélem, ezeket a szabályokat is hamar megszokják az emberek. Az uszodakultúra már kialakult a kerületben, most a strandkultúra kialakításán van a sor.
     Az új strandnak még egy előnyéről is említést tennénk. A megnövekedett feladatok miatt ugyanis a Kertvárosi Kft. tíz új embert – 4 strandfelügyelőt, 2 úszómestert, 2 gépészt és 1-1 pótpénztárost és pótruhatárost – alkalmazhatott. Ezzel az önkormányzati cég alkalmazotti köre már a jelentősnek mondható 45 főre bővült. (R)

    STRANDÁRAK. Belépők: Felnőtt 2100 Ft/nap; Diák-nyugdíjas 1100 Ft/nap; 6 éven aluli gyerek 700 Ft/nap. Családi jegyek: 2 felnőtt + 2 gyerek (6 év alatti) 4900 Ft/nap; 2 felnőtt + 1 gyerek (6 év feletti) + 1 gyerek (6 év alatti) 5300 Ft/nap; 2 felnőtt + 2 diák (6 év feletti) 5700 Ft/nap. Kiegészítő jegyek: 10 alkalmas felnőtt, diák, nyugdíjas bérlet 650 Ft/nap; 45 alkalmas felnőtt bérlet 650 Ft/nap. Bérlések: Nyugágy 300 Ft/nap; Napernyő 150 Ft/nap; Strandfoci-, kézi- és röplabda 300 Ft/óra; Tollaslabda- és pingpongszett 300 Ft/óra.

 

Ünnepélyes megnyitó

 

kepfile

      Szatmáry Kristóf államtitkár, parlamenti képviselő, Kovács Péter polgármester és Rátonyi Gábor, az üzemeltető cég vezetője ünnepélyes szalagátvágással nyitotta meg az új mátyásföldi strandot. Kovács Péter megnyitó beszédében elmondta, hogy épp a cinkotai strandról, az ott tartott szemétszedésről jött, és a sok éve bezárt strandon már a medence sem látható, helyén nagy fák nőttek. De hasonló sorsra jutott az EMG strand, ahová gyerekkorában járt, a szentmihályi strand sincs már meg, sőt itt mátyásföldön is volt régen egy strand, amely a szovjet megszállók által birtokolt területre került, de a vége felé már ők sem használták.
      Hiánypótlónak számít tehát ez a beruházás, amelyhez a szükséges pénzt az önkormányzat biztosította, s ha már építettek, olyan strandot hoztak létre, amely minden korosztálynak biztosítja a szórakozást. A polgármester köszönetet mondott Kovács Raymund alpolgármesternek, a beruházás projektgazdájának, a tervezőnek, a műszaki kollégáknak, a kivitelezőknek a jó munkáért, s a megnyitó egyhetes (jobb időre váró) halasztásáról szólva elmondta: lám, nem jó dolog a halogatás (merthogy most rosszabb idő lett, mint volt a pünkösdi hétvégén), mindent idejében kell megcsinálni.
      Szatmáry Kristóf beszédében emlékeztetett arra, hogy  6-7 évvel ezelőtt sashalmi lakosként és önkormányzati képviselőként foglalkozott a kerületi uszodák megvalósítását lehetővé tévő pályázatokkal, s köszönte azt az áldozatos munkát, amelynek eredményeként nem csak a két uszoda, hanem mindennek megkoronázásaként ez a strand is megvalósult.
      A nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása után a Jógaliget oktatói tartottak vízi Zumba-bemutatót a vállalkozó kedvű közönségnek, akik a kedvezőtlen időjárás és a medencefűtés átmeneti üzemzavara ellenére úgy döntöttek, hogy a vízbe merészkednek. Másnapra viszont már kisütött a nap, s több százan vehették igénybe a megnyitó hétvégéjére beharangozott  (előzetes regisztrációhoz kötött) ingyenes strandolási lehetőséget. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez